De tops en flops van 2013

En het zit er weer op voor 2013. En zo aan het eind van het jaar maakt iedereen lijstjes. Wij dus ook, kuddedieren die we zijn. Wat waren de tops en flops van 2013?

Molen de SterTop festivals
De bierfestivals zijn bezig met een niet te stuiten opmars. Vrijwel elk weekend kan je wel ergens in Nederland naar een festival. Van grote massale festivals naar kleine kneuterige cafeetjes met zes verschillende bieren. Onze hoogtepunten dit jaar? Borefts uiteraard. En ons eigen Utrechts bierbrouwersfestival. Dieptepunt? Eén festival daar zijn we van weggelopen. Het bokbierfestival in Utrecht. Te druk, te veel lawaai en gewoon niet leuk (zouden we een dagje ouder worden?) Een van onze goede voornemens in 2014 is meer festivals bezoeken. Gaan jullie mee?

Volkskrant 10-7-2013Flop onderzoeken
Niet een flut onderzoek in 2013, nee het waren er maar liefst twee. Een lijvig rapport over de hogere bieraccijns en de daaropvolgende ineenstorting van de complete Nederlandse biermarkt. En een onderzoek van de Nederlandse brouwers genaamd:  Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier.
Mijn probleem met deze onderzoeken? Het over een kam scheren van alle biersoorten. Ja pils is nog steeds het best verkopende bier. En ja, de pilsconsumptie daalt met vele procenten per jaar. Maar de tegenbeweging wordt compleet gemist. Ik ben er heilig van overtuigd dat echt goed gebrouwen artisanaal bier steeds beter verkoopt. Helaas is voor onderzoekers al het bier hetzelfde en wordt de moeite niet genomen om deze tegenbeweging in kaart te brengen.

Top nieuwe bieren
We waren niet altijd even te spreken over de kwaliteit van het Nederlandse bier. Maar dit jaar moeten we eerlijk bekennen dat veel nieuwe Nederlandse bieren uitstekend zijn. En niet alleen de kwaliteit ging omhoog maar ook het aantal. Veel nieuwe spelers op de markt dit jaar. We hebben genoten van heel veel van deze nieuwe Nederlandse spelers. Echte uitschieters voor ons in 2013 waren Het Uiltje en Oedipus.

Kornuit-2Flop Kornuit
Grolsch kan het gewoon niet. Wat nog veel erger is, Grolsch wil het gewoon niet zien. Grolsch kan geen lekker speciaal bier brouwen. Op zich niet erg, als ze het niet de hele tijd zouden proberen. Maar in 2013 dachten ze er iets op te hebben gevonden. Ze brouwden een speciaal pils. Kan niet mis dachten ze bij Grolsch.
Wel dus. Kornuit is ook niet lekker. Leuk geprobeerd maar weer helaas.

Emelisse White LabelTop houtgelagerde bieren
Emelisse was een van de eerste Nederlandse brouwers die zijn bier op houten whiskyvaten liet lageren. Sommige van hun weergaloze White Label series lieten ze lageren op vaten van verschillende soorten whisky. En oh wat waren ze lekker. Russian Imperial Stouts doordrenkt met rokerige whisky. We konden er geen genoeg van krijgen. En helemaal leuk was het gebruik van verschillende whisky vaten. Konden we het verschil proeven tussen Coal Ila vaten en Wild Turkey vaten? Ja dat konden we. Heerlijk.

Flop houtgelagerde bieren
Nadeel van succes is dat iedereen het gaat doen. Zo was elk tweede bier op Borefts wel op een of ander houten vat gelagerd. Elke brouwer probeert nu wanhopig aan de meest exclusieve vaten te komen. Dat is natuurlijk prima. Maar we hopen ook op een beetje eigen creativiteit. Brouwers, volg niet klakkeloos de laatste trend. Er is nog zo veel te experimenteren in bierland. Je hoeft echt niet te doen wat je buurman doet.

En dat was 2013. We staan klaar voor 2014. Met hopelijk heel veel leuke nieuwe bieren. Veel festivals en weinig Grolsch speciaal bier.

De beste wensen van beste tot nu toe.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “De tops en flops van 2013

 • december 31, 2013 om 13:31
  Permalink

  Laat 2014 ’t jaar worden van laag alcoholisch met veel smaak!

  Proost.

  Beantwoorden
 • december 31, 2013 om 13:38
  Permalink

  Helemaal met Rickert eens. Dat 2014 maar het jaar mag worden van de laag alcoholische, maar erg smakelijke bieren.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.