Maar hoe smaakt….. de Brand Saison?

Brand SaisonAmateurs!!

Wij vinden het leuk, de Brand hobbybrouwerswedstrijd. Eens per jaar nemen ze een bierstijl en daar mag heel amateurbrouwend Nederland iets mee doen. Als iedereen zijn vergistingstonnetjes heeft leeg geheveld en zijn of haar kroonkurkenapparataat heeft afgestoft leveren ze en masse hun flesjes in. Bij Brand gaan ze dan met een stel wijze mannen in een kamertje om de beste er uit te halen.
En die beste? Dat bier brouwt Brand in hun ketels op grote schaal. Eeuwige roem voor de brouwer en op elk verjaardagfeestje een goed verhaal.

Brand Saison

Dit jaar koos Brand voor een saison. Een de ene kant heel logisch, want saison is hip. Aan de andere kant ook wel riskant omdat een goede saison niet altijd even makkelijk is om te drinken. Een echt goeie saison is wrang, bitter en fris. Oh, en hij ruikt ontzettend naar een paardenstal…

En het allergrootste probleem met saison is dat er één is die al jaren met kop en schouders boven alle andere saisons uitsteekt: Saison Dupont. In de Dupont proef en ruik je het Waalse platteland, de paardenstallen en de zweetvoeten van de brouwer. Saison Dupont drink je met een vette worst en een stuk stinkkaas. En dan nog wint de smaak van een Dupont met gemak. Geen makkelijke schoenen om te vullen.

2016

Deze keer won Bart Engel met zijn huisgebrouwen Saison, en sinds kort ligt ie in zo’n beetje elke supermarkt. Vol spanning snelden we naar huis. Tijd voor de test.

De Brand Saison is licht, heel erg licht. Lichter nog dan een pils. Schuim? Bij mij was ie wat te snel weg. Jammer. Je wil toch eigenlijk wel een mooie artisinale schuimkraag bij een saision. De geur is wat dunnetjes. Je hebt toch wel even nodig om de paardenstal te ruiken. We ruiken wal wat zurigheid, we hopen dat die zich vertaalt in een mooie wrangheid.

En dat valt tegen, hij is wat waterig. Wrang? Ja wel een beetje maar ook niet echt. Mout? Nee, die proef ik niet. Hop, zelfde verhaal. Zout? Ja dat proef ik dan weer wel. En dat is nou net wat ik niet in een saison wil. De Brand saison slaat de plank precies mis. Het is net een saison die er geen zin in heeft. Vlak, waterig en makkelijk.

Is het een saison? Ik weet het niet. Als ik mijn glas leeg heb vraag ik me meer af of het geen Spa rood is. Is hij vies? Nee, eigenlijk niet. Maar ja, je moet wel iets proeven om iets lekker of vies te kunnen vinden.

Sterren?

We weten dat het lastig, misschien wel onmogelijk, is om de Saison Dupont te evenaren. Maar dit doet niet eens zijn best. Iets meer ballen hadden we toch wel verwacht. Zeker van een saison. Ik vind het heel erg leuk dat Brand dit soort wedstrijden organiseert. En dan helemaal dat ze de winnaar belonen met zijn of haar bier in de schappen van de slijter of supermarkt. Maar dit jaar laten ze het gewoon liggen. Anderhalve ster voor de Brand Saison.

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.