De 10 beste bieren van 2010

Aan het eind van het jaar worden we altijd wat melancholisch. Het was me een jaar: bestetotnutoe opgestart, veel bier gedronken, eindeloos bellen met Westvleteren en het Pint bokbierfestival in Amsterdam. Zijn we daar moe van geworden? Tuurlijk niet, we drinken gewoon verder in 2011. Jullie toch ook?

Maar 2011 komt er aan, nu nog even stilstaan bij 2010. Je weet zo’n beetje wat we elke week drinken. En dat is niet makkelijk, maar iemand moet het toch doen? Wat vonden we in 2010 dan de beste bieren? Zoals het hoort aan het eind van het jaar: onze top 10 2010 bieren:

10- Als hekkensluiter, Hobgoblin. Tegenwoordig regelmatig te krijgen bij de Lidl. Een geweldige Engelse Ale. Niet zwaar, beetje karamelachtig en hoppig. Won de shoot-out met Old Speckled Hen. Dus als je een goede Engelse ale wilt drinken, koop dan deze.

9- Rasputin van Brouwerij De Molen. In Bodegraven woont een man, en die man weet hoe je bier moet brouwen. Die man is Menno Olivier van Brouwerij De Molen. Hij maakt een Russian Imperial Stout genaamd Rasputin. Wat een bier: zwart, zwaar en bitter. Hier heb je niet altijd zin in, maar als je er wel eentje wilt, drink dan een Rasputin.

8- Tyskie Pils van Gronie. Of zeg maar gewoon Grolsch want bij deze concerngenoot wordt dit bier gebrouwen. Is dit echt een top-10 bier? Wat ons betreft wel want het is een grote verrassing. Pools bier in blik dat erg lekker is. Hadden we absoluut niet verwacht en we vinden het leuk dat Tsjechië niet het enige Oost-Europese land is waar ze kunnen brouwen.

7- Budels bok. We hebben alle bokken gedronken en Budels wint. Dit is zoals een bok moet zijn. Zoet met een klein bittertje, droppig en zoethout. De Budels moet je gewoon drinken in oktober en november.

6- Brewdog. Maar wat dan van Brewdog? We weten het eigenlijk niet. Ze brouwen compromisloos bier. Dit is niet voor beginners en vaak ook niet eens voor de gevorderde bierdrinker. Maar wij houden van mensen die hun gevoel volgen. Bij Brewdog doen ze niet anders. Ze moeten dus in de bestetotnutoe top 10. Dus welk bier? Kies er maar een, ons maakt niet uit.

5- Brand Up. Het beste pils van Nederland. Laat zien hoe goed we in Nederland bier kunnen brouwen. We zitten met dit pils echt in de wereldtop. Pils kan ook speciaalbier zijn en dat laat Brand zien met dit prachtbier.

4- Saison van Brasserie Dupont. Vroeger vonden we dit niet zo speciaal. Dit jaar eigenlijk ook niet. Totdat we hem dronken bij een worst. De schellen vielen van onze ogen. Wat was dit? Dit was geweldig. De bitterheid en de wrangheid mengden zich perfect met de vettige vleessmaak van de worst. Voor ons was dit de eye opener van 2010. Bier en eten? Laat maar komen.

3- La Trappe dubbel. Eigenlijk houden we niet zo van dubbels. Te zoet en plakkerig. Dit is de absolute uitzondering op de regel. Lekker zoet maar wel met genoeg hop om dat te balanceren. Dit bier combineert geweldig met heel veel verschillende gerechten. We herontdekken trouwens de hele range van La Trappe opnieuw. Hun andere bieren zijn namelijk ook geweldig.

2- Raging Bitch van Flying Dog. Oei, wat hakte deze erin bij ons. Dit hadden we nog nooit gedronken en nog nooit waren we zo ondersteboven van een bier. Enorm bitter, zwaar en heel veel Amerikaanse hop. Een slok en we waren verkocht. Sterker nog, we openden ons blog ermee. En dat was niet voor niks.

1- Rochefort 10. Het is een klassieker en niet voor niks. Perfect in balans, veelzijdig en gewoon heel, heel, heel erg lekker. We blijven elke keer terugkomen bij deze stevige jongen. Alle andere bieren komen en gaan maar dit is voor ons een van de absolute blijver. Terecht op nummer 1.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

7 gedachten over “De 10 beste bieren van 2010

 • december 28, 2010 om 22:30
  Permalink

  Ik heb dit jaar kennis gemaakt met Deus, ik was aangenaam verrast en wil dit bier mijn topper van 2010 noemen.
  Delirium tremens is ook een top favoriet, 2e plaats.
  De Rochefort 10 gedronken die ik in mijn geheugen iets lekkerder vond maar toch goed voor de 3e plaats.

  Beantwoorden
 • december 29, 2010 om 13:43
  Permalink

  Zeer terechte nummer 1. En na een paar maanden in je kelder nóg lekkerder!

  Beantwoorden
 • december 29, 2010 om 22:19
  Permalink

  Wat fijn dat we op een recente proeverij veel van deze biertjes de revue hebben mogen zien passeren. Nazdrovje!

  Beantwoorden
 • december 30, 2010 om 14:15
  Permalink

  Zie je nou wel dat er geen god bestaat. Zou hij anders de brouwerij die het lekkerste bier van de planeet brouwt laten affikken? Of hij moet wel een heel ziek gevoel voor humor hebben:

  Brand in trappistenabdij Rochefort

  In de abdij van Saint-Remy in het Belgische Rochefort heeft een grote brand gewoed. Een deel van het complex uit de dertiende eeuw is verwoest.

  De abdij is beroemd vanwege zijn bier. In totaal is er zo’n 100.000 liter trappistenbier verloren gegaan, maar de brouwerij zelf is niet beschadigd. Ook de kapel en de bibliotheek van de abdij bleven gespaard.

  De brand brak uit toen de monniken aan het avondeten zaten. De brandweer vermoedt dat een oververhitte generator de oorzaak was. Die werd gebruikt omdat door het strenge winterweer de stroom enkele keren was uitgevallen.

  Productie stil
  In de abdij wordt sinds de late 19de eeuw bier geproduceerd. Per jaar brouwen de monniken van Rochefort ongeveer anderhalf miljoen liter bier.

  De productie ligt nu stil, maar zal over enkele dagen worden hervat. Bij de brand in het klooster zijn geen gewonden gevallen.

  Beantwoorden
 • Pingback: Paniek bij Rochefort, gelukkig niks aan de hand. » bestetotnutoe.nl

 • juni 5, 2011 om 04:25
  Permalink

  last sunday i drink a bottle of Rasputin. It was very, very good!… nice fregrance, very tasty and very strong too….

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.