De bokbier top vijf van 2015

Bokbier is hot en hip

57!  Zevenenvijftig bokken hebben we dit jaar gedronken en beoordeeld. We hebben ergens gelezen dat de officiele telling op 125 bokbieren ligt dit jaar. Bokbier is trending tegenwoordig. We hebben dus lang niets alles gedronken maar toch….. Een flinke deuk in onze lever is het wel geworden dit jaar.

De belangrijkste vragen zijn natuurlijk: Zijn ze ook lekker? En welke zijn dan de beste?

Hoe hebben ze het gedaan?

Allemaal lekker? Mwoa, niet echt. We hebben het gevoel dat het of erg goed of erg slecht was dit jaar. Een stevig middenveld was er niet. Aan de onderkant viel vooral de Tarwebock van De Vriendschap op. Die was zo slecht dat we denken dat er iets mis was. Een halve ster gaven we die, zo laag hebben we nog nooit gegeven.
Onze zuiderburen, die normaliter een aardig potje meebrouwen, zakten dit jaar wederom door het bokbierijs. We gaven La Chouffe één ster, een persiflage op zowel een bok- als een Belgisch bier. Maar ook de Barbar kwam er bekaaid vanaf met anderhalve ster. Die vonden we gewoon vies.

Veel belangrijker zijn natuurlijk de goed scorende jongens. Dit jaar waren we erg te spreken over Maximus, Bavaria, Amstel, Brand en het IJ.

De bokbier top 5 van 2015

maximus bock 7 2015 bockbier bokbier

Nummer 5:  Maximus Bock 7
Bij het inschenken vreesden we voor deze bok. Te licht, geen echte bokgeur maar juist licht en zoet. Maar bij eerste slok bleek al dat de bok van Maximus wel een bok is. Alleen wel met een Maximus-twist. Waar sommige brouwers de bocht uitvliegen met de hop slagen de brouwers van Maximus erin om wel Amerikaanse hop te gebruiken zonder dat de boksmaak verloren gaat.
Goed gedaan Maximus

Brand Dubbelbock 2015 bokbier bockbierNummer 4: Brand Dubbelbock
Wie kent hem niet? Brand Dubbelbock is al vele jaren een graag geziene vriend in de herfstmaanden. Elk jaar weer sterk en consistent. In 2015 stelt hij weer niet teleur. Gewoon een zeer solide bok met alles erop en eraan. Minpuntje? Misschien dat ie wat gladjes is. Volgend jaar een bite graag Brand…

Bokbier 2015Nummer 3: Het IJ IJbok
IJbok was nooit onze favoriet. Ze hadden altijd een gistsmaak die we gewoon niet zo smakelijk vonden. Maar in 2015 hebben ze eindelijk naar ons geluisterd en het goed gedaan. Een mooie friswrange bok met donkere smaken van salmiak en drop. Echt een heel erg lekkere bok.

Bavaria Bokbier 2015 bockbierNummer 2: Bavaria herfstbock
Het was bijna “too close to call”. Bavaria eindigt toch op de tweede plaats. Waarom? Hoewel de bok van Bavaria weergaloos in balans is missen we net dat zoetige randje. Precies dat kleine dingetje wat het haardvuur net iets lekkerder maakt. Net die zoetige kick die de herfstorm doet vergeten.

Amstel Bok 2015 bokbier bockbierNummer 1: Amstel herfstbock
Het begint een traditie te worden. Amstel eindigt bijna elk jaar bovenaan bij Beste tot nu toe. En conservatief als we zijn doet ie dat dit jaar weer. Is dat erg? Nee helemaal niet. Amstel is gewoon het voorbeeld voor alle andere bokken. Zoet, wrang, salmiak en bitter. Een lastige combinatie om goed te krijgen en Amstel weet dat als geen ander te doen. Chapeau Amstel!

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.