De do’s en dont’s van deze zomer

Als we zeggen ‘deze zomer’ dan vraag je je misschien af welke zomer we bedoelen. Nee, niet deze zomer die wel heel erg op de herfst lijkt. Maar we hebben zelf onze hoop gevestigd op een schitterende en snikhete augustus. En je vraagt je natuurlijk af: wat moet ik drinken als straks die zomer toeslaat? Er zijn dingen die je dan moet doen en dingen die je niet moet doen. Daarom: bestetoenutoe’s do’s en dont’s van deze zomer.

Don’t: Kronenbourg

Na een rit van 22 uur op zwarte zaterdag probeer je op de snikhete camping je haringen in de Zuid-Franse rotsgrond te hameren. Je opzetpogingen resulteren in een stokken-doek combinatie waarmee je in een gemiddeld vluchtelingenkamp al niet mee weg komt. En op de trendgevoelige camping die in februari nog zo leuk leek al helemaal niet. Gelukkig heb je een koude koelbox vol bier. Kronenbourg, het Franse Heineken.

En wat een teleurstelling. Kronenbourg is helemaal niet lekker. Kronenbourg is smakeloos en echt alleen lekker na noeste arbeid in de zomerhitte. Helemaal niks voor de echte bierliefhebber. En Kronenbourg staat symbool voor alle smakeloze warme landenbieren die je tegenkomt op vakantie. Links laten liggen en verder zoeken.

Do: Estrella

Verder zoeken bijvoorbeeld naar Estrella. Dat is een Spaans kwaliteitspils dat erg goed te doen is. Ook hier en daar verkrijgbaar in Nederland dus leuk om de blits mee te maken op een trendy barbecue. Hoeft niemand meer te lurken aan vieze flesjes Corona. Want Estrella is gewoon een lekker pilsje voor in de zomer.

En wat voor Spanje geldt, geldt ook voor andere vakantielanden. In Frankrijk vind je 1664, in Portugal Sagres en in Italië zijn er zelfs hele goeie micro-brouwerijen. Doe dus een beetje je best in het buitenland en laat je verrassen door soms heel lekker bier op plaatsen waar je het niet verwacht.

Don’t: Witbier

Witbier is gewoon vies. Zo, dat is er uit. Altijd maar die graansmaak die alles overheerst. En dan dat afschuwelijke schijfje citroen dat er dan in gaat om het nog een beetje dragelijk te maken. Lekker in de 7-up maar niet in bier.

En toch zitten elke zomer hele terrassen weer vol met witbierdrinkers. Zonde! Er is zoveel lekkerder bier. Ook in de zomer. Hou je dan toch echt van die graansmaak? Drink dan in ieder geval nog een Duitse Weizen. Beter in balans en de ober vraagt niet of je er citroen in wilt.

Do: Duvel

Wat je wel absoluut moet doen, is een Duvel drinken op een zomers terras. Fris, zurig, hoppig en toch ook zoet. Heerlijk complex. En zelfs het inschenken is al een feest in dat mooie glas en die controle die je hebt over de ontwikkeling van de schuimkraag. En de zon schittert zo mooi in het glas.

Duvel is ook overal te krijgen. Wel oppassen dat je er niet teveel van drinkt. Met 8,5% zit er veel alcohol in. En met de zon in je bol drink je er zo een paar achter elkaar. Dan is het oppassen met opstaan. En galant over het terras zwieren is er al helemaal niet meer bij.

Don’t: Westvleteren 12

In de zomer drink je licht, fris bier. Je hebt dan ook minder behoefte aan zware trappistenjongens. Zelfs een magistrale Westvleteren 12 is niet echt lekker als de temperatuur stijgt naar zomerse waarden. Te zwaar, te donker en niet bepaald dorstlessend. En omdat een Westvletern 12 alleen maar beter wordt als je hem laat liggen, kun je beter wachten tot de herfst.

