Duvel

Toen we begonnen met het drinken van speciaalbier, waren er niet zoveel verschillende bieren te krijgen als nu. De meeste grote brouwerijen hadden wel een of twee speciaalbieren en dat was het dan. Verder waren er wat Belgische bieren als Hoegaarden Grand Cru en de Verboden Vrucht. En er was Duvel. Die Grand Cru en de Verboden Vrucht drink ik eigenlijk nooit meer. Flauw bier met weinig smaak. Niet iets dat je koopt als je beter kan krijgen. Maar Duvel drink ik nog steeds. En vaak.

Duvel was overal te krijgen en is dat nog steeds. In cafe’s en restaurants met een beperkte bierkaart is met Palm en Duvel vaak het enige speciaalbier. Nederland is dan ook een belangrijk markt voor dit Belgische bier. De meeste bierdrinkers hebben wel eens een Duvel gedronken. Eigenlijk is dat best wel raar want Duvel is nou niet meteen een heel toegankelijk biertje. Duvel is niet zoet en ook niet makkelijk doordrinkbaar.

Een Duvel inschenken is altijd een beetje een feestje. Hun glas bestaat al sinds de jaren zestig en is een echt biericoon. Duvel zelf bestaat al sinds 1945 en heette toen ‘Victory Ale’ als eerbetoon aan de bieren van de bevrijders. Later werd het bier blonder en kreeg het de huidige naam. Het glas houdt de sterk ontwikkelende schuimkraag bij het inschenken binnenboord. En iedereen die dat maar rustig genoeg doet, wordt getrakteerd op een prachtige, glasvullende schuimkraag.

Het klinkt misschien gek maar Duvel is eigenlijk een soort veredeld pils. Dat kun je ook wel zien aan de hele blonde kleur. Die is nauwelijks donkerder dan pils. Volgens de geruchten zit er nauwelijks meer mout in dan in pils. Door suiker toe te voegen bij de hergisting op fles komt het alcoholpercentage dan op 8,5%. Dat lijkt me een indianenverhaal want met zoveel vergisting knalt het bier de fles uit door al het koolzuur. Hergisting op fles zorgt hooguit voor een half procentje meer alcohol.

Hoe het dan wel zit blijft voorlopig een raadsel. Wat je in ieder geval kunt proeven is de bijzondere gist die Duvel die specifieke smaak geeft. Deze van oorsprong Schotse gist geeft Duvel een uitgesproken zurige smaak. Die valt nog meer op omdat Duvel niet zoet is. En weer wel een beetje hoppig. Eigenlijk is de balans dus heel goed en daar bovenop zit dan die hele sterke en erg aromatische zurige geur en smaak.

Als je een Duvel drinkt merk je dat de alcohol bijna bedwelmend is. Die komt je glas uit en neemt het sterke aroma mee. Dezelfde geur proef je als je een slok neemt. Alcohol en een hele prettige, zurige smaak. En veel koolzuur. Geen bier waarvan je er even een paar achterover slaat. Maar wel een bier dat naar meer smaakt. Duvel drinken is je laten meevoeren in een prettige roes van fris zurige smaken. En ondertussen flink boeren, dat wel.

Er zijn bieren, zoals Raging Bitch, die ongemerkt veel alcohol hebben. Duvel heeft ook veel alcohol maar dat is bepaald niet ongemerkt. Als raging bitch een sluipmoordenaar is, dan is Duvel een bijl in je nek. Toch kun je Duvels altijd wel drinken. In de zon op het terras, als aperitief maar ook op een koude winteravond. Die heerlijke smaak past heel vaak erg goed.

Zou dat het succes verklaren van Duvel? Een heel eigen smaak, een uitgesproken zwaar bier. Veel Engelse invloeden maar toch erg Belgisch. Voor mij is de belangrijkste verklaring de aandacht die Moortgat heeft gegeven aan hun Duvel. De tijd die ze hebben genomen om het te ontwikkelen. En de tijd die ze hun Duvels nog steeds geven, want ze laten de flesjes twee maanden rijpen. Moortgat is nu een grote brouwerij maar met hun Duvel laten ze zien dat ook grote brouwerijen authentiek kunnen blijven.

Duvel was een van mijn eerste bierliefdes. En nog steeds hou ik van dat bijzondere flesje, dat bijzondere glas, die mooie schuimkraag en die heerlijke, uitgesproken smaak.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Duvel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.