Bokbiertest 2019 deel 2: VandeStreek Black Bock, DeLeckere Rode Toren, Hoop Awesome Autumn Rum Bock, Texels Bock en Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok

In deel 1 wisten we een aantal flesjes te krijgen die ook echt dit jaar zijn gebrouwen. En dat is ook nu weer gelukt. Gelukkig maar want de herfst wacht op niemand. Deze keer is het de beurt aan wat kleinere brouwerijen.

VandeStreek Black Bock: wat doet deze Stout hier?

Bokbiertest 2019 Bokbiertest 2019 bokbier bockbier VandeStreek Black Bock

We beginnen vlak bij huis met VandeStreek en hun Black Bock. En dat is niet zomaar een bier want ze winnen er medailles mee. Daar moeten we altijd nogal om lachen want prijzen voor bier stellen echt helemaal niks voor. En deze zeker niet. Want de Black Bock wint dan wel prijzen, maar niet in de categorie Bokbier.

Waarin dan wel, vraag je je af? Nou, neem maar eens een slok. Dit is geen bokbier dat lijkt op een stout. Dit is gewoon een stout. Dit is zelfs de moeder van alle stouts. Dit is wat je aan iemand geeft die wel eens een stout wil drinken. Bittere koffiesmaken en hints van geroosterd brood komen op je af. De gebrande mout doet flink zijn best. Lekker? Eigenlijk best wel. Vooral als je van stouts houdt. Maar met bokbier heeft dit niks te maken.

Elk bier dat een stamwortgehalte heeft van minimaal 15,5% Plato mag door het leven gaan als bokbier. Verder zijn er geen beperkingen. En daar maakt VandeStreek flink misbruik van met hun Black Bock. Maar wij hebben er genoeg van. Wij weten dat VandeStreek best goed kan brouwen en eisen gewoon een goed bokbier van hun. Tot die tijd reviewen we de Black Bok niet meer en deze stout moet het doen met 1 ster.

DeLeckere Rode Toren: muurbloempje verdient een kans

Bokbiertest 2019

We blijven nog even in Utrecht met de Rode Toren van de Leckere. Altijd biologisch en organisch en al die dingen maar echt lekker vonden we hem nooit. Hoewel hij de laatste jaren wel steeds beter wordt.

Helaas worden we al voor het drinken teleurgesteld want er zit maar 25 cl in het flesje. Daar worden we niet vrolijk van. En van de geur worden we ook niet direct blij. Niet heel uitgesproken en daarom wat melig. De kleur is ook nogal licht. En dat blijkt een voorbode voor de smaak: de Rode Toren is een hele subtiele bok. We moeten echt ons best doen om wat te proeven na de Black Bock.

Maar nadat we zijn gewend, proeven we dan toch een best fatsoenlijke bok. Lekker zoetig met karamel, beetje wrangig, echt een fijne smaak. Alleen de hop had wel wat meer gemogen en bitter is hij dan ook niet. Maar wat je wel proeft, dat is gewoon best goed. De Rode Toren is een muurbloempje dat wat aandacht van je vraagt maar dan best interessant blijkt te zijn. Niet voor bij een corpulent herfstmaal of aan het einde van je bokkentocht maar wel als bokje in de herfstzon. En zo wordt de Rode Toren elk jaar een stukje beter. Volgend jaar is hij vast zo goed, dat hij een flesje van 30 cl. verdient.

Hoop Awesome Autumn Rum Bock: meer dan een twist vanille

Bokbiertest 2019 hoop awesome autumn rum bock bokbier bockbier

Een nieuw bier voor ons en dan gelijk een hele mond vol, die naam. En als je nieuw bent wil je nog een hoop zeggen want ook het hele etiket staat vol. Met smaakbeschrijvingen en zo, maar ook wanneer je de Awesome Autumn Rum Bock moet drinken: na het harken van je tuin.

Rebels als we zijn blijven we gewoon aan tafel zitten en schenken ons een wat licht bier in met een witte schuimkraag. De vanille valt gelijk op. Die ruiken we en die proeven we ook. En die proeven we zelfs heel goed. Hij overheerst zelfs dit bier nogal. Waar andere bokken karamel-zoet zijn, is de Autumn Rum Bock vooral vanille-zoet. Dat is niet per definitie lekker in een bokbier. En ook de smaak van rum sneeuwt een beetje onder, hoewel de alcoholische sensatie groter is dan zijn 6,5% alcohol doet vermoeden.

Het is overigens best een bokbier of in ieder geval een herfstbier. Maar dan met een twist en dat is op zich best leuk. We vragen ons alleen af of vanille nou de beste smaak is om een twist te geven aan een bokbier. En we vinden de balans een beetje zoek. Die overheersende vanille gaat ons al snel wat tegenstaan. Een leuk concept met een leuke naam, maar de uitwerking kan wel iets beter.