Er zijn trouwens wel een paar trappistenbieren die je prima kunt drinken in de zomer. Zoals natuurlijk alle tripels. En het zomerbier bij uitstek: een Orval. Daarmee heb je het prima naar je zin op het terras of in de achtertuin.

Do: La Trappe Dubbel

Toch willen we nog wel een lans breken voor een donker trappistenbier. Onze favoriet, de La Trappe dubbel. Ja, hij is donker en ja hij is best wel zoet. Maar ook fris en behoorlijk hoppig voor een dubbel. Een mooie balans en ook nog eens een echte dorstlesser.

Een La Trappe dubbel in de zomer komt het beste tot zjn recht als het nog warm is terwijl de zon al is onder gegaan. Dan drink je een heerlijk bier tot besluit van een mooie dag. De ‘bruine’ smaak komt prima tot zijn recht en dan zit je te genieten.

Don’t: Wieckse frambozen 0,0%

We worden wel eens gevraagd iets te zeggen over alcoholvrij bier of limonadebier. Maar dat doen we nooit want we vinden het de moeite niet en eigenlijk is het ook helemaal geen bier. We denken ook niet dat er bierliefhebbers zijn die het graag drinken.

Maar goed, wil je onze mening horen? Drink het niet! Het zijn allemaal door marketingmensen bedachte drankjes die speciaal voor een doelgroep op de markt worden gezet. Dat is meestal een teken dat het niet lekker is en dat is dan ook zo.

Do: Cassis zonder suiker

Wil je toch genieten van een heerlijk sprankelend fruitdrankje zonder alcohol en suiker? Drink Cassis light. Lekker zoet en toch nauwelijks calorieën. Erg goedkoop, zeker als je het thuis drinkt. En veel lekkerder dan Wieckse Frambozen 0,0% of hoe al die troep ook mag heten.

Oh ja, het komt ook nog in grote glazen en als je wil doe je er gewoon ijs bij! Niet puur natuur zoals een glas bier maar dat is fruitbier ook niet. En je kunt na een hele fles nog gewoon autorijden of een vergadering voorzitten. Je hoort het: als het gaat om fruitbier zijn wij helemaal enthousiast over Cassis!

Don’t: Citrushop

Nog niet zo heel lang geleden waren wij lyrisch over citrushop. De geur, de smaak, het kwam samen in een haast verslavende smaak. En dat vonden niet alleen wij. Al snel werden vooral IPA’s bijna allemaal gemaakt met citrushop.

Op zich is citrushop nog steeds lekker maar het wordt wel nogal saai zo. Vooral omdat citrushop nogal overheersend is. De sterke smaak is leuk voor een paar bieren maar nu zijn we er wel weer klaar mee.

Do: Subtiele smaak 

Deze zomer willen we weer eens een lekker subtiele smaak. Geen overheersende citrussmaak in alles wat we drinken. Eigenlijk helemaal geen overheersende smaken meer. Maar gewoon een mooie balans in een lekker doordrinkbier.

Want ons betreft wordt dit de zomer van de subtiele smaken. We doen graag weer iets meer moeite om een lekker bier te waarderen. Op zoek naar de tweede laag. Verrast worden doordat de tweede slok of zelfs het tweede glas anders smaakt dan het eerste. Kom brouwers, maak het ons weer eens een beetje moeilijk!

En jij?

Ben je het met ons eens? Of kun je het beter? Laat van je horen in de comments hieronder of maak je eigen lijst op onze Facebook-pagina. We zijn benieuwd. En proost op deze zomer!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

7 gedachten over “De do’s en dont’s van deze zomer

 • juli 21, 2011 om 16:07
  Permalink

  Do: Saison Dupont. Veel smaak maar toch verfrissend. Ook in biologische uitvoering!

  Don’t: Bier in een wijnstreek. In, zeg, de Loire gestrand? Tenzij je net de tent hebt opgezet drink je beter verfrissende witte wijn dan slap smakende Franse pils – juist als bierliefhebber.

