Maar hoe smaakt…….Duvel tripel hop 2014?

Duvel Tripel Hop 2014Verliezers
Toch knap van Duvel. Een dure weddenschap verliezen, maar dat toch zo weten in te zetten dat het nu een groot commercieel succes is. Voor iedereen die het niet weet. Duvel heeft eenmalig een tripel hop gebrouwen. Dat bleek in eerste instantie te duur. Daarna hebben ze een weddenschap afgesloten met de Lambikstoempers. Met genoeg facebook likes zouden ze het weer brouwen. Enfin, enorm verloren. De weddenschap dan, commercieel zal het wel weer een enorm succes zijn. Kortom het is weer tijd voor de Duvel Tripel Hop 2014. Elk jaar brouwen ze bij Duvel een normale Duvel, maar daar gooien ze dan grote handenvol extra speciale hop in. Dit jaar is het de beurt aan Mosaic hop.

Dat verkoopt niet…
Mosaic heette eerst HBC 369. Maar ja, dat klinkt nergens naar, dat verkoopt natuurlijk voor geen meter. Mosaic is een kruising tussen Simcoe en Nugget. Allebei echte Amerikaanse hoppen. Verwacht dus ook veel frisse citrus en ander tropisch fruit. De oplettende lezer weet natuurlijk dat Brewdog al in 2012 in hun IPA is Dead series deze hop al gebruikte. Toen vonden hem wat flauwtjes….

Duh…
Maar hoe doet Duvel het met deze hop? Het ziet er in ieder geval uit als een normale Duvel. Aangezien Duvel een van de mooiste bieren is om naar de kijken vind ik dat toch echt wel een belangrijk punt. Het is die schuimkraag die het wat mij betreft altijd doet, en die zit er weer goed op.
Hij ruikt naar uiteraard naar citrus (duh). Maar zeker niet zo veel als veel andere Amerikaanse hoppen. Hij ruikt eigenlijk naar een complete fruitmand. Lychee, bessen en meloen halen we er uit. Wel allemaal erg frisse smaken dus.

En fris is ie ook. Als je hem vergelijkt met een Duvel smaakt hij eigenlijk vrij makkelijk. De tripel hop lijkt ontzettend op een Duvel maar is wel anders. Kijk bijvoorbeeld naar het alcoholpercentage. Een “normale” Duvel heeft wat smaken van een Saison. Er zit altijd wat zurigs en wat schurends in. De tripel hop 2014 heeft dat veel minder. Grappig om te zien hoe veel invloed hop heeft op de smaak van een bier.
Hij is wel lekker fris en wat zoetig. Een heerlijk bier om in het zonnetje met vrienden van te genieten. Laat je dan niet verrassen door het alcoholpercentage. Dat is zoals altijd bedrieglijk hoog. Sterker nog met 9,5% is ie nog een procentje zwaarder dan de normale duvel.

Allemansvriend
We zijn elk jaar onder de indruk van de Tripel Hop serie. Het is natuurlijk altijd leuk als brouwers iets nieuws proberen. Vooral als grote brouwers dat doen. En dit jaar zijn we weer aangenaam verrast. Qua smaak is deze wat minder heftig dan de voorgaande jaren. Iets meer een allemansvriend maar wederom een heerlijk bier. Weet je? Volgens mij is dit het ideale bbq bier! Drinkt goed weg, veel smaak maar ook weer niet te veel.
Laten we gewoon in de flow van afgelopen jaren doorgaan en deze ook vier en een halve ster geven. Op naar Tripel Hop 2015

sterren_45

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

7 gedachten over “Maar hoe smaakt…….Duvel tripel hop 2014?

 • maart 12, 2014 om 09:43
  Permalink

  Ik ga zeker proberen deze op te pikken. Duvel is heerlijk en mosaic een tophop. Helaas heb ik tot gisteren nog slechts de 2013 variant gezien…

  Beantwoorden
 • maart 12, 2014 om 09:58
  Permalink

  Klein foutje; Mosaic is een dochter van Simcoe maar geen kruising met Nugget! Zijn immers beide vrouwelijke planten 🙂
  Verder een leuk & goedleesbaar artikel.

  Beantwoorden
 • maart 12, 2014 om 11:28
  Permalink

  Ehh sorry Hayo, heb de links niet bekeken maar technisch gesproken heb ik gelijk. De Nugget is net als alle andere hopsoorten vrouwelijk en kent geen mannelijke versie! Om te zeggen dat de Mosaic afstamt van Simcoe opgekruist met een broer van de Nugget zou kunnen maar niet met de Nugget 🙂

  Beantwoorden
 • maart 14, 2014 om 19:07
  Permalink

  Ik ben erg benieuwd! De IPA van mikkeller met mosaic vond ik heerlijk. Fijne geur en smaak van tropisch fruit in combinatie met een fijne bitter.

  Beantwoorden
 • april 1, 2014 om 23:19
  Permalink

  Top biertje. Zoals ieder jaar weer het geval is. Inderdaad fris en fruitig, maar ook erg veel koolzuur. De schuimkraag was hier trouwens zo vertrokken. Aan de Simcoe van vorig jaar heb ik toch wel de beste herinneringen.

  Beantwoorden
 • april 13, 2014 om 19:18
  Permalink

  (quote) “Sterker nog met 9,5% is ie nog een procentje zwaarder dan de normale Duvel”
  Moet zijn: “Sterker nog met 9,5% is ie ( nog) elf procentjes zwaarder dan de normale Duvel.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.