De beste brouwerijen van 2011

December: tijd voor lijstjes. Ook bij bestetotnutoe. We beginnen het einde van 2011 met de beste Nederlandse brouwerijen van 2011. Wie brouwden het beste in het afgelopen jaar?

5. Chtristoffel
Ja sorry. Wij hebben een enorm zwak voor Christoffel. Omdat je nooit wat van ze hoort. Wie of wat is Christoffel? Geen idee. Ja, het is een brouwerij uit Roermond en ze brouwen best hele fatsoenlijke biertjes. Maar wie de brouwers zijn, wat hun plannen zijn, we weten het niet.

Om in deze tijd van sociaal communiceren gewoon gesloten te zijn als een oester, daar dwing je respect mee af. Bij ons wel tenminste. Volgens ons is hun budget voor paperclips hoger dan dat voor marketing. Maar hun biertjes zijn lekker en eigenwijs en dat zijn die leuke beugelflesjes ook. Niet veranderen dus, Christoffel! Gewoon de stiekeme verrassing van de Nederlandse bierindustrie blijven.

4. Emelisse
Emelisse is het soort brouwerij dat je graag ziet. Ergens ver weg in een provincie, dus met een mooi lokaal profiel. En dan spannende biertjes brouwen. Met veel en vreemde hop. Bier dat er nog niet is, in Nederland.

De kwaliteit van Emelisse is nog niet altijd 100% Maar daar hebben we al die andere brouwerijen voor. Emelisse moet lekkere nieuwe bieren brouwen en die hoeven niet meteen perfect te zijn. Dat komt vanzelf wel, daar hebben we alle vertrouwen in.

3. Texelse
Bij de Texelse brouwerij weten ze hoe met moet. Een leuke brouwerij op een leuk eiland. Ook weer lekker lokaal. Enthousiaste brouwer die goeie rondleidingen geeft en oprecht trots is op zijn brouwerij. Die sportief reageert op onze blog als wij zijn bier lekker vinden. Al zijn bieren refereren aan Texel en dat willen wij als klanten ook.

En denk niet dat het allemaal verpakking is. Bij de Texelse brouwerij kunnen ze een fatsoenlijk biertje brouwen. En die kun je ook nog eens gewoon bij de slijter kopen. Als wij de bieren van de Texelse brouwerij testen dan eindigen ze meer dan eens bovenaan. Echt een pareltje om trots op te zijn.

2. Gulpener
Als brouwer van de Nederlandse überklassieker Dort hoort Gulpener natuurlijk per definitie in deze lijst. Tel daar nog eens hun inzet voor bier als culinaire drank bij op. Want zo hebben ze hun geweldige pils Chateau Neubourg gebrouwen en in de markt gezet. Dan weet je dat Gulpener ver voor loopt op de andere Nederlandse brouwerijen.

En niet alleen wanneer het gaat om het bier zelf. Geen enkele brouwerij is actiever op sociaal gebied. Ze twitteren, ze zoekencontact met je. Ze verbouwen zelf hun hop en jij kan die in Zuid-Limburg komen plukken. Verder waren ze al ecologisch verantwoord toen andere brouwerijen dat woord nog in hun jaarverslag moesten opnemen. Gulpener is het lichtend voorbeeld van hoe een moderne brouwerij werkt.

1. Jopen
Goed, je profileert jezelf als echt Haarlems maar dat geldt in de rest van Nederland niet als handicap, maar als aanbeveling. Dan doe je iets goed. En bij Jopen doen ze eigenlijk gewoon alles goed. Ze hebben een fantastische leegstaande kerk weten te bemachtigen en omgetoverd tot een brouwhalla waar bier maken en eten en drinken centraal staat. In alles is Jopen een leuke en succesvolle brouwerij. Jopen vertelt geen mooi verhaal, Jopen ís het mooie verhaal.

En dan hun bieren. Een mooie mix van oude bieren en nieuwe smaken. Ze doen mee met Nederlandse klassiekers zoals bokbier. Maar ze brouwen ook nieuwe bieren. Een mooi voorbeeld is hun fantastische Jacobus. Terecht verkozen als beste nieuwkomer van 2011. Een fantastische Rye Pale Ale die heel erg nodig moet worden opgenomen in hun permanente assortiment. Jopen is die brouwerij die je altijd kunt noemen als iemand zegt dat er in Nederland geen goed bier wordt gebrouwen. Onze nummer 1.

