Bokbiertest 2016 deel 4: Scheldebrouwerij Wildebok, Othmar Bock, Texelse Bock, Brouwerij ’t IJ IJbok, Hommeles Bokkepruik

Deel vier alweer van onze jaarlijkse test van bokbier. Wij blijven onze best doen om zoveel mogelijk bokbier te drinken, al valt het niet altijd mee. Gelukkig zijn er ook pareltjes bij, zeker deze keer.

Ook deze test is er ook als podcast:

Scheldebrouwerij Wildebok: een wrangig Belgisch biertje

Bokbier wildebok 2016Ook Belgen doen vrolijk mee met met herfstbokken en een voorbeeld is de Wildebok van de Scheldebrouwerij. Erg enthousiast zijn we nooit geweest over Belgisch bokbier omdat het meestal vooral een Belgisch bier is en geen bok. En over de Wildebok zijn we ook nooit erg onder de indruk geweest. En rara, dit jaar is het niet anders.

De Wildebok smaakt als het zoveelste donkere Belgische biertje. Wat zoetig hier, wat wrang daar en dat is het dan wel. Echt lekker is hij niet en een bok is het al helemaal niet. Eerder wat wijnerig. Een ietwat wrangige nasmaak redt de Wildebok van slechts 1 ster en dan zijn we redelijk coulant.

sterren_15

 

 

Othmar Bock: mist wat kracht

Bokbier othmar bock 2016Een Ootmarsumse bok die niet echt je glas uit sprankelt. Hij ziet er goed uit maar wat geur betreft gebeurt er niet zoveel. En als je hemt proeft gebeurt er ook niet zoveel. Het is niet de meest krachtige bok op de markt.

Uiteindelijk komt het nog wel goed doordat de meeste boksmaken er wel in zitten. Een beetje zoet, een klein beetje karamel en wat hop in de nasmaak. Maar een echte mooie zoete smaak ontbreekt en hij is ook niet lekker plakkerig. Hij mist dus wel wat en wat hij wel heeft, heeft hij te weinig.

sterren_25

 

 

 

Texelse Bock: standvastig in de herfststorm

Bokbier texels bock 2016Soms is de Texelse Bock heel goed en andere jaren valt hij wat tegen. Altijd weer spannend om te drinken dus. En hij is al bijna spannend om in te schenken wat het is een mooie, stevige en donkere bok. Echt iets van en voor een winderig eiland in de herfst.

En ook de smaak is stevig. Hij komt zelfs steviger over dan zijn 7% doet vermoeden. En daarnaast is het ook nog eens een hele mooie bok. Robuust, karamel, zoetig en hoppig. Enige minpuntje is een bijsmaak die we niet helemaal thuis kunnen brengen. Toch scoort hij hoog met vier sterren.

sterren_4

 

 

Brouwerij ’t IJ IJbok: topper met scherp randje

bokbier ijbok 2016Tot vorig jaar was de IJbok nooit onze favoriet. Maar in 2015 was het ineens een interessant en lekker bokbier geworden en dat is dit jaar weer zo. Dat geroosterde brood, dat zo vaak terugkomt in bokbier, heeft de IJbok ook maar vooral in de geur. In de smaak al veel minder en daar zit het ook niet in de weg. Wat ook zeker niet in de weg zit, is dat scherpe randje aan dit bier.

Is het die beruchte IJgist? Dat zou kunnen maar die werkt in de IJbok dan toch een stuk beter dan in die Natte en die Zatte en die andere bieren. Want daar zijn we nooit zo enthousiast over. Over de IJbok zijn we wel enthousiast. Dit bier doet bijna alles goed en is ook nog een beetje spannend om te drinken. Zo zien we het graag. De IJbok 2016 is een topper.

sterren_45

 

 

 

Hommeles Bokkepruik: geen honing maar wel vieze rook

Bokbier hommeles bokkepruik 2016De Bokkepruik gaat door als honingbier, nog wel gemaakt met honing van lokale imkers uit Houten. Leuk idee maar het zou nog leuker zijn als je er ook nog iets van zou proeven. En dat lukt helaas niet. We merken niks van die honing maar we merken wel een hoop van de rook die er in dit bier zit.

Een rookbok kan heel lekker zijn, zoals Duits & Lauret elk jaar laat zien. Maar de Hommeles Bokkepruik laat zien dat het ook minder goed kan gaan. De rook in dit bier doet ons denken aan drooggekookte aardappelen. Het is niet zo dat dit het enige is dat je proeft maar de rooksmaak is gewoon niet lekker. Verder is het nog best een aardige bok. Jammer dus van die honing die er niet in zit en die rook die er wel in zit.

sterren_25

 

 

 

Conclusie

Het beste bokbier dat we tot nu toe dronken is de IJbok van brouwerij ’t IJ. Alles klopt en ook nog een beetje uitdagend. De Texelse Bock is ook mooi maar had wel een bijsmaakje. De Othmar Bock miste wat kracht en wat smaak. De Bokkepruik van Hommeles was geen honingbier maar wel een rookbier en dan niet zo goed gedaan. Een tegenvaller. Echt slecht is de Wildebok van de Scheldebrouwerij. Geen bokbier maar een heel matig Belgisch biertje.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.