Bokbiertest 2015 nummer 5: Budels, Gulpener, Emelisse en het IJ

Het aantal bokken lijkt elk jaar te stijgen. Daarom drinken we stug door. Tijd voor bokbiertest nummer vijf! Deze keer proefden we de Budels herfstbock, de bock van Gulpener, de “gewone” bok van Emelisse en last, maar zeker niet least, ’t IJ. Met een verrassende uitkomst.

Budel Herfstbock Bokbier 2015Budels herfstbock

Qua kleur scoort Budels goed. Mooi donkerrood. De schuimkraag laat dan wel weer wat te wensen over. Budels zou dat toch beter moeten kunnen. Helaas gaat het met de geur helemaal bergafwaarts: die is metalig, droog en een beetje muffig. Dat was Budels de vorige jaren ook. Jammer, want het ontneemt je een beetje de zin om te proeven.

Maar ja, we zijn er aan begonnen en maken het dus ook maar af. Budels bok is vlak. Hij mist de noodzakelijke zoetigheid van een echt goede bok. Het lijkt wel of de bitterheid vooral van de mout komt. Nergens komt de frisse hopsmaak naar boven. De bitterheid blijft wel een beetje hangen achterin de mond. Dat doet de nasmaak dan wel weer ten goede.

Budels, eigenlijk valt ie elk jaar weer tegen en zo ook deze keer. Sterretje voor de consistentie dan maar..

sterren_1

Gulpener herfstbock Bokbier 2015

Gulpener herfstbock

Mooie kleur, deze Gulpener. De schuimkraag is ook prima in orde. Visueel een goeie start. Maar daarna lijkt het wel alsof we een Budels ruiken. Die metaalgeur komt als eerste naar boven. Daarna is ie ook wat gebrand en zelfs wat zurig. Normaal is Gulpener een uitstekende bok, wat is er gebeurd dit jaar?

De smaak is wel lekker vol. Maar ook de Gulpener bok mist de zoetheid die je echt wel moet hebben. Door het gemis aan zoetigheid is het bier niet in balans, sterker nog de balans is ver te zoeken. Gelukkig weet Gulpener zich nog een beetje te redden door de volheid en lekkere bittere smaak. Twee sterren, maar wel met hakken over de sloot.

sterren_2

 

 

 

Melisse herfstbock Bokbier 2015Emelisse herfstbock 2015

We ruiken weinig als we de Emelisse herfstbock inschenken. Een beetje zoetigheid, maar dan moet je je neus er wel flink insteken. Visueel niks mis mee, diep robijnrood en een mooie witte schuimkraag.

Waar we in de neus was missen komt dat in de smaak dubbel en dwars naar voren. We proeven rook. Zijn we in de war met Duits en Lauret? Nee dat toch niet, waar bij Duits en Lauret alles draait om de rook is het bij Emelisse een toevoeging. Maar dan wel zo dat het goed te proeven is. Dat maakt de Emelisse wel weer een lastige bok om te proeven. Je moet echt onder de rooksmaak uit om de rest te proeven.

En de rest is eigenlijk wel prima. Goeie hopbitterheid zoals we kennen van Emelisse. Beetje zurig wrang. Mist wel wat zoetigheid, maar niet echt storen. Eigenlijk een prima herfstbok met een rooktwist, drie en een halve ster.

sterren_35

 

 

 

't IJ IJbok Bokbier 2015IJbok

Brouwerij ’t IJ is een van de grondleggers van de Nederlandse speciaalbier-scene. Hun IJbok is echt een  klassieker te noemen. Hele volksstammen drinken heel graag een IJbok. Mijn favoriet is het eigenlijk niet. Hun kenmerkende gistsmaak staat me altijd wat tegen.

De IJbok is zo donkerrood dat ie wel bruin lijkt. Schitterende witte schuimkraag. Hij ruikt lekker wrang en zoetig. Precies zoals een bok hoort te ruiken. De IJ-gistgeur haal ik er dit jaar niet uit. Toch een beetje reserveerd neem ik maar een slok… En hé, deze IJbok is wel lekker. Geen gist, maar wel bitterzoet met een wrang randje. De bitterheid aan het eind is precies goed. Als ik dan echt ergens zout op moet leggen is dat de IJbok wel begint te neigen naar een dubbel. Maar dan ben ik wel aan het klooien in de marge.

Brouwerij het IJ, ik wil u graag complimenteren op een uitstekende bok!
sterren_4

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Bokbiertest 2015 nummer 5: Budels, Gulpener, Emelisse en het IJ

  • oktober 14, 2015 om 19:25
    Permalink

    Een heel andere bok dan andere jaren, zeker al gebrouwen bij Duvel Moortgat.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.