De kleine grote saison-test

Die Belgen en hun bier. Op een gegeven moment denk je het allemaal wel gezien te hebben. Maar dan duikt er toch weer een parel op. Zoals de Waalse saison. Een echt boerderij-bier. Bitter maar ook moutig. Mooi hoppig en met een alcoholpercentage van 5 tot 6,5%.
Saisons zijn ook bieren met een verhaal. Gebrouwen in de winter op Waalse boerderijen zodat ze na de zomer mooi op smaak waren. Echt een bier voor bij de oogst dus. Vijf jaar geleden had niemand er van gehoord en nu wordt het overal gemaakt. Vooral door Amerikanen, die het Farmhouse Ale noemen,

Hier zijn saisons vooral bekend door de grootste brouwer ervan, Dupont. En wij zijn al jaren fan. Omdat dit bier gewoon lekker is zonder dat het een heel hoog alcoholpercentage heeft. Lekker bier maken met veel alcohol is veel makkelijker dan lekker bier maken met weinig alcohol. En een saison is echt lekker. Best moutig maar ook bitter en verfrissend door de vele hop.

En het is ook een echt boerenbier. Een goeie saison smaakt naar een stal. Bijna ranzig, zoals Franse kaas. Een saison is gemaakt om te drinken terwijl je uitrust van een warme dag op het Waalse platteland. Met een worst erbij. Of een paté. Dan komt een saison pas goed tot zijn recht. En zo gaan we deze vier Waalse saisons ook beoordelen: met welke zit je het liefst in het veld tijdens een dag hard werken?

St. Feuillien Saison

saison-st-feuillienSt. Feuillien is een echte onafhankelijke brouwerij uit een klein plaatsje in Henegouwen. Kijk, dan verwachten we ook wat. Het is een mooi licht en helder geel bier. Het lijkt wel een tripel of een Duvel met van die opstijgende koolzuurlijntjes. Veel schuim ook, je moet een beetje oppassen met inschenken. Er blijft een dikke donslaag op je bier liggen en dat is mooi.

Deze saison ruikt moutig en kruidig. En zo smaakt hij ook. Die wat vreemde stalsmaak zit er goed in. Maar het mooie van een saison is dat hij ook bitter is. Het is dus geen zoet bier. Wel missen we wat hop. Deze St. Feuillien heeft een half procentje minder alcohol dan een Dupont en het lijkt wel alsof je dat kunt proeven. Het is ook best een complex bier maar we missen toch wat kracht. En ook wat bitterheid.

sterren_4

 

 

 

Saison Dupont

saison-dupontDe saison van Dupont is veel minder geel en doorzichtig dan die van St. Feuillien. Hij ziet er een beetje uit als een pils. Hij heeft wel een mooie en ruwe schuimkraag. Echt een boerenbier. Je ruikt een mix van mout en hop.

In eerste instantie heb je niet de indruk dat er iets bijzonders aan de hand is. Dat kan wel een paar slokken duren. Dan pas krijg je waardering voor de complexiteit van deze Dupont. En dan merk je ook dat het eigenlijk best een bitter bier is. Aan de ene kant best wel moutig maar aan de andere kant ook heel hoppig. En dan laagjes van smaken. Je moet echt een paar slokken nemen om alle dimensies van dit bier te doorgronden. De gist geeft de Dupont die heerlijke ranzigheid, de smaak van een boerenstal. Neem er vooral even de tijd voor.

En net als je dan dit bier waardeert, moet je er eens een worstje bij eten. Vlees en een saison. Dat is feest. Dat is foodpairing op zijn best. De smaak van vlees en de smaak van een saison Dupont versterken elkaar op een fantastische manier. Dat is een saison van Dupont: krachtig, bitter en elke keer als je een slok neemt lijk je wel iets nieuws te ontdekken.

sterren_5

 

 

 

Saison Regal

saison-regalZit in een flesje van 25 cl. Hop, een ster minder. Wat denken ze wel. Met 5,5% ook nog een procentpunt minder alcohol dan een Dupont. Wat blijft er dan nog over van een saison? De kleur is in ieder geval veel donkerder en meer troebel. Dat past wel bij een boerenbier. De schuimkraag is snel weg. Hij ruikt zoet.

De smaak is uiteraard iets minder krachtig dan een Dupont. Niet zozeer minder bitter maar gewoon minder op alle fronten. Minder mout. Minder hop. Minder van alles. Is het dan meteen een minder bier? Nou, niet direct. Het is vooral een veel lichter bier. Een drinkbier. Zwaardere saisons zijn geniet-bieren en dit is een bier om nog een van te bestellen. Helemaal omdat je er zo weinig van krijgt.

