Brouwen met een missie. Een goeie missie.

Wij van bestetotnutoe ken je als twee mannen die op de bank bier zitten te drinken en die vervolgens het internet misbruiken om erover te klagen. En we kunnen je gerust stellen: dat beeld klopt volledig met de realiteit. Maar soms krijgen zelfs wij het op onze heupen en trekken we erop uit. Naar Amsterdam bijvoorbeeld, waar café Beertemple is gevestigd. Daar kwam afgelopen woensdag bierbrouwer James van Brewdog langs om te vertellen over zijn bier.

Het Schotse Brewdog bestaat pas drie jaar en is opgericht door twee jongens die zichzelf liever bier zagen brouwen dan hun leven op een kantoor door te brengen. Die instelling kan niet anders dan lekker bier opleveren. En dat is ook zo. Ze hebben ook een hele gezonde bedrijfsfilosofie: we brouwen alleen bier dat we zelf lekker vinden.

Helaas kan dat twee kanten op. Elke brouwer zal zijn eigen bier het lekkerst vinden. Het nadeel is dat niet elke brouwer nou echt goed kan proeven (of brouwen). En nog groter nadeel is dat 90% van alle bieren smaakt alsof er een smaakpanel van sherrydrinkende huisvrouwen overheen is gegaan. Bij Brewdog is dat niet zo. Ze gaan volledig los en grijpen elk smaakpanel bij de ballen en slaan ze met vlakke hand in het gezicht.

En zo is Brewdog heel leuk om te drinken. Vooral als je ook van hop houdt. Brewdog maakt bitter bier, heel bitter bier en superbitter bier. En bier met veel hop dat weer niet bitter is. Vooral met de uitleg van James erbij is het erg leuk om allemaal te proeven. Of eigenlijk meer dan leuk. Brewdog maakt bier waar je graag veel van drinkt.

Brewdog maakt India Pale Ale’s, dubbel gehopte Pale Ale’s en nog veel meer. Maar ook een pils dat heel erg goed te drinken is. En het leuke: ze smaken allemaal anders dan wat je kent. Elk bier heeft een eigen twist gekregen. Vaak een hoppige twist maar toch niet erg voorspelbaar.

Maakt brewdog het beste bier dat we tot nu toe geproefd hebben? Dat is niet het punt. Ze zijn compromisloos, heeft bier meer hop nodig dan elk ander bier?  Dan gaan vele hoeveelheden hop de ketel in. Moet het alcoholpercentage omhoog? Dan krikken ze het omhoog naar 41%
Het punt is dat bier lekkerder en leuker wordt als het gemaakt wordt met liefde, in plaats van voor een smaakpanel. Dan drink je als bierdinker leuker bier. Lekkerder. Spannender. Bier van een leukere biercultuur. En je kan ook nog eens met ze lachen.

Sink the Bismarck! from BrewDog on Vimeo.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Brouwen met een missie. Een goeie missie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.