Bokbiertest 2015 deel 9: Snab IJsbok, Maallust Landloper, Steenbrugge Abdijbok en Ayinger Celebrator

Het Pint bokbierfestival in Amsterdam is aan de gang, de herfst is in alle vormen voorbijgekomen, en we zijn zo langzamerhand aan het eind gekomen van al die bokbieren. Hierna volgen nog een of twee testen en dan gaan we weer wat anders drinken. Maar eerst nog een paar mooie bokken in deel 9 van onze bokbiertest 2015!

Snab IJsbok

Snab IJsbok 2015 bokbier bockbierSnab noemt zichzelf graag alternatief maar hun IJsbok is eigenlijk best al wel een klassieker. Hij ziet er ook niet zo alternatief uit, met zijn robijnrode kleur en die mooie schuimkraag. Maar goed, zo zien wij het graag dus ons hoor je niet klagen. Ook het alcoholpercentage van 9% hoort echt bij de IJsbok. En ja, dat is heel zwaar voor een bokbier.

Maar die 9%, die haal je er dus echt niet uit. Het is een verraderlijk bier want aan zowel de smaak als het mondgevoel merk je niks van al die alcohol. Wat smaak betreft is het een soort glijbaan naar de nasmaak. Die is, zoals je verwacht, mooi en gemaakt van karamel en salmiak. Maar daarvoor gebeurt er eigenlijk niks. Er is geen mout en geen hop, er is alleen die nasmaak waar dit bier je zo snel mogelijk wil hebben. Dit bier is gewoon zijn eigen nasmaak. En dat maakt de IJsbok wel erg eendimensionaal. Want het ontbreken van een mondgevoel is best raar, voor een bier van 9%. Het is eigenlijk niet eens een dubbelbock. Het is een soort halve bok met heel veel onmerkbare alcohol.

 

 

sterren_25

 

Maallust Landloper

Maallust Landloper bock 2015 bokbier bockbierIn gevangenisdorp Veenhuizen hebben 25 liefhebbers een strafkolonie omgebouwd tot bierbrouwerij: Maallust. Dat concept kan natuurlijk niet mis gaan en inderdaad zijn hun bieren vaak erg goed. Hun bokbier, de Landloper, ziet er ook al erg mooi uit. Mooi donkerbruin met robijnrood. Een wit, bijna crème-achtig laagje schuim. Dit kun je gewoon niet niet mooi vinden.

Er zit, behalve wat alcohol, nauwelijks een geur aan. En hij heeft heel veel koolzuur. Hij is lekker gehopt maar mist wel wat zoetigheid. De typische boksmaak is gewoon aanwezig dus daar hebben we geen klachten. Het is echt een bok voor liefhebbers van een bittere, hoppige bok.

Als je van een bittere bok houdt is het jouw bier maar wij missen een zoetje.

 

sterren_35

Steenbrugge Abdijbok

Steenbrugge Abdij bock 2015 bokbier bockbierEen abdijbok, dat klinkt als een vrijbrief of een willekeurig donker abdijbier als bok te verkopen. En in het geval van Steenbrugge is dat ook zo. Aan het uitzicht ligt het niet, hij ziet er mooi rood uit en ook de schuimkraag is prima. Maar je ruikt het al snel: rijk, zoet en hoog van gisting.

En als je hem drinkt, denk je: lekkere dubbel! Heerlijk zoet, nauwelijks hop en zeker geen salmiak of karamel, de smaken die bokbieren hun smaak geven. Verwarmend voor de herfst en best lekker maar dat maakt het nog geen bokbier.

Serieus: als dubbel zouden we nog een redelijke tweeeneenhalve ster geven maar wat het woord ‘ Bock’  op het etiket doet is echt heel erg onduidelijk. Dit is in de verste verte geen bokbier. Maar verder best aangenaam.

 

sterren_2

 

Ayinger Celebrator

Ayinger Celebrator 2015 bokbier bockbierBokbier is een Duitse bierstijl uit het plaatje Einbeck. In Nederland hebben we die stijl een beetje aangepast en er een herfstbok van gemaakt. Als je een Einbecker drinkt, dan zie je dat hij veel lichter is dan onze herfstbokken. De smaak lijkt er een beetje op maar het is toch een eigen stijl. Deze Celebrator is echter een donker, zeg maar gerust zwart bier. En komt dus veel dichter in de buurt van onze herfstbok.

De Ayinger Celebrator heeft een mooi Teutoons etiket: Een overvloeiende pul bier met steigerende bokken ernaast. Hoe Duits wil je het hebben? En er zit een mooie schuimkraag op het zwarte bier. De smaak is briljant. De eerste helft van je slok proef je een Duits Schwarzbier. De tweede helft proef je een bokbier. Mooi moutig, mooi boksmaak en mooi gehopt.  En dan een mooie caramamel-salmiak combi die vooral in de nasmaak erg mooi naar voren komt. Echt heerlijk. Mooi Duits en toch een bokbier.

We missen wel wat hopbitterheid maar verder is dit een prachtig Duits bokbier.

sterren_4

 

 

 

Conclusie

Hebben we het beste zo ongeveer gehad, wat bokbieren betreft? Echt mooie dingen komen we niet meer tegen, behalve dan exoot Celebrator. Geen 100% herfstbok maar wel erg goed. De Maallust Landloper is ook erg goed hoewel hij van ons wel wat zoeter mag. Een paar treden lager op de ladder komen we de IJsbok van Snab tegen. Erg weinig aan te beleven voor een bier van 9% alcohol. En de ‘ Abdijbock’ van Steenbrugge kun je links laten liggen als je op zoek bent naar bokbier, hoewel hij als doorsnee herfstbiertje niet onaardig is.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.