De grote lentebierentest

De bloemen bloeien, de knoppen lopen al bijna uit en de lammetjes dartelen in de wei. Ook wij zijn er niet ongevoelig voor: het is lente. En dus is het ook tijd voor lentebier. En in Nederland betekent dat vooral lentebok. Om eerlijk te zijn zagen wij lentebokken nooit echt zitten. Een beetje meesurfen op het succes van herfstbokken. We vonden ze ook nooit heel bijzonder om te drinken. Maar is dat beeld wel terecht? Tijd voor een test!

We dronken weer bieren die te koop zijn bij een goeie slijter. Maar ook in de meeste supermarkten kun je lentebieren krijgen. Van de wat grotere merken, tenminste. Een lentebier moet zijn als de lente: fris en een beetje zurig van de kruiden. Lentebier moet lekker zijn om te drinken in de eerste lentezon. Nog niet al te warm en met een frisse lentewind in je gezicht.

8 – Grolsch Lentebok

De Lentebok van Grolsch is wel donkergeel maar ook erg doorzichtig. Daarmee lijkt het wat meer op pils dan op eigeel. De schuimkraag is mooi en wit. Dat zie je graag op je lentebier! De geur is behoorlijk kruidig en dat klopt dus ook.

Als je een slok neemt, proef je ook die kruidigheid maar dan klopt er iets niet meer. De smaak is een beetje chemisch. En zoals bijna alle speciaalbieren van Grolsch is ook de Lentebok weer erg zoet. En het bier is ook niet erg gebalanceerd want je moet echt je tong afzoeken naar een beetje bitterheid van de hop.

Als je op het etiket kijkt is het even schrikken. Dit bier is aangezoet met suiker. En verkleurd met caramel. Waarom toch, Grolsch? Waarom bijkleuren? Waarom moet het zó zoet dat er suiker bij moet? Is hier nou echt vraag naar? Ik ben bang van wel. Ik ben bang dat vele smaakpanels dit bier om zeep hebben geholpen.

Uiteindelijk drink je dan een kunstmatig gekruid bier dat veel te zoet is en een rare kleur heeft. Brouwers van Grolsch: voer jullie smaakpanels voortaan rum-cola en ga weer eens een lekker speciaalbier maken. Lentebok krijgt van ons een 4.

7- Gulpener Lentebock

Onze maatschappelijk bewuste vrienden uit Gulpen brouwen altijd leuk mee als het gaat om seizoensbieren en ze hebben dus ook een lentebok gemaakt. De kleur verraadt niet dat het hier om een lentebok gaat want hij ziet er een beetje gewoontjes uit.

Gelukkig is de schuimkraag wel goed dus is het toch een beetje lente in je glas. En dan die geur! Wat is dit? De Gulpener Lentebock lijkt wel een mini-me van de Dort. Een echte Gulpener dus.

De smaak is wat minder fris en wat minder lente-achtig dan andere lentebokken. Want ook de smaak kruipt wat naar de Gulpener Dort. Het is wat bitterder en wat steviger. Het sprankelt allemaal wat minder dan de andere bieren uit deze test.

Nou vinden wij een Dort erg lekker dus het is moeilijk om echt kritisch te zijn op dit bier. Als je ook van Dort’s houdt vind je dit vast een goed bier. Maar het is ook wat gewoner dan de andere lentebokken. Daarom geven we een 6,5.

5 – Budels Lentebok

Nog een leuke kleine brouwerij uit het zuiden: Budels. Heeft een heel breed assortiment voor een kleine brouwerij en dus ook een lentebok. Gelijk bij het inschenken weet je waar je aan toe bent: dit bier is zo geel dat hij bijna licht geeft. En ook de schuimkraag is mooi en wit.

Het feest gaat door in je neus want ook de geur is goed voor elkaar. De kruiden die je ruikt maken de Budels Lentebok een beetje warm en dat kun je best gebruiken in de vaak nog frisse lentedagen.

Als je drinkt proef je niet meteen erg veel. Er is weinig moutigheid en weinig smaak als geheel. Maar de nasmaak! Die is prima. Een mooi samenspel van bittere hop en kruiden. Gebalanceerd. Mooi wrang en dus heb je zin in nog een slok. Zo moet het.

Budels lentebok moet het echt hebben van de nasmaak en dat is jammer. Behalve wat kruiden proef je in het begin namelijk niet zoveel. Die nasmaak is dan wel weer fantastisch en daarom krijgt Budels een 7.

5 – Brand Lentebock

In de herfst kennen we Brand van de Dubbelbock en dat is echt een klassieker. In de lente doet Brand het wat rustiger aan met een lentebok van gewoon 6,5% alcohol.

Dat bier ziet er ook minder speciaal uit dan zijn neef uit het najaar want de Brand Lentebock is nogal doorzichtig. En ook de schuimkraag is wat minder mooi en minder wit dan de andere bieren uit de test. De geur is dan wel weer mooi zurig en dus veelbelovend.

De smaak is typisch Brand: moutig zoet. Echt een hooggistend bier. Maar dan wel met de zurigheid die je graag wil in een lentebier. De balans is dus goed en Brand Lentebock is een echte verwarmer voor frisse lentedagen.

