De zomerbieren die je moet drinken in 2014!

Hemel op aarde
De Week van het Nederlandse bier en de zon schijnt. Lekker in je korte broek bij de bbq mooie Nederlandse bieren drinken. Heel even lijkt het erop dat de hemel op aarde is neergedaald. Maar het blijft Nederland, dus voor je het weet trek je het thermo ondergoed weer uit de kast. Geniet er dus maar lekker van. En om je op weg te helpen hier de beste zeven Nederlandse zomerbieren. Daar hoef je je geen zorgen meer over te maken.

Maallust Kolonist7. Maallust Kolonist
De Kolonist van Maallust is een Weizen. Normaliter houden we niet zo van die weeïge graansmaak. De eerste slokken zijn wel oke, maar daarna gaat het zo tegenstaan. Maar op een willekeurig terras zie je hele volksstammen er anders over denken. Die zitten en masse aan de Duitse Weizens. Gelukkig zijn er ook echt lekkere Weizens en de Kolonist is er daar een van. Hij heeft een enorme schuimkraag met grove bellen, dus even opletten met inschenken. De bekende moutigheid van weizenbieren is in de Kolonist lekker kruidig en ook zoetig. Lekkere volle smaak en precies genoeg hop om de mout wat te balanceren. Ondanks de volle smaak drinkt hij toch makkelijk weg. Prima voor een Weizen en helemaal voor een Nederlandse!

Puike Pale Ale6. Puike Pale Ale
Wat een stomme naam en wat een lelijk etiket. Gelukkig komt de inhoud totaal niet overeen met de buitenkant. De Puike Pale Ale ziet er al zomers uit bij het inschenken. Lekkere witte schuimkraag en het bier heeft van die mooie fijne bubbeltjes. Hij ruikt eigenlijk niet eens zo hoppig. Die hop komt in de smaak wel mooi over. Bij een Pale Ale zoeken we altijd naar de balans tussen de stevige hoppigheid en de moutigheid. De Puike Pale Ale is misschien een klein beetje dun voor een Pale Ale maar in de zomer mag dat best. Ik zou het bier nooit in de winter drinken maar in de zomer komt hij helemaal tot zijn recht.

Ij ipa5. IPA van ’t IJ
Laat ik het maar een moderne klassieker noemen. Wat een lekker bier. Met 7% misschien iets te zwaar voor een echt zomerbiertje. Het is wat minder doordrinkbaar dan je mag verwachten van een mooiweer bier. Beetje donkerder dan pils. Mooie fluweelzachte schuimkraag die lang blijft staan. De mout is mooi vol en zoetig. Doet bijna denken aan een brioche. Gevolgd door een vrij heftige bitterheid. Niet eens heel citrus-achtig. Meer bloemig. Die bloemigheid past wel heel mooi bij de moutige briochesmaak. Dit is meer het zomerbier voor bij de ondergaande zon. Hele dag druk bezig geweest en nu even genieten van de zon en het bier.

High Hops4. Maximus High Hops
HOP! Wat is dit een enorme hopbom. De citrus knalt eruit. Het is al fris voordat je het drinkt. De kleur is mooi donkerblond. De mout is bij de High Hops wat aan de lage kant. Alles in dit bier is bedoeld om je hop te laten proeven. Fris, bitter en echt zomers. De hop bijt een beetje op je tong.  Heerlijk mooiweerbier. Je kan niet wachten op de volgende.

Duits&Lauret blond
3. Duits & Lauret blond
Zoals het hoort ruik je natuurlijk eerst even aan je bier voordat je drinkt. De Blond van Duits & Lauret ruikt naar groene appeltjes en gras. De frisheid knalt er vanaf. Lekker veel bubbels en een mooie schuimkraag. De Blond is redelijk droog met een klein zoetje aan het eind. Mooie hoppige bitterheid die redelijk lang blijft hangen. Je weet wel: zo’n bitterheid die lekker trekt op je tong. Echt een bier waarvan  je er meteen nog een wil.

Jopen Jacobus2. Jopen Jacobus
“Daar heb je ze weer met de Jacobus. Dat kennen we nou wel.” Ja we houden van de Jopen Jacobus, en terecht. Jopen heeft gewoon een van de allerbeste Nederlandse bieren gemaakt. Punt uit. En in de zomer smaakt hij nog twee keer zo lekker ook. Mooie amberkleur met een mooie fijne schuimkraag. Ruikt naar graan en brood en vooral die rogge haal je er echt uit. De hoppigheid zorgt ervoor dat de kruidigheid toch lekker fris blijft. Bier volgens het boekje.

Grolsch Beugel1. Grolsch Beugel
Wáát? Een Grolsch pils? En dat is het beste mooiweerbier?
Nee, niet een Grolsch pils. Een Grolsch Beugel. Het allerbelangrijkste aan zomerbieren is de hoeveelheid. Als jij in je korte broek op je Hartmanstoel zit te wachten op je Weber terwijl de zon in je bakkes schijnt, dan wil je bier! Dan wil je veul bier! Zomer is de enige periode van het jaar waar je kwantiteit boven kwaliteit mag laten gaan.
Helaas gaan alle andere bieren mank op de 33cl flesjes. Grolsch vult dat gat heel mooi in met de beugelflesjes. Gewoon lekker veel bier om lekker door te drinken.  En laten we wel wezen, Grolsch is gewoon een prima pils. Daarom is Grolsch gewoon het beste Nederlandse zomerbier van 2014.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “De zomerbieren die je moet drinken in 2014!

 • mei 23, 2014 om 15:09
  Permalink

  Gefeliciteerd jopen&grolsch!
  De groeten uit rusland!

  Jan

  Beantwoorden
 • oktober 1, 2014 om 14:49
  Permalink

  Beetje triest artikel… Het allerbelangrijkste is de hoeveelheid….? Grolsch heeft een groter flesje dus is het natuurlijk veel fijner om te drinken dan het bovenstaande. Vol met je bakkes in de zon een halve liter is heel fijn als je halverwege al tegen lauwe meuk aan zit te hikken…

  Beantwoorden
 • december 16, 2015 om 08:39
  Permalink

  Hahaha mooie slag naar Grolsch. Zelf ben ik fan van de jopen bieren en brouwerij ’t ij. Zijn jullie bekend met Amstel Bright (www.amstel-bright.nl) ? Heerlijk fris biertje en in combinatie met een partje limoen een echte dorstlesser in de zomer.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.