Drinken als de bestetotnutoe

Je wilt wel maar je weet niet hoe. Elke week lees je met veel plezier dit blog en elke week voel je je een beetje een beginner. Bier drinken op niveau dat is wat je wilt, net als bestetotnutoe. Maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn wij niet hautain en doen wij niet uit de hoogte, we zijn immers geen wijndrinkers. Bierdrinkers zijn vrienden, geen onderscheid, allemaal samen.

Kortom, tijd om te leren hoe je bier drinkt.

Stap een: Wat is bier?
Bier bestaat over het algemeen uit vier ingrediënten: water, mout, hop en gist. Water zorgt dat je het bier kunt drinken, maar doe er niet te makkelijk over. Water heeft wel degelijk invloed op de smaak van bier. India Pale Ale smaakt het beste als het gebrouwen is met hard water, een pils heeft liever een zacht watertje.

Mout zorgt voor de body van het bier. Daar zitten de vergistbare suikers in die zorgen voor de alcohol. Mout zorgt voor de zoetigheid in bier, soms smaakt het zelfs een beetje naar brood. Mout proef je dus als een zoete smaak in je bier maar ook als mondvolheid. Dat je het niet zo snel kunt drinken.

Hop, voor veel bierdrinkers het magische ingrediënt. Hop zorgt voor de typische bitterheid van bier. Een tegenwicht voor de mout dus. Maar geeft ook die heerlijke hopgeur af. Dat heerlijke aroma. De laatste jaren zijn brouwers veel meer aan het spelen met verschillende hopsoorten. Vooral sterk gehopte bieren zijn in opkomst.

En dan het echte magische ingrediënt: de gist. Zonder gist geen alcohol en dus ook geen bier. Gist is er in ontelbaar veel verschillende soorten. Gist zelf proef je niet in bier maar gist maakt de tienduizenden verschillende smaakelementen aan die uiteindelijk bepalen wat je proeft. Voor bier zijn er twee hoofdgroepen: Boven- en ondergist. En ja, het is zo simpel. Bovengist vergist bovenin het bier en ondergist onderin het bier. Zie je wel, bier houdt van simpel.

Deze ingrediënten worden tijdens het brouwproces samen gebracht tot een geweldig biertje.

Stap twee: Je hebt je bier en dan?
Het merendeel van de bieren kan en hoef je helemaal niet te bewaren, gewoon opdrinken dus. Waarin? In een glas, maar wel het juiste glas. Er zijn ongeveer net zoveel verschillende bierglazen als dat er bieren zijn. Als je weinig ruimte hebt, koop dan een tulpglas. Door zijn vorm houdt hij het schuim goed vast. De bovenkant loopt eerst iets naar binnen wat de geur goed tot zijn recht doet komen. Daarna loopt hij iets naar buiten, dat drinkt makkelijk en zorgt dat het bier zich verspreidt in je mond.

Stap drie: Je hebt gedronken en dan?
Schenk er nog een in zou ik zeggen. Maar als je echt goed wilt proeven, let dan op de volgende dingen:

– Ziet je bier er wel goed uit? Zoals je het verwacht? Mooi schuimkraagje enzo?

– Ruikt je biertje lekker? Bier moet lekker fris ruiken en al veel over de smaak verklappen

– Proef je de mout? Herken je een soort graansmaak? Dat heet moutigheid.

– Is je bier zoet of niet? Eigenlijk is bier bijna altijd zoet maar door de bittere hop proef je dat niet altijd

– Is je bier een doordrinker of juist een langzame genieter?

– Hoe is de hop? Ruik je het aroma? Proef je de bitterheid? Wat proef je het beste?

– De nasmaak. Heel belangrijk. De nasmaak kan een bier maken of breken.

OK, het is misschien wat veel in een keer maar doe rustig aan. Je kunt altijd nog een flesje inschenken.
Later meer over hoe je nou echt bier moet drinken. Voor je het weet hebben we je aan de enorme heftige Russian Imperial Stout.

Lees ook:
Smaakbeleving

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Drinken als de bestetotnutoe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.