Hou je van de smaak van Brand? Dan vind je dit bier vast lekker. Ik mis een beetje de frisheid die bij lentebieren hoort. Maar hij is lekker zurig en zit goed in elkaar. Daarom een 7.

2. Alfa Lentebok

Nog een kleine brouwerij uit het zuiden. Alfa maakt een mooie, lente-achtige lentebok met een mooie gele kleur. Dat zit dus wel goed. En ook de schuimkraag is prima.

En het lentefeest gaat door in je neus. Koriander en sinaasappelschillen. Geen twijfel mogelijk: dit is een lentebier. Je krijgt echt zin om te drinken met Alfa Lentebok in je hand.

Als je dan ook echt een slok neemt word je beloond met een gebalanceerde smaak. Frissig maar niet scherp. Moutig zoet maar je proeft duidelijk hop. Toch is het weer geen uitgesproken hoppig bier. De nasmaak is dan net weer een beetje zoet.

Alfa lentebok doet het prima in het zonnetje. Het is een middle of the road bier en daarmee een veilige keuze. Maar ook erg goed gekruid. Alles wat je zoekt in een lentebier zit er in. Daarom een 7,5

2. Hertog Jan Lentebock

Met 7,2% zwaarder dan de gemiddelde lentebok. Mooie witte schuimkraag en een enorm gele, half donkere kleur. Zo fel dat hij bijna licht geeft. Heel mooi en heel lente.

De geur is ook weer erg koriander. Dat past dus goed maar heel onderscheidend is het niet. En evengoed krijg je zin om te drinken.

De Lentebock van Hertog-Jan is, net als die van Brand, hoogistend. Hij is daarom ook wat moutig zoet maar de balans is opvallend. De hop is duidelijk aanwezig en dat maakt de balans mooi. Je proeft ook de koriander en de nasmaak is heerlijk wrang. Je neemt dus gelijk nog een slok.

Deze bok is een beetje de bovengistende variant van Alfa: zit goed in elkaar maar is niet erg uitgesproken. Lekker als je wel houdt van een iets moutige smaak maar verder gewoon een lentebier wil. Een bier met een mooie balans en daarom een 7,5.

2. Einbecker Mai-Ur Bock

Bokbier komt oorspronkelijk uit het Duitse plaatje Einbeck en daar staat nog steeds een brouwerij. Die bokbier brouwt. En ook lentebok. Net als de meeste Nederlandse lentebokken heeft hij 6,5% alcohol en een mooie gele kleur.

De schuimkraag is mooi wit maar wel snel weg. De geur is licht kruidig maar wel minder uitgesproken dan de andere lentebokken uit deze test.

Ook de smaak is veel subtieler dan de andere bieren. De koriander haal je er wel uit maar heel kruidig is het niet. Hetzelfde geldt voor de hop: die proef je wel maar het is geen uitgesproken hoppig bier. Ook hier dus weer veel balans in de smaak.

Einbecker Mai-Ur Bock lijkt misschien een wat slap bier maar dat is het niet. Het is juist heel erg lekker. Echt een bier voor een mooie voorjaarsdag. Door de wat minder uitgesproken smaak misschien wat meer geschikt voor mei dan april. Daarom krijgt ook dit bier een 7,5.

1. Jopen Lentebier

Is lentebier ook een bok? Dat vragen we ons af als we dit bier uit Haarlem inschenken. Zo te zien wel want hij is donkergeel. En troebel, dat wel. En ook weer een flinke witte schuimkraag.

Ook de geur klopt helemaal. Frisse koriander, we kunnen er geen genoeg van krijgen. En die zit gelukkig ook in de smaak. Jopen Lentebier is wrang en dat proef je gelijk. Samen met de koriander is dat een prima combinatie.

Ook de balans tussen de zoete mout en de bittere hop heeft Jopen goed voor elkaar. En dan de nasmaak. Die is wang, zoals je het graag wilt. Nog een slok graag! Jopen brouwt een hooggistend bier maar de moutsmaak die je vaak proeft in hooggistend bier treedt niet op de voorgrond. Wel blijft dit bier fris en, misschien wel dank zij de gist, fruitig.

Jopen Lentebier is wat ons betreft ook een bokbier en dan nog wel de beste uit de test. Hooggistend en toch fris, hoppig en licht. Zo zien we de lente graag. Jopen staat op nummer 1 met een mooie 8.

Conclusie

Grolsch lentebok is de enige die we echt niet mee zouden nemen uit de winkel. Voor de rest zijn alle bieren uit deze test prima te drinken. Gulpener, Budels en Brand hebben zo hun eigenaardigheden en daar moet je van houden. Opvallend is de brede subtop met drie keer een 7,5. Alfa, Hertog-Jan en Einbecker brouwen een gebalanceerd lentebier. Misschien niet heel spannend maar wel lekker in de lentezon.

De nummer 1 is toch echt Jopen. De smaak springt er uit en dat geeft hem een voorsprong. Wij vinden eigenlijk dat de frisse, simpele smaak van een laaggistend bier beter past bij een lentebok. Maar Jopen weet keer op keer een hoogistend bier te brouwen dat heel goed is. En dat doen ze beter dan veel grote brouwerijen. Dat is echt een compliment waard.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “De grote lentebierentest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.