Texels Bock: een zoete pleaser

Bokbiertest 2019 texelse bock bockbier bokbier

Als wij aan Texel denken, dan denken we aan een winderig eiland waar het eigenlijk altijd herfst is, en rond deze tijd van het jaar nog wat meer. En zo smaken de bieren van de Texelse brouwerij ook: alsof ze een flinke storm kunnen overleven. Dat begint al met het inschenken van deze Bock: het schuim zou op een Texelse branding niet misstaan.

Alles aan de Texels Bock ademt een hooggistend bier. De geur maar zeker ook de smaak. Dit is niet een klassiek laaggistend bokbier met een scherpe, onderscheidende smaken. Dit is een rijk, vol en zoet bier vol met heel veel smaak. Een bier waarvan wij denken dat heel veel mensen het lekker vinden. Een beetje een pleaser. Maar wij vinden de Texelse Bock vooral heel erg zoet. Hooggistend zoet en niet bokkig karamel-zoet. En dat valt wat tegen.

En wat ons verder tegen valt is de brij van smaak. Alle smaken van een bokbier zitten er wel in maar we vinden geen smaakpad. Het is niet wat we zoeken in een bokbier: eerst zoet, dan wrang en tenslotte bitter van de hop. De Texels Bock is alles door elkaar op hetzelfde moment, met het zoet dat overheerst. En dat vinden we eigenlijk een teleurstelling van een brouwerij als de Texelse. Van hun Bock hadden we iets meer verwacht.

Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok: rook zoals het moet

Bokbiertest 2019 duits&lauret houtgerijpe rook dubbelbok bokbier bockbier

De bierbrouwerij van Duits & Lauret zit tegenwoordig in een fort bij Everdingen en nu heten ze dus ook ‘ Fortbrouwerij Duits & Lauret’ . En zo drinken we dus de ‘ Fortbrouwerij Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbock’. Een hele mond vol maar, en daar komt ie, dat is dit bier ook.

Duits & Lauret zijn expert-rokers en dat blijkt elke jaar weer met deze rook dubbelbock. Rookbieren neigen vaak snel een vloeibare asbak-sensatie maar daarvan is bij dit bier geen sprake. Hier proeven we een heerlijke, spek-achtige smaak, die heel erg goed past bij de rest van het bier. En die mooi integreert bij de rest van de smaken

En er zijn best wel veel andere smaken. Want het is wel een echt hooggistend bier. De scherpte van een laaggistende bok ervaren we niet maar echt missen doen we het ook niet. Want daarvoor zit dit bier te goed in elkaar. We ervaren heftige smaken van vol zoet en krachtig hoppig. Zoals dat mag bij een dubbelbok. En dan nog die rook. En dat hout. En die heerlijke nasmaak. Je moet je avond niet beginnen met de Houtgerijpte Rook dubbelbok maar als je hem bewaart tot het einde, dan geef je jezelf echt een cadeautje.

Conclusie

Deel 2 van onze bokbier-test is op zijn minst interessant te noemen. Dieptepunt is natuurlijk de Stout van VandeStreek. Een goede stout is nog geen goede bok.
Een tegenvaller vonden we de Texels Bock. Een wat generiek en te zoet bier. Interessanter werd het met de Hoop Awesome Autumn Rum Bock. Een bokbier met een vanille-twist. Leuk op weg maar minder vanille zou dit bier ook echt lekker maken.
En dan DeLeckere Rode Toren. Heel subtiel en weinig hop maar wat smaak betreft wel echt een mooi bier.
En dan Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbock. Geen bier om achteloos achterover te slaan maar wel een prachtige explosie van smaken waar dan toch een lijn en balans in zit. En waarin hout en rook ook nog een heerlijk onderdeel zijn van de smaak.
Dat belooft wat voor deel 3!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Bokbiertest 2019 deel 2: VandeStreek Black Bock, DeLeckere Rode Toren, Hoop Awesome Autumn Rum Bock, Texels Bock en Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok

 • oktober 11, 2019 om 18:10
  Permalink

  Heren, dank voor weer een geweldige proeverij beschrijving! Ik heb geregeld mogen gniffelen om jullie beschrijvingen.

  Die Duits & Lauret ga ik nu zeker proberen .

  Beantwoorden
 • oktober 12, 2019 om 16:21
  Permalink

  Ieder jaar zijn jullie een inspiratiebron voor de bokbierdrinkers.
  Ik wacht ook ieder jaar met spanning op jullie oordeel. Ga zo door.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.