Drinken als de bestetotnutoe deel 3

Even geen bokbier dit keer. Wees niet bang, er komt nog genoeg. Vorige keer waren we gebleven bij het ruiken aan bier, nu gaan we eindelijk verder. En wel met het belangrijkste, het proeven.

Het bier is goed ingeschonken, je hebt gekeken en geroken. Kortom, klaar voor die eerste slok. Jawel, die smaakt naar bier, lekker. Maar doe het nou eens rustig, wat gebeurt er allemaal in je mond? Een biersmaak is namelijk nogal complex.

We pakken de belangrijkste zaken:

Mondgevoel
Meteen een lastige, het mondgevoel. Elk bier voelt anders aan in de mond. Een voorbeeld maakt het duidelijk. Schenk een Budweiser (of een ander commercieel Amerikaans pils) en een Rochefort in. De Budweiser voelt waterig, dun en prikkelend door het vele koolzuur. De Rochefort is vol, plakkerig en fluweelzacht.
Er zijn twee basissoorten in het mondgevoel:
Strak:
Dit klinkt raar maar dat is het eigenlijk niet. Als je iets zuurs drinkt trekt je gezicht vaak strak. Maar ook bitterheid is strak. Drink maar eens een echt bitter bier. Je merkt meteen wat we bedoelen.
Filmend: Neem nog een slok van je Rochefort. Het bedekt je hele mond, je speekselproductie gaat omhoog en wordt dik. Het legt een filmend laagje in je mond.

Smaak
Dit klinkt dan weer een stuk makkelijker. Helaas, dat is het niet. Probeer maar eens goed te proeven, dat is erg moeilijk. En dan moet je het nog ook eens beschrijven. Er zijn vijf basissmaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. De eerste vier zijn duidelijk, umami is een lastige. Het ligt in de buurt van hartig, denk aan vleesbouillon maar ook tomaten hebben umami.
Om goed te leren proeven moet je het gewoon vaak doen. En leg het dan ook vast. Bedenk ook hoe je de smaak wilt omschrijven. Een erg moutig bier doet vaak denken aan brood, sommige gisten hebben een fruitsmaak. Je hebt die Rochefort nog voor je, neem nog een slok. Geloof ons je proeft enorm veel fruit: bananen, vijgen en aardbeien om er maar een paar te noemen.

Nasmaak
Voor bier is nasmaak enorm belangrijk. Je hebt een slok genomen en bij een goed bier blijft er nog wat hangen. Veelal is hop de belangrijkste component in de nasmaak. De bitterheid blijft altijd hangen. Een Amerikaanse IPA is meestal lekker bitter maar ook erg citrusachtig. Het beste voorbeeld hiervoor is de Raging Bitch van Flying Dog.

Laten we de Raging Bitch maar eens gebruiken als voorbeeld (echt een straf, dit). Als je hem inschenkt ruik je de hop en citrus al van verre. Bij de eerste slok proef je een wat zoetig bier, het legt een redelijke film. Je proeft wat tropisch fruit, brood(mout) en koriander. Veel koolzuur dus het bruist een beetje in je mond.

Dan slik je door en begint de magie. Het zoetige en fruitachtige vloeit schitterend over in een geweldige bitterheid. Dennenappels en citrus vullen je mond. Het eindigt in een ietwat zurig, bittere nasmaak.

Wat?! Zo veel in één bier? Jazeker, sterker nog er zit nog veel meer in. We hebben je een voorbeeld gegeven, nu mag je zelf aan de slag. Oke, het is lastig, we weten het. Maar zet door, hoe meer je het doet hoe beter het gaat. En zeg nou eerlijk, echt vervelend is het niet.

Lees ook:
Drink als de bestetotnutoe
Drink als de bestetotnutoe deel 2
Hoppig, Hoppiger, Hoppigst

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.