Een wereld van bier: België

Eigenlijk hebben we in Europa al bier genoeg van België alleen. Als je niet goed oplet loop je al tegen een brouwerij aan. En als je hard loopt en struikelt loop je over een grens heen. Een taalgrens, een gemeenschapssgrens, een landsgrens. Wij zien een verband.

In België zijn er vooral dingen teveel. Teveel soorten bier, teveel talen en teveel regeringen. In elk ander land zouden verwoestende burgeroorlogen een einde hebben gemaakt aan deze kansloze staat. Maar niet in België. In België vechten vooral andere landen de oorlogen uit die ze niet op hun eigen grondgebied willen hebben. Belgen zelf vechten niet om hun problemen op te lossen. Ze lossen hun problemen helemaal niet op.

In plaats van serieus werk maken van het staatkundige wanproduct België, drinken zowel Vlamingen als Walen vooral veel bier. Dan ergeren ze zich minder aan elkaar en dan hoeven ze er ook niks aan te doen. Nederlanders zouden zich de ogen uit hun protestante kop schamen maar daar heeft een Belg veel minder last van. In België vermarketen ze hun problemen gewoon. In de eerste plaats nodigen ze gewoon nog een bestuurslaag uit om de problemen nog wat te verergeren en laten de EU profiteren van hun ruime ervaring in het niet oplossen van problemen. En daarnaast verkopen ze het verdrinken van problemen die je niet kunt oplossen en niet durft uit te vechten als een bourgondische levensstijl.

Het kan nooit toeval zijn dat bier het enige is dat Vlamingen en Walen gemeen hebben. In werkelijk alles zijn ze anders, maar de biercultuur gaat door alle talen en grenzen heen. Bier is dus gewoon het enige dat het land bij elkaar houdt. Zonder bier was België allang uiteen gevallen.

Stel je voor dat Antwerpen nooit gevallen was. Dat DeKonick een beroemd merk karnemelk was. Je moet er toch niet aan denken. En wat als België ooit uiteen valt? Ik geloof dat dan de schaalvergroting, de vervlakking en de smaakpanels hun intrede gaan doen ten zuiden van Hazeldonk. Nee, we zijn beter af zo, met dat onwerkbare staatje ten zuiden van ons. Zeker en vast.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Een wereld van bier: België

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.