Dit zijn de bieren die jij dit jaar wilt met kerst


Na een uitgebreide en diepgaande test, al zeggen we het zelf, zijn we eruit. Dit zijn de bieren die jij wil drinken met kerst:

1- Gordon Christmas

Gordon Xmas 2015Geen verrassing natuurlijk; hij staat bij ons elk jaar op nummer 1. Gordon is zwaar en zoet, zoals je een kerstbier wilt hebben. Elke slok, maar zeker de eerste, raakt je als de familie die te vroeg aanbelt op kerstochtend.

Mar wat Gordon echt onderscheidt, is die kruidige smaak. Die laat dit bier over de top gaan. Een lichte hint van zeep erbij want het moet natuurlijk niet te lekker zijn. En ook nog eens fatsoenlijk gehopt, dit bier is helemaal af. De onbetwiste nummer 1.

 

2- Delirium Tremens Christmas Delerium

Delirium Christmas 2015We zijn Delirium Tremens aan het herwaarderen en vooral als kerstbier komen hun zoete, zware bieren mooi uit. Verwacht geen fancy gedoe met citrushop enzo, dit is een klassiek Belgisch bier: zwaar en zoet.

Maar Christmas Delirium is ook makkelijk te onderschatten. Het is kerst en dus heb je de tijd en aandacht die nodig is om de verschillende lagen in de smaak te waarderen. En behalve zoet is hij ook net nog even zuur en niet onaardig gehopt. Eigenlijk gewoon een heel goed kerstbier.

 

3 – Dolle Brouwers Stille Nacht

oerbier-stille-nachtDe Dolle Brouwers maken klassiek Belgisch bier zoals jij vindt dat klassiek Belgisch bier zou moeten zijn. En Stille Nacht is zoals jij vindt dat kerstbier zou moeten zijn: zwaar maar niet ondrinkbaar. Zoet maar geen stroop. Lekker maar niet makkelijk. Complex maar niet storend.

Als je begint met drinken walmt de alcohol je al tegemoet. En dat is wat je wil. En als je dan drinkt, dan is hij inderdaad zoet maar ook best wel weer bitter. En mooi kruidig. En hij heeft veel lagen waar je van kunt genieten. Alleen al om dit bier is het jammer dat kerst maar twee dagen duurt.

 

4 – Het Uiltje F*ck de kerstboom staat in de fik

F-ck de kerstboom staat in de fik 2015Het Uiltje is een van de vele kleine Nederlandse brouwerijen die de afgelopen jaren zijn opgestart. Een het een van de weinige brouwerijen die ook echt een aanvulling zijn. En met hun kerstbier bewijzen ze dat. Niet alleen om de naam, ook het bier zelf is nogal anders dan andere kerstbieren. Hun Imperial Stout is meer iets voor na het kerstdiner.

Een Imperial Stout is al niet een heel toegankelijke bierstijl en Het Uitlje gooit er nog een paar flinke schepen bovenop. Het is tenslotte kerst. Je proeft koffie en teer in dit gitzwarte bier. 10% alcohol en het zit ook nog in een fles van 75 cl. Kijk, over de top en dan verder. Dat is een kerstbier.

 

5- Duits & Lauret Winterstout

duits-lauret-winterstoutNog een afterdinner bier en ook heel zwart en ook een stout, deze Winterstout van Duits & Lauret. Maar anders dan de brandende kerstboom van Het Uiltje is dit een veel scherper, veel minder rijk bier. Als je meer van drop houdt dan van koffie na het eten, dan kun je met deze Winterstout niet fout gaan.

De gebrande mout en de sterke smaak van zoethout even dit bier een heel eigen karakter. En ze blijven lekker dicht bij de bierstijl die een stout eigenlijk is. Dit is veel meer een hele zware stout dan veel andere imperial stouts, met hun rijke smaken. Lekker dicht bij huis blijven. Ook dat is kerst.

Zo, en nu hop naar de winkel en binnenhalen deze topbieren. Fijne kerst en proost!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.