Ben je het eens met deze lijst? Zijn we iets vergeten? Reageer en laat het ons weten.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

8 gedachten over “De beste brouwerijen van 2011

 • december 28, 2011 om 12:41
  Permalink

  Mooi lijstje, maar maar ik zou, Gulpener vervangen door Duits en Lauret. Die hebben me nu al voor de derde keer verbaasd met een puik biertje. De Blond is een puik biertje voor alledag, de Dubbelbock behoort tot de beste bokbieren ooit gedronken (door mij dan), vooral door de rooktonen en de Winterstout is een heerlijk bier voor de donkere dagen. De filosofie van Gulpener is goed, maar ik proef het nog niet terug in de bieren. Ik mis daar een bijzonder bier.

  Beantwoorden
 • december 28, 2011 om 12:58
  Permalink

  Interessant en altijd leuk om bierlijst te zien.
  Ik mis ’t IJ. Ten eerste wegens hun bieren: Columbus is onovertroffen, een amberkleurige speciale! Natte & Zatte zijn prima dubbel & tripel. Hun Plzen is dieptepunt, maar dat mag. Daarnaast fijne seizoensbieren met goede namen: PaasIJ, IJwit, IJbok, IJndejaars.
  In Amsterdam tref je de Columbus, en andere, regelmatig op de tap, speciale glazen daarbij geven extra IJgevoel. Een enkele keer komen de fusten ook buiten Amsterdam.
  Ten tweede wegens hun proeflokaal: fijn buiten reguliere centrum, goede plek met veel buitenruimte, licht anarcho-gevoel, fijn publiek, op tijd dicht: ideale plek voor lekker glas waarbij je vanzelf op tijd weg moet om ergens te gaan eten.
  Ook van mij mag Gulpen plaats opofferen. Dort is absoluut fijn, doch legt het ruimschoots af tegen Columbus.

  Beantwoorden
 • december 28, 2011 om 19:54
  Permalink

  Mooie lijst, ongeacht of deze voor mij klopt. Een mooie mix tussen oud en hip, bekend en onbekend, klassiek en vooruitstrevend.

  Beantwoorden
 • december 29, 2011 om 14:02
  Permalink

  Vind het wel leuk de notering van Gulpener. Een brouwerij met niet alleen goede ideen, maar eentje die ze ook nog in de praktijk brengt. Ecologisch, duurzaam, streekgebonden, allemaal leuk maar het smaakt bij Gulpener ook nog prima.

  Het commentaar van Gr.R (rare naam trouwens) kan ik overigens goed begrijpen. Het zou mooi zijn als Gulpener een keer met een bijzonder bier kwam. Afgelopen jaar hebben ze bijvoorbeeld de Ur-Weizen gelanceerd, niet echt vernieuwend na de eerdere weizen-imitaties van Hertog Jan, Grosch en Brand.

  Beantwoorden
 • december 30, 2011 om 14:03
  Permalink

  Mooie lijst, maar de Molen ontbreekt? Ik snap dat ze niet in de lijst staan (want: voor de hand liggend, en een voorspelbare lijst is ook maar saai) maar een eervolle vermelding is toch welverdiend.

  Beantwoorden
 • januari 3, 2012 om 15:16
  Permalink

  Goede lijst. Zou zelf Emelisse en Texelse vervangen door SNAB en De Molen. Gulpener mag blijven; lijkt me niet makkelijk om als pilsmaker in Nederland een eigen bestaan te verdedigen en tegelijk zelf wat te innoveren. Hopelijk dat laatste in 2012 nog iets meer.

  Nu ik toch vooruit kijk: ben benieuwd naar hoe kleine brouwerijen als Ramses zich kunnen ontwikkelen en of dat Amerikaanse ‘micros’ hier voet aan de grond gaan krijgen. Hoe ziet bestetotnutoe dat?

  Beantwoorden
 • januari 27, 2012 om 22:56
  Permalink

  ik heb een echte haarlemmer en bierliefhebber Jopen op 1 niks aan doen!! kom er zelf regelmatig proost

  Beantwoorden
 • februari 14, 2012 om 14:19
  Permalink

  Mannen van het beste tot nu toe,

  Veel dank voor de eer! We lezen regelmatig jullie blog en vinden dat jullie vaak leuke (minder bekende) bieren hiervoor inzetten. Dat is belangrijk want de meeste kleine brouwers hebben geen mediabudgetten zoals de grotere broers. Goed dat jullie helpen ze bekend te maken.
  Mochten jullie een keer in de buurt zijn van Haarlem laat het vooral even weten want het lijkt me leuk om eens een biertje met jullie te drinken in de Jopenkerk.
  Ga vooral zo door.

  met vriendelijke bergroet,
  Michel Ordeman
  Jopenkerk

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.