Drinken tot de streep

We kennen ze allemaal, de drankspelletjes. Mexicanen, kaartje blazen, zap de neger, noem ze allemaal maar op. Altijd lachen, iedereen dronken en de volgende morgen wakker worden naast een snelweg 75 kilometer van je huis. Als je dacht dat drankspelletjes iets moderns zijn, zit je behoorlijk mis.

In de 17e eeuw waren drankspelletjes ook al hip. Zo hip zelfs dat er zelfs schilderijen van gemaakt zijn. Zie je het al voor je, Ans Markus die je aan het schilderen is terwijl je met je maten zit te Mexicanen. We zullen het je nog sterker vertellen, de attributen van de spelletjes staan tegenwoordig in musea.

Het spelletje was eigenlijk heel simpel. Dat moet natuurlijk wel met een drankspelletje (je ziet zelden dronken bridgers). Je had een bierglas met ringen. Je moest precies zo veel drinken tot de volgende ring. Daarna verschillen de regels. Een variant was simpel, dronk je te veel of te weinig dan moest je het bier betalen. Bij de andere variant moest je ook drinken tot de streep, lukte dat niet dan moest je de volgende streep proberen te halen. Jullie kunnen je voorstellen dat dit naarmate de avond vorderde steeds lastiger werd.

Let maar eens op. Als je weer eens mee moet naar een museum kijk dan maar eens goed naar die schilderijen. Het waren ook niet de minste schilders. Jan Steen (altijd in voor een goede kroeg- en bordeelscene) heeft er ettelijke geschilderd.  Op zijn schilderij Harten Aas staat er een wel heel prominent afgebeeld. Maar ook Adriaen van Ostade (het plaatje hieronder) wist ze wel te schilderen.

Zo zie je maar weer, als je weet wat er eigenlijk staat worden dingen (en al helemaal museumbezoek) een stuk interessanter.

Relevante artikelen:
De echte bierbommen
Wat ze je nooit leerden op school

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Drinken tot de streep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.