Een wereld van bier: Amerika

Natuurlijk en gelukkig hebben niet alleen Europese landen een biercultuur. Overal in de wereld drinkt het mooie, leuke en intelligente deel van de bevolking bier. Zo ook in de Verenigde Staten. Hun biercultuur is ook nogal Europees maar zoals met alles geven ze er een eigen draai aan.
Wij kennen Amerikaans bier natuurlijk vooral van rabiaat ondrinkbare merken als Budweiser en Miller. Smakeloos en toch vies. En dan maken ze daar nog weer een ‘light’ variant van. Light bier past in de categorie van vleesvervangers, caffe├»nevrije koffie, rubberen kogels en hybride auto’s: als je het niet wil, doe het dan gewoon niet. Van de grote Amerikaanse merken word je dus niet vrolijk.
Maar Amerika zou Amerika niet zijn als het niet de toon aangaf. In dit geval met kleine mini-brouwerijtjes. Deze ‘micro-breweries’ hebben experimenteren tot kunstvorm verheven. Daarbij laten ze zich rijkelijk inspireren door met name Europese voorbeelden. Inspireren en zeker niet beperken. Het resultaat valt soms tegen, is vaak lekker en af en toe fantastisch.
Wat maken al die kleine Amerikaanse brouwerijtjes dan allemaal? Meestal nemen ze een bestaande Europese bierstijl en ontdoen die van elke vorm van subtiliteit en finesse, en verkopen het met een schreeuwend etiket. Of ze verkopen het niet en dan brouwen ze gewoon iets anders. Met meer hop, meer smaak, of gewoon meer van alles dan het orgineel.
Amerika heeft dus helemaal geen biercultuur. Die nemen ze over van andere landen. Zelfs Budweiser is een kopie van het Tsjechische Budvar, met veel amusante rechtzaken tot gevolg. Maar wat ze brouwen! Al eerder hoorde je ons jubelen over Flying Dog. Maar ook andere merken als Anchor maken echte topbieren. Laat ze dus maar lekker experimenteren, die Amerikanen. Wij zien wel wat het redt tot deze kant van de grote plas.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.