De kleine lichte bierentest

Als het gaat om zware bieren, dan doen we niet snel kinderachtig. We drinken graag een paar tripels. We drinken het liefste de zwaarste trappisten. 10% en meer, dat werk. Maar ja, als je een avondje in de kroeg wilt zitten, dan ga je niet twaalf Rocheforts 10  achterover slaan. Want na nummer vijf lig je echt wel onder de tafel. Hoe doe je dat dan als je wel lekker bier wilt drinken? Zit je dan vast aan Palm en De Koninck?

Wanneer je bier wilt drinken met minder alcohol, wil je niet inleveren op smaak. Nu zijn er op zich wel lekkere lichte bieren te vinden, maar zoveel nou ook weer niet. Dat komt doordat het makkelijker is om een zwaar bier te brouwen. De sterke smaak van zwaar bier kan heel veel camoufleren. Dat kan bij een licht bier niet. Licht bier is dus moeilijker te maken en minder snel lekker.

Downsizen is dus niet al te makkelijk als het om alcoholpercentages gaat. Maar voor bestetotnutoe is geen zee te hoog. Op naar de slijter voor een willekeurige greep in het zwak alcoholische bierschap. Zie hier het resultaat.

6 – De Leckere Gulden Craen, 5,2%
Uit ons eigen Utrecht komt De Leckere met een bier dat goed past in ons streven naar minder alcohol: blond bier met maar 5,2% alcohol. Hoopvol schenken we hem in. Inderdaad is het een blond bier. Mooie tarwekleur. Jammer alleen dat er geen schuimkraag komt. Dat zal wel komen doordat er nauwelijks koolzuur in zit.

De Gulden Craen is een aangenaam bitter bier. Maar verder zit er eigenlijk geen smaak aan. En dat is wel jammer want het maakt dit bier gewoon niet zo lekker. Eigenlijk is het een soort pils maar dan zonder de smaak van mout en ook nog zonder koolzuur. Maar zelfs als die er wel in zouden zitten, waarom zou je een bovengistend pils kopen. Heb je zin in pils? Bestel dan pils en laat de Gulden Craen staan.

5- La Trappe Puur 4,7%
Zo, een lekkere La Trappe. Altijd goed. En ook nu weer schenk je een mooi bier in. Mooie kleur, de schuimkraag is in orde en hij ruikt goed. Duidelijk het betere werk.

Je neemt een slok en je proeft al gelijk een aangename bitterheid. En dan die heerlijke fris-zure smaak die… die…  nooit komt. Wat is hier aan de hand? Dit bier schreeuwt om een Duvel-achtige zurigheid die het bier gaat maken, maar die is er niet. Er komt helemaal niks! Je blijft zitten met een  aangenaam bitter bier dat verder een lege huls is. La Trappe Puur is een soort halfbier. Niet vies, maar je zit de hele tijd te wachten op de andere helft.

4 – Budels Goudblond 6%
Budels is een van onze favoriete brouwerijen. Een kleine Nederlandse familiebrouwerij die al een paar generaties meegaat. Dat zien we graag. En we zien ook graag bier uit die brouwerij komen, want bier maken kunnen ze ook in Budel. En ze hebben ook nog eens een leuke lijn speciaalbieren. Een van die speciaalbieren is de Goudblond met 6% een licht bier.

De Goudblond is een goudkleurig, honingachtig bier. Kijk snel naar de schuimkraag want die is meteen weg. Sowieso zit er erg weinig koolzuur in en dat doet afbreuk aan de frisheid van dit bier. De geur en de smaak zijn honingachtig. Toch is dit bier ook lekker gehopt. Er zit echt een bittertje bij en daardoor is de Goudblond niet zijïg.

Omdat de schuimkraag meteen weg is, denkt iedereen in de kroeg toch dat je een glas urine aan het drinken bent. Met een Budels Goudblond in je hand ga je dus niet echt iemand versieren. Maar misschien zijn er wel liefhebbers voor. Imkers ofzo. Of andere mensen die heel erg van honing houden. Wij vinden Budels Goudblond best aardig, maar we gaan het niet snel nog eens kopen.

