Duitse bocken

Geschiedenis
Tijd om de geschiedenis in te duiken. Ons eigen Nederlandse bokbier heeft net zoals ons koningshuis zijn wortels in Duitsland. Bier uit het plaatsje Einbeck werd verbasterd tot Ein Bock. Het bier was nogal populair en werd daarom ook naar Nederland geëxporteerd  En daar is in de loop der tijd ons Bokbier uit ontstaan. Maar in Duitsland bleven ze ook bokbier maken. En dat doen ze daar gewoon het hele jaar door. En qua stijl wil het ook nogal eens uit elkaar lopen. In Duitsland heb je veel verschillende soorten bock. Licht of donker, zwaar of licht? Het maakt ze eigenlijk niet uit. Een echte duidelijke stijl? Totaal niet.

Gelukkig laten we ons nooit tegenhouden door gebrek aan duidelijk. Dus tijd voor een Deutsche Bocken test:

Aventinus Weizen Eisbock
We beginnen meteen goed. Een 12% alcohol Weizen Eisbock. De Aventinus gaat na het brouwen nog even de vriezer in. Het water in het bier bevriest en wordt weggeschept. Minder water is meer alcohol. En dat merk je, voor dit bier moet je echt gaan zitten.

Hij is donker en wat troebel maar wel met een schitterende witte schuimkraag. De geur is een beetje vreemd, zuur en zoet, in de verte denk je aan Babi Pangang. Voor een bier is dat geen pré. Voor dit bier al helemaal niet. Alles plakt aan dit bier, subtiliteit is ver te zoeken. In sommige bieren volgen de verschillende smaken elkaar mooi op. Bij de Aventinus proberen ze zich allemaal tegelijkertijd te manifesteren. Het is een bombardement van smaken, geuren en alcohol. Weet je? Dit bier is gewoon te veel.

Andechs Doppelbock.
Andechs is niet echt prettig om naar te kijken. Het is beetje donkerbruinig, een soort roestkleur. De schuimkraag begint aardig maar zakt daarna compleet in. Net als de Aventinus ruikt deze wat zurig, de zoetheid daarentegen blijft wat weg. Er zit een hint van kersen in de geur.

Qua smaak is het gelukkig beter. Vooral na het suikerbombardement van de Aventinus komt het licht bittere van de Andechs mooi naar voren. Ook de karamel speelt wel een rolletje. Maar niks is te heftig, sterker nog het is wat aan de magere kant. We hebben toch het gevoel dat we een Bok Light drinken. Maar over het algemeen genomen, niet slecht.

Weihenstephaner Vitus
Weer een Weizenbock, maar geen Eis dit keer. De Vitus lijkt meer op een Weizen dan op een Bock, hij is blond met de troebelheid die je bij een Weizen verwacht. En die schuimkraag is werkelijk fenomenaal. Gigantisch groot en verblindend wit. Wel een stevige jongen met 7,7%. Ook de geur is duidelijk Weizen, de kruidnagel en banananen stuiven je glas uit. Hij smaakt een beetje zijig zoals de meeste Weizenbieren. Maar Vitus heeft wel iets extra’s. Ergens komt de karamel en de mout naar boven. Dit is een soort Winterweizen. Gistig en bananen met een lekker zoetje en veel alcohol. Als je van Weizenbieren houdt, probeer deze dan zeker.

Einbecker Ur-bock dunkel
Ah, tijd voor de oerbok. Een lekker lichte bok met 6, 5%. Bij het inschenken blijkt hij wat lichter dan de Nederlandse bokken. Een klein tintje donkerder dan Palm. De schuimkraag verdwijnt snel. Hey? Dit is een prima pittig biertje. Niet zo zoet als de Nederlande bokken. En zeker minder karamellig. In Einbeck zijn ze ook wat makkelijker met de hop. Beter wat te veel dan te weinig. Maar met precies genoeg mout om niks te laten overheersen. Gewoon een prima bier, maar niet te vergelijken met zijn Nederlandse familie. Als we echt zout op slakken gaan leggen: De Einbecker mist iets spannends. Maar dat is voor de meeste Duitse bieren het probleem.

Weihenstephaner Korbinian
En alweer de laatste in de Deutsche test. De tweede bock uit de stal van Weihenstephaner. Dit is hun gewone bock, geen Weizen te bekennen. Wel weer een flinke met 7, 7% alcohol. Qua kleur komt deze nog het meest overeen met onze jongens, mooi donkerrood. Ook bij de Korbinian weet Weihenstephaner weer een schitterende schuimkraag op te zetten. Bij het ruiken begint het plezier al. Specerijen? Beetje kruidnagel? Een sigaar? Dit is geen simpel bier. Het lijkt wel of ze een beetje rookmout hebben gebruikt. Hij smaakt namelijk alsof je een mooie zoete Cubaanse sigaar drinkt. Zoet en rokerig, maar ook beetje chocolade lijkt wel. En misschien ook wel wat leer.  De hop is er wel maar erg op de achtergrond. De Korbinian is een echt herfstbier. Het cliché van de wandeling en het haardvuur gaat hier zeker op.

Geen pijl op te trekken
Duitse bocken, ze gaan alle kanten op. Zijn ze te vergelijken met Nederlandse bokken? Totaal niet. Ze zijn onderling al niet met elkaar te vergelijken. Zijn ze dan wel lekker? Tsja, sommigen wel en anderen niet. Er zijn zo veel verschillende bockbieren dat er maar een ding op zit. Probeer er zo veel mogelijk. Proost.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Duitse bocken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.