Bokbiertest 2015 nummer 6: Hommeles, de Eem, de Arn en Maximus

We beginnen er langzaam aan doorheen te raken. Het begint al wat moeilijker te worden om nog ongedronken bokken te vinden. Onze zoektochten leveren steeds minder op. Maar gelukkig nog wel genoeg om flink door te proeven. Op naar deel zes van de bokbiertest 2015!

hommeles bokkenpruik bockbier Bokbier 2015Hommeles Bokkepruik
Ons hart gaat toch altijd een beetje sneller kloppen bij lokaal Utrechts bier. Hommeles komt uit Houten en dat is net Utrecht. Hun zware honingbok is dan ook nog eens gebrouwen met lokale honing. Dubbel scoren dus.

Het bier is flink donker bier met weinig schuim. Qua geur is het niet veel, zelfs na lang ruiken haal je er niks uit. De smaak is dan weer het totale tegenovergestelde. De Bokkepruik is vol, rokering honingzoet en plakkerig. Die smaak blijft wel een beetje voorin hangen. Pas na drie flinke slokken komt de hop erdoor en krijg je ook achterin je mond wat smaak. De nasmaak is lekker pittig. De bokkige salmiaksmaak zit vooral in de nasmaak.

Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van moet vinden. Hij is te zwaar om lekker weg te drinken, wat je toch wel wilt hebben bij een bok. De smaak achterin de mond is wat zwakjes, maar vies is hij zeker niet. We geven hem drie sterren.

sterren_3

 

 

 

 

Bokbier 2015Eembok
Bij de Eem houden ze van hop, ze houden echt heel veel van hop. Eigenlijk zijn al hun bieren flink bitter. Soms is dat erg lekker, soms ook niet. Een bok moet wel wat hoppigheid hebben maar die moet zeker niet vooraan staan.  En bij de Eembok duwt de hop alle andere smaken opzij om op de voorste rang te zitten. En door die bitterheid verdwijnen alle andere smaken. Helemaal omdat de hop nogal Amerikaans aandoet.

Is dit een bok? Nee, zeer zeker niet. Het mist de wrange, zoetige boksmaak. De pittigheid zit er ook niet echt in. Als je me zou zeggen dat het een Black IPA is zou ik je ook geloven. Sterren? Een dan maar, de Eembok is best lekker maar het is gewoon geen bok.

sterren_1

 

 

 

Bokkige ArnBokkige Arn

Brouwerij de Arn, je drinkt wel eens wat van ze maar je bent het weer zo vergeten. Zou hun bok wel boven het maaiveld uit steken? Inschenken maar. Een mooi bier om te zien. Bokkig rood met een flinke witte schuimkraag.

De smaak is nogal bananig. Vooral in het begin. Helaas doet het bier daardoor wel wat weeïg aan. En dat drinkt wat minder lekker weg. Jammer want verder is hij lekker wrang en heeft een goed bittertje. Soms wel dat dun en zurig. Helaas, ook de bok van de Arn blijft steken in de middenmoot.

sterren_25

 

 

 

Maximus Bock 7 

maximus bock 7 2015 bockbier bokbier

De Utrechtse brouwerij Maximus brouwt een bier dat met zijn bruine kleur niet heel erg op een standaard bokbier lijkt. Hij is licht en helemaal niet rood. Hij ruikt ook niet erg herfstig maar juist wat zoet en licht. De echte sensatie van dit bier komt pas als je hem drinkt. Dan valt pas op wat een interessante bok de Bock 7 eigenlijk is. Je mist eigenlijk best veel. Zo proef je geen diepzoete smaak met hints van salmiak of wat dan ook.

Maar wel een prachtige combinatie van een hop met een mooie boksmaak. Dit bier is niet zozeer bitter maar gebruikt hop om de smaak van de mout vleugels te geven. En dat is erg mooi gedaan. De krachtige hop doet een beetje Amerikaans aan, alsof het een craft beer interpretatie van een bokbier is. Maar de hop zit dan niet in de weg maar ondersteunt echt de smaak. Misschien niet helemaal wat je verwacht maar wel erg lekker en een leuke draai aan een bokbier.

sterren_4

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.