Borefts, een nabeschouwing

Biergeweld
We beginnen er weer een beetje bovenop te komen. Zoveel biergeweld in Bodegraven. Borefts doet alles in contrasten. Van heel zwaar (Emelisse) naar heel licht bier (Thornbridge en die Franse brouwer). Van lekker naar extreem smerig. Van de gezellige omgeving van de molen naar de parkeerplaats van de Formido. Er was veel te drinken, veel te lachen en veel te praten.

Mooie vrouwen
Bokbierfestivals trekken tegenwoordig een erg hip publiek. In de Beurs van Berlage staat heel Amsterdam Zuid in hun rode Dockers bokbier te drinken. Sterker nog, er zijn gewoon mooie vrouwen op de bokbierfestivals. En Borefts? Laten we zeggen dat Borefts echt een ouderwets bierfestival is. Lelijke mannen met baarden en houthakkersoverhemden hebben de overhand. Daarnaast heb de groep die gedetailleerde aantekeningen maakt van elke bier dat ze drinken. Je vraagt je af wat ze d’r mee doen.

Hip? Nee, in ieder geval niet in de algemeen geaccepteerde hipheid. Hip als in zijnde überbeergeek? Dat zeer zeker. We herkenden toch verdacht veel bierafficionados. Uit zowel Nederland als uit andere landen. Veel van de bieren zijn ook echt alleen voor dit selecte groepje biernerds. Bier gebrouwen met de anaalklieren van een bever (geen grap) is nou niet meteen iets wat Heineken over zal nemen.

Voor en door biernerds
Boreft is voor en door biernerds. Wat draagt  Borefts dan eigenlijk bij de bredere biercultuur? Wat heeft de gemiddelde bierliefhebber aan dit soort festivals? Op het eerste gezicht vrij weinig. Op het tweede gezicht stiekum heel veel. De brouwers die hun bieren presenteerden op Borefts zijn wel diegenen die durven te experimenten. Niet gehinderd door smaakpanels of door aandeelhouders doen ze precies wat in hun opkomt. Soms gaat dat goed, en soms gaat dat slecht. Maar deze brouwers zijn wel waar de grote jongens naar kijken. Zij hebben als eerste de nieuwe hop te pakken, zijn zijn diegene die als eerste nieuwe stijlen ontwikkelen en deze brouwers weten als geen ander wat een bierliefhebber wil drinken. Ze hebben hun vinger aan de pols van de bierdrinkende wereld.

Dit kun je vergelijken met muziek. Kleine poppodia is waar je heen gaat om nieuwe bandjes te ontdekken. Boreft is waar je heen gaat om nieuwe bieren en nieuwe brouwers te ontdekken. Sommigen ontstijgen nooit het niveau van de rokerige zaaltjes maar andere spelen in stadions. Denk maar eens aan Nelson Sauvin hop. De echte biernerd trekt zijn neus op voor Palm Sauvin. Maar drie jaar geleden vonden ze de Nelson Sauvin de beste en lekkerste hop die ooit hadden geproefd. Rokerig zaaltje versus Stadion?

Iedereen zuur?
Als je dit eenmaal doorhebt schiet er meteen alles door je hoofd. Welke trend gaat van het zaaltje naar het Stadion? Wat gaat iedereen drinken over twee jaar? Van sommige trends zijn we geen fan. Zuur bier, en daar waren er heel wat van op Borefts, is toch niet ons ding. Laat dat lekker aan de Vlaamse Geuzebrouwers. Maar de laag alcoholische bieren is wel een trend die wat ons betreft heel groot mag worden. Vergeet daarbij wel de Amstel 4.0. Veel bieren op Borefts waren laag van alcohol maar vol van smaak. Dat mag van ons zeker doorstoten naar de top.

Was je op Borefts? Gefeliciteerd, zonder dat je het wist was je onderdeel van iets veel groters. Je helpt de bierwereld met het ontdekken van alle belangrijke trends. Volgend jaar weer? Kunnen we dan kijken wat de volgend biertrend zal zijn.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Borefts, een nabeschouwing

  • oktober 9, 2012 om 13:29
    Permalink

    Goed verhaal, alhoewel je de conclusie van laag % mét smaak ook zonder borefts had kunnen trekken. Ik hoop met jullie mee.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.