De Leckere 1636

Tja, het is verder in elk opzicht zonder resultaat gebleven, maar ook bestetotnutoe is naar de universiteit geweest. We hebben daar dan wel niks nuttigs gedaan, maar toch. In ons eigen Utrecht nog wel. Dus de zonne der gerechtigheid beschijnt ook ons.

Dus toen de lokale bierhelden van brouwerij De Leckere besloten om het 75ste lustrum van de Universiteit Utrecht op te luisteren met een heus jubileumbier, deden we wat we in onze studententijd ook al deden: drinken.

Het bier heet 375, naar het aantal jaren dat de universiteit bestaat. En dat is extra speciaal, omdat de stad studenten wist te lokken door de accijnzen op bier af te schaffen. Wat de interesses van studenten betreft is er dus in bijna vier eeuwen niet zoveel veranderd.

Om te kijken hoe lekker dit academische jubileumpilsener is, vergelijken we het met het ‘gewone” pils van De Leckere. Hoewel dat ook weer niet zo heel gewoon is, want al het bier van De Leckere is biologisch. Net als in 1636.

De Leckere pils
De Leckere pils ziet eruit als pils. Goudgeel met een blonde kop. Niks bijzonders, maar wel gewoon punten. De smaak is op zich wel oké, maar ook weer niets bijzonders. Wat er nog wel uitspringt, is de lichtzoetige moutsmaak. Ja, het is geen dubbel ofzo, maar toch. Zoiets komt je niet vaak tegen in een pils.

Verder moet je goed je best doen om een wat wrangige en zurige smaak te vinden. Niet onaangenaam, maar wat ons betreft te ver weggestopt. Het had dit bier iets speciaals kunnen geven.

1636
Dit pils lijkt wel heel erg op het normale De Leckere pils. Zelfde kleur, zelde schuim. Toch maar even op het etiket kijken. Nee, toch speciaal gebrouwen voor het jubileum.

Proeven dus. Het valt meteen op dat de zoetige moutsmaak er bij de 1636 niet is. De 1636 is veel bitterder dan de gewone pils. Niet echt hoppiger, maar vooral bitter. En verder? Ach, verder eigenlijk niks. Het is nogal een 13 in een dozijn pils. Niet echt hét bier voor het 375-jarige bestaan van een universiteit.

De Leckere 1636 is niet beter dan het normale pils van De Leckere. Het is niet vies en dat is hun normale pils ook niet. Maar het is ook zeker niet onderscheidend. Goed genoeg voor een jubileumborrel, maar nou niet de reden om in Utrecht te gaan studeren, zoals 375 jaar geleden.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “De Leckere 1636

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.