De kleine lentebierentest

Het was een mooie test, onze grote lentebierentest. Maar hij was niet groot genoeg want er zijn nog lentebieren die we nog niet hebben geprobeerd. En dus gingen we naar de bierspeciaalzaak en zochten we daar naar bieren met groene etiketten met gras enzo. Dit is wat we vonden:

Paasij van brouwerij ’t IJ
Brouwerij ’t IJ is een leuke, kleine brouwerij uit Amsterdam. Hun bieren kun je overal in Nederland wel vinden in een goeie bierwinkel. Hun Paasij ziet er goed uit met die bijna oranje-achtige kleur. Dat staat hem best goed. Ook de schuimkraag is mooi. En die blijft er bovendien ook nog eens mooi op liggen.

Wat geur betreft is er wat minder te beleven op ’t IJ. Je ruikt wel wat maar een echt lentegevoel krijg je niet van de wat moutige geur. Gauw proeven dus.

De bieren van ’t IJ smaken allemaal een beetje hetzelfde. Wij denken dat de gist die ’t IJ gebruikt dat doet. Ook deze Paasij lijkt op de andere bieren van ’t IJ. En dat betekent een zurige smaak. Perfect voor de lente maar het maakt de Paasij geen typisch lentebier. Want daarvoor is de smaak niet sterk genoeg.

Paasij is een mooi gebalanceerd en als je van de smaak van ’t IJ houdt vind je dit bier echt lekker. Wij vinden de zurigheid ook lekker en gelukkig zit er in de nasmaak nog wat hop. Want verder is het geen krachtig bier en een echt lentegevoel krijg je er niet van. Voor de liefhebber dus en daarom een 6,5.

Jubel van Brouwerij de zevende hemel
Naar het schijnt wordt dit  bier gebrouwen in een garage in het Limburgse Sevenum. Dat levert bij bestetotnutoe natuurlijk gelijk punten op. Verder is het gokken want er staat nergens op dat het ook lentebier is. Er zit ook maar 5,5% alcohol in en dat is minder dan de meeste andere lentebieren. Maarja, er zit een groen etiket met grassprietjes op dus dan stellen we geen vragen.

Meer duidelijk volgt bij het inschenken. Het ongefilterde, donkergele bier is gekroond met een mooie witte schuimkraag. Echt een lentebier. De geur is wel minder kruidig dan dat we zijn gewend. Minder koriander en meer de wat alcoholische geur van een hooggistend bier. Toch opvallend met dat lage alcoholpercentage.

De Jubel is zo bitter dat je niet veel anders proeft. Ja, hop. Best veel en zeker geen onaangenaam aroma. Maar van die mout, die je wel ruikt, proef je niks. Het maakt dit bier wel lekker fris, zo in de lente maar je moet er van houden. Dat doen we op zich wel want een uitgesproken bier is meestal lekkerder dan een doorsnee bier. Maar een beetje eendimensionaal is het natuurlijk wel. Misschien hebben we ons gewoon laten foppen door het groene etiket en is het helemaal geen lentebier… Een 6,5

Leffe Lentebier
Leffe heeft het standaard-flesje met het standaard-etiket gepimpt met een cool zilverpapiertje om de hals en de dop. Wat een verwennerij, dat zien we graag. Wat we ook graag zien is de mooie witte schuimkraag er bovenin het glas Het bier zelf is donkergeel en heeft een warme, bijna herfstachtige uitstraling.

Bij Leffe kun je het beter bij kijken laten. Pas als je echt je neus bijna in het bier duwt kun je iets ruiken en zelfs dat is een beetje ondefinieerbaar. Ja, het ruikt wel naar bier maar meer gewoon een soort algemene, standaard biergeur. Niks geen lente dus.

Drinken is al helemaal erg. Als je het glas echt bijna leeg hebt merk je een niet eens zo heel onaardig kruidje in dit bier maar verder is het wel erg laf. Niet zoet, niet bitter, geen smaak. Al helemaal niet de koriander-achtige smaken die je verwacht bij een lentebier. Het kon net zo goed een soort Palm zijn ofzo. Gewoon een nikszeggend standaardbier. Een 5 en dus laten staan.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.