De beoordeling is een beetje persoonlijk en dan missen we de kracht van een Dupont. Maar begrijp me niet verkeerd: in de categorie lichte bieren zou ik dit liever drinken dan heel veel andere bieren. Maar we hebben het over saisons. Het beloofde land van worst en bier. En we hebben net op het land gewerkt en alles. En dan legt ie het af.

sterren_3

 

 

 

Saison Voison

saison-voisinOok donker en troebel, net als de Regal. Korrelige, ruwe schuimkraag. Ook dat vinden wij best wel boerderij-achtig. En maar 5% alcohol. Na de Regal maken we ons zorgen. Hoe gaat de Voison het houden?

Deze Voison is wel wat moutig maar vooral heel bitter. Bijna Engels-Amerikaans bitter. Dat de schuimkraag gelijk weg is helpt ook niet echt. Heel erg bitter dus. Veel anders is er niet te proeven.

Wat is dit? Wij ruiken geen zwetende Waalse oksels in het veld. Wij ruiken een grote brouwerij met een klein merkje. Dat meelift met een populaire bierstijl. Waarvan de afdeling markering en product-development gewoon heel goed samenwerken.

Maar niets van dat al. Voison is echt een kleine Waalse brouwerij en het recept is 100 jaar oud. En de vorige brouwerij lang vergeten. Superauthentiek dus en we zitten er helemaal naast. Maarja, hoe scoort hij in deze test? Het is best een lekker doordrinkbier als je van bitter houdt. Maar vandaag drinken we saisons en dan is deze Voison veel te eendimensionaal. Of niet eens een saison. Leuk bier en leuk verhaal maar scoren in een saison-test doet hij niet.

sterren_2

 

 

 

Conclusie

Als het om saisons gaat is Dupont gewoon de beste. Bijzonder, elke keer weer. Heel bitter maar ook heel drinkbaar. St. Feuillien is ook lekker maar mist dan toch wat. Een Saison Regal is wel een saison maar die drink je gewoon net wat anders omdat hij zo licht is. En het flesje is daar te klein voor. De Voison moet je zeker een keer proberen. Grappig en een mooi verhaal maar eigenlijk kan het ons niet schelen hoe oud dat recept is. We willen een lekkere saison en dus drinken we een Dupont.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “De kleine grote saison-test

 • januari 23, 2013 om 15:54
  Permalink

  Eens, eens en andermaal eens. Een echte prachtige, smakelijke, rijke en toch toegankelijke stijl. Wordt de terrashit van 2013, echt. Maar goed, dat zei ik ook over 2012 en 2011…

  Beantwoorden
 • januari 23, 2013 om 22:55
  Permalink

  Heren, heren toch! Saison Dupont zit OOK in een 25 cl-flesje! Dus daar mag de Regal niet op afgerekend worden. (En Dupont heeft het niet nodig.) Tip tip tip, niet te missen tip voor lekkerbekken: van de Saison Dupont bestaat ook een biologische versie en vooral vooral VOORAL daar is dan weer een dryhopped versie van. En die… die is ONGELOOFLIJK. Nooit in mijn leven zoveel subtiele florale hopsmaak meegemaakt. KOPEN als je ‘m ziet. Vorig jaar van ’t vat geproefd op het Zythos Bierfestival in Leuven en ik ben er nu nog ondersteboven van. Dupont maakt dan ook nog een zeer licht boerenbier, de Biolégère van 3,5% – en 100% smaak. Komt wellicht het meest in de buurt van de vroegere saisons voor de landarbeiders, hoewel die nog lichter schijnen te zijn geweest. Ten slotte: probeer ook de Nederlandse saison van brouwerij De Schans uit Uithoorn eens! Stevig, hoppig en droog. Een van de beste brouwerijen van ons land. Leve de saison!

  Beantwoorden
  • januari 23, 2013 om 22:59
   Permalink

   Bedankt voor de tips!
   En kijk ook even goed naar de foto van de Dupont in dit artikel. Links op het flesje: 33 cl.

   Beantwoorden
   • januari 24, 2013 om 22:53
    Permalink

    Verrek! Rest natuurlijk de vraag waar je die kocht. Want liever 33 cl saison dan 25 cl…

    Beantwoorden
 • februari 22, 2013 om 11:57
  Permalink

  Een tip als je van goede saison houdt: Saison d’ Erpe Mere (brouwerij De Glazen Toren). Wat sterker dan de Saison van Dupont, en alvast mijn eigen favoriet.
  Ook de ‘biologique’ versie van Saison Dupont vind ik fantastisch (beter dan de gewone eigenlijk).

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.