  Do: Punk IPA. Jah ik weet dat jullie hem niet ruig genoeg mer vinden, maar hij is fris hoppig, stoer en steeds beter verkrijgbaar.

  Don’t: Bavaria Wit 0,0%. Grootste marketingscam van het jaar. Het is gewoon vies, chemisch en zelfs met de constante korting het geld niet waard. Toch ‘wit’bier in de supermarkt? Franziskaner is zelfs(?) in blik lekker. Kost je 1 euro.

  Beantwoorden
 • juli 21, 2011 om 16:27
  Permalink

  Insgelijks! Duvel en Orval zijn terechte terrasaanraders en Westevleteren 12 en Beligische witbieren terechte zomerafraders. Voor degene die de bierwinkel dieper in zullen duiken; Bitter en lekker: De Molen Op & Top en De Dolle Arabier. Niet laten foppen met: La Trappe Puur en Flying Dog In-Heat Wheat Hefeweizen.

  Beantwoorden
 • juli 21, 2011 om 18:54
  Permalink

  Do’s: Saison Dupont! Met een lekker zelfgemaakt gegrild worstje.
  En als het echt heet is, dan zoek ik de verfrissing van een oude geuze. De Gueuze Girardin 1882 (Zwarte label) is licht in alcohol (5%) en de zure appel smaak is weer eens wat anders dan citrus.

  En hoewel een vleugje citrus, de Saisonnière van Urthel is ook erg lekker en in balans en niet te zwaar (6,5%).

  Don’t: Een imperial stout zie ik mijzelf niet drinken in de hete zon.

  Beantwoorden
 • juli 23, 2011 om 12:28
  Permalink

  Orval is niet alleen het ultieme zomerbier, ook in de winter is het (mits niet te koud, de door de brouwers aanbevolen temperatuur van 14 graden is echt prima) door de ergens verborgen warmere bitters erg goed te doen. Eigenlijk vind ik Orval gewoon het ultieme bier 🙂

  Verdere Do’s zijn voor mij Erdinger (het relatief nieuwe Krombacher Weizen is een goed alternatief), een echte Gueuze en ook een klassieker, zuurder kersenbier (met meer Lambic) vind ik persoonlijk erg lekker met heet weer.

  Don’ts zijn voor mij alle toevoegingen die niet bij bier horen met als hoogtepunt dat schijfje citroen/limoen wat overal bij geserveerd wordt zonder dat het enig nut heeft (Behalve als je echt een hekel hebt aan een mooie schuimkraag).

  Ik snap zelf alleen niet wat er nou zo vies is aan Kronenbourg of corona. Met de eerste heb ik regelmatig hele vakanties gevuld en de laatste vind ik een erg lekker (maar ZWAAR overpriced) biertje.

  Beantwoorden
 • juli 29, 2011 om 12:40
  Permalink

  Do: In een kort weekje vakantie in Frankrijk ben ik heel vaak Leffe Blond op de tap (à la pression) tegen gekomen. Een erg lekker terrasbier als je het mij vraagt en dus verrassend goed verkrijgbaar in Frankrijk.

  Verder zeker eens dat 1664 een stuk beter te drinken is dan de ‘Kro’.

  Beantwoorden
 • juli 21, 2012 om 17:28
  Permalink

  zo kun je zien dat smaken verschillen, voor mij, en iedereen die ik heb het de laatste jaren heb laten drinken is KRONENBURG bier.
  helemaal super. als ik naar frankrijk ga, en dat is zeker 1 x in de maand ben ik verplicht om de hele auto vol te bouwen met dozen Kronenburg voor alle thuisblijvers………….
  maar ja, witbier is ook al niet goed voor de auteur, en een toevoeging in het bier, ik ben bijv helemaal leip van een scheutje Franse Picon in het bier is helemaal uit den boze. tja……………………………………..

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.