3 – Dupont Monk’s Stout 5,2%
Een verrassing in de test: Dupont maakt, behalve de door ons al zo vaak bejubelde Saison, ook een stout. Dat is dus Engels bier uit Wallonië. Als dat maar goed gaat. Met hetzelfde alcoholpercentage als pils een prima deelnemer aan onze test. En voor een traditionele stout is dit trouwens een heel normaal percentage.

De Stout van Dupont is erg subtiel en donker. De smaak van gebrande mout is wel aanwezig, maar erg subtiel. Wel lekker hoppig, maar ook dat overheerst niet. Erg mooi gebalanceerd bier.  Je drinkt lekker makkelijk door en zo merk je bijna niet wat voor lekker bier dit is. Ben je gewend aan alleen maar zware en krachtige stouts? Let dan goed op! Voor je het weet, proef je niks.

Misschien is deze Stout wel iets té subtiel. We vinden het niet erg om ons best te doen voor een smaaksensatie, maar Dupont maakt het ons wel lastig. Is dit de prijs die we moeten betalen voor een laag alcoholpercentage? We hopen het niet, want een stout moet ook wel een beetje een sensatie geven van gebrande mout en dat blijft een beetje achterwege. Maar als je er je aandacht bij kan houden, is het een mooi bier.

2 – Saison Dupont 6,5%
Eigenlijk hoeven we het niet meer te hebben over dit bier. Staat in onze top 10 van beste bieren ooit. Vooral bij vleesgerechten is het een superbier. Een best wel sterke en aromatische bitterheid die uitstekend gebalanceerd wordt door de smaak van mout. Complex en toch niet zwaar. Geen beginnersbier maar echt een cadeau voor de gevorderde bierdrinker.

Dat zeggen we nu al een tijd en het begint ook in de wereld door te dringen. Saison staat bekend als het meest onderschatte bier van België en steeds meer Amerikaanse brouwerijen gaan het maken. Nu maar hopen dat ze het niveau van Dupont kunnen benaderen.

Een Saison kun je ook prima doordrinken. De koolzuur is precies goed en dit bitterheid doet je verlangen naar meer. Elke slok weer geniet je van die uitgebalanceerde smaak. En dit bier is zo complex dat je bij iedere slok weer iets nieuws hebt om bij na te denken. En als je gaat eten kun je gewoon verder drinken.

1 – Orval 6,2%
De alternatieve Trappist maakt maar één bier en die heet dus ook gewoon Orval. Orval doet niet aan het reguliere rijtje dubbel – trippel – iets heel zwaars. Orval smaakt ook heel anders dan alle andere Trappisten. Nu er zoveel bittere bieren zijn valt het wat minder goed op hoe excentriek Orval is. Maar Orval blijft een heel apart en vooral bitter bier.

Orval is al goed wanneer het nog in het flesje zit want dat is al een ervaring op zich. Prachtig gelijnde fles, goed etiket en mooi verhaal met die vis en die ring. Inschenken is ook een feest want met de kleur en de schuimkraag zit het wel goed. Prachtig. Zoals het moet. Vooral als je Orval’s stoere glas gebruikt.

Orval is dus heel bitter, maar dat ervaar je niet zo. Orval is mooi in balans. En daarmee is Orval ook wel weer een Trappist bij uitstek: met geduld en aandacht gemaakt. Maar vooral: niet schreeuwerig. Orval is niet bitter om bitter te zijn, zoals sommige bieren tegenwoordig wel eens zijn. Met die trend naar extreem gehopte bieren. Orval is bitter met balans. Bitter omdat het daarmee een beter bier is om te drinken. En een van de beste bieren die er bestaan.

Conclusie
Een licht bier brouwen is niet makkelijk. We hebben nieuwe waardering gekregen voor DeKoninck en Palm. Maar onze willekeurige greep bieren laat ook zien dat het wel kan. Vooral Orval en Dupont laten dat zien. Met die bieren hou je een kater op afstand en heb je toch een goeie avond.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

6 gedachten over “De kleine lichte bierentest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.