De bierdrinker als probleem

Wij van bestetotnutoe staan natuurlijk bekend als keiharde opinieleiders in de bierblogosfeer. Brouwerijen huiveren voor onze genadeloze analyses. Onze wekelijkse Wat dronken we? is een biermenukaart voor duizenden bierdrinkers. En toch is het zelfs voor ons nog wel eens een verrassing om te merken hoe groot onze invloed is. Want je stelt in een onderzoekje eens dat lichte bieren ook best lekker zijn en prompt besluit de halve wereld dat het alcoholpercentage in bier omlaag kan.

Zo hadden we het natuurlijk ook niet bedoeld! Dat bier van Heineken een procentje minder sterk is kan ons nou niet echt boeien. Maar dit is natuurlijk koren op de molen van de anti-alcoholmafia. Die heet in Nederland de STAP en die heeft tot doel om alcohol de wereld uit te helpen. En dat doen ze niet alleen door van al het bier light-bier te willen maken. Ze hebben nog heel veel andere plannen. Plannen die we wel vaker tegenkomen bij alcoholtegenstanders. En al die plannen hebben één ding gemeen: slecht nieuws voor de bierdrinker.

Jij bent een probleem
De STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, vindt de alcoholverlaging een goed idee. Dat komt vooral omdat STAP alcohol niet ziet als een genotsmiddel waaraan de grote meerderheid van de bevolking plezier beleeft. Volgens STAP is alcohol een probleem en is iedereen die alcohol drinkt een probleemdrinker. Het is dus zaak om dit probleem zo klein mogelijk te houden en zo weinig mogelijk te drinken. Je leest het goed, eenvoudige belasting- en accijnsbetalende bierdrinker: jij bent een probleem. Want al heb je een gezonde levensstijl waar alcohol prima in past, en al drink je niet als je moet rijden, je gaat onvermijdelijk over de schreef. Volgens STAP.

Begrijp ons niet verkeerd. Alcohol is fysiek verslavend en daarmee een harddrug. En alcohol is het meest misbruikte genotsmiddel. Maar waarom worden wij op één hoop gegooid met probleemdrinkers? Onderzoek wijst uit dat 94,5% van alle drinkers niet verslaafd is aan alcohol. Toch ben je als bierdrinker geen individu. Volgens de anti-alcoholmafia ben je lid van een familie. Een probleemfamilie. Waar je woont, wat je doet en wie je bent maakt niet uit. Het gaat erom dat je drinkt en dat verband is al voldoende om jou in te delen bij alcoholisten en verkeerscriminelen.

Jij moet betalen
Ik hoor je al zeggen: kan mij het schelen waar ze me indelen. Maar het betekent vooral dat jij moet betalen voor anderen. De prijs van jouw bier moet omhoog omdat anderen teveel jenever drinken. Het wordt moeilijker voor jou om lekker bier te kopen omdat anderen de kratten goedkoop pils wegslepen uit de stuntsuper. Jij kan geen Rochefort 10 meer drinken omdat anderen die vieze zwerversblikken kopen. Dat die probleemgroepen maar heel klein zijn, dat alcoholmisbruik meestal een uiting is van andere sociale problemen en dat de overgrote meerderheid van de drinkers geen enkel probleem veroorzaakt, dat is voor de statistiekenfetisjisten van de anti-alcoholmafia niet relevant. Want dat maakt de realiteit maar nodeloos ingewikkeld. En dat leidt maar af van de boodschap: alcohol = slecht.

Alcoholmisbruik is een vlag waaronder elke vorm van overheidsbetutteling aanvaardbaar lijkt. Iedereen die in dit kader opkomt voor de rechten van de gewone, probleemloze drinker is blijkbaar van mening dat onze jongeren hun hersenen moeten wegspoelen in zuipketen. Maar dat is natuurlijk niet waar. Alcoholbeleid moet afgestemd zijn op de gemiddelde consument. En onderzoek toont aan dat de gemiddelde consument prima in staat is zijn grenzen te herkennen.

Laten we de zorg voor probleemdrinkers en verslaafden richten op probleemdrinkers en verslaafden. En laat normale, gezonde, accijnsbetalende mensen rustig genieten van hun Rochefort 10.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “De bierdrinker als probleem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.