Bokbiertest 2015 deel 8: Van de Streek, Brugse, Bax en Muifel bokken

Deel 8 alweer van de bokbiertest 2015. Geduldig blijven we door drinken, door de slechte bokken maar ook door de goede….Helaas waren we over deze bokken wat minder te spreken. We hadden zelfs een flinke discussie of één van de bokken wel echt een bok was.
En geografisch schieten we dit keer alle kanten op. Lekker lokaal Utrechts met Van de Streek, een uitstapje naar onze zuiderburen met de Brugse Bok. Onderweg een korte tussenstop in Brabant bij de Muifelbrouwerij. Maar Noord Nederland slaan we met Bax bier ook niet over.

 

Bokbier 2015VandeStreek Black Bock

VandeStreek is een Utrechts biermerk dat bieren graag even anders brouwt. En dat zie je ook terug aan hun bokbier, de Black Bock. Die is niet bruin, zoals de meeste bokbieren, maar zwart. Gitzwart. En daar bovenop een mooie, witte schuimkraag die ook nog eens mooi blijft zitten.

De Black Bock ruikt naar rook en smaakt ook naar rook. Maar dan lekker. Het is geen rookbier maar wel een bier dat is gebrouwen met gebrande mout. Dat geeft dit bier echt iets extra’s. Ook met de hop zijn ze niet zuinig geweest.  En dan krijg je ook nog een mooie nasmaak van laurier. Het is echt een trendy, modern craftbeer. En dat voor een bok.

Nou ja, een bok… Het is eigenlijk helemaal geen bok. Ja, dat zeggen we wel vaker maar de Black Bock heeft nauwelijks nog een relatie met een bokbier. Het is echt een mooi en bijzonder bier en we houden ook van nieuwe interpretaties van het begrip bokbier. Maar daar heeft de Black Bock nauwelijks nog iets mee te maken.

VandeStreek, Breng dit bier gewoon uit als een stout en verkoop hem het hele jaar door. Zijn we allemaal blij.

Als bok twee sterren maar als stout krijgt hij er nog twee bij.

sterren_2

(tussen haakjes nog twee sterren)

 

Bokbier 2015Brugse Bok

Herfstbokken zijn natuurlijk echt Nederlands maar onze zuiderbieren pikken graag een graantje mee van onze hype. Veel Belgische bokken zijn zelfs alleen in Nederland verkrijgbaar. De Brugse Bok is gelukkig ook in België te koop. Hij is erg rood en ruikt een beetje als een thuisbrouwbier en een beetje kruidig. Hij heeft ook een mooie, witte schuimkraag.

En dat komt door… de enorme hoeveelheid koolzuur die je proeft als je hem drinkt. Burp. Verder heeft hij maar weinig smaak. Hij neigt een beetje naar zuur. Maar dan komt die bokbier-nasmaak, die enorm lekkere karamel… o nee. Er komt helemaal niks. Nou ja, hij is wel mooi wrang. Maar verder proef je echt heel weinig. Ja, koolzuur. Maar daar drink je geen bokbier voor. In de verte lijkt hij wel op een Duitse bok maar ook daar heeft hij te weinig mout voor.

We missen een paar essentiële elementen aan deze Brugse Bok. Als je je door de koolzuur heenworstelt proef je wel iets van een bok maar wat ons betreft veel te weinig.

sterren_2

 

Bokbier 2015Baxbier Oma’s Pruim

Ja, die naam, daar moesten we ons wel even overheen zetten. Maar goed, ogen dicht en doorslikken voor het vaderland, zo doen we dat bij Beste tot nu toe. Het flesje ziet er mooi uit maar het bier weer minder. Hij is erg donkerbruin en heeft maar weinig schuim. En je herkent al snel de typische geur van een hooggistend bier.

Er zitten pruimen in dus we zijn benieuwd. Maar we proeven eigenlijk helemaal geen pruimen. We proeven trouwens ook geen bokbier. Het is een bruin herfstbier zonder boksmaak. Geen karamel of salmiak dus, in de overigens best lekker zoete nasmaak. De balans tussen zoet en bitter is trouwens sowieso prima, wat we missen is echt de smaak.

Als je een bokbier wilt maken met vruchten, zorg dan wel dat je bier naar een bokbier smaakt. En dan ook naar vruchten.

sterren_2

 

Bokbier 2015Muifel D’n Ossebock

Tegenwoordig mag alles. Maar van origine is bokbier een ondergistende bierstijl. Maar voor kleinere brouwerijen is het makkelijker om een bovengistend bier te brouwen. Daarom zijn we blij dan Muifel de uitdaging is aangegaan en met D’n Ossenbock een ondergietend bier brouwt. Hij ziet er alvast goed uit, met zijn roodbruine kleur en leuke schuimkraag.

Toch smaakt de Ossenbock niet heel scherp. Hij is niet erg zoet maar eigenlijk ook niet erg hoppig. En dat is een beetje gek. Dat komt doordat je vooral salmiak proeft en geen karamel. Daardoor is hij niet zo zoet. Maar door het gebrek aan hop mis je ook nog eens die lekkere, wrange nasmaak. Dat maakt de Ossebock een beetje beperkt van smaak.

Het is een beetje een halve bok, deze eendimensionale Muifel. Wel ondergistend dus een half sterretje bonus.

sterren_25

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Bokbiertest 2015 deel 8: Van de Streek, Brugse, Bax en Muifel bokken

 • oktober 22, 2015 om 09:58
  Permalink

  Zie dat jullie de Texels Bock en Stormbock nog niet in het glas hebben gehad en wat vinden jullie van Ezelenbok?

  Beantwoorden
  • oktober 24, 2015 om 15:42
   Permalink

   De bokken van de Texelse moeten we nog reviewen. Al wel gedronken en we waren niet zo onder de indruk. Ezelenbok zijn we nog niet tegengekomen.

   Beantwoorden
 • oktober 22, 2015 om 10:54
  Permalink

  Even volledig offtopic:
  Er zijn de laatste anderhalf jaar een heel aantal IPA bieren bijgekomen (ook van de grote brouwerijen zoals Brand en Grolsch). Ik heb zelf mijn mening al gevormd over een aantal van deze bieren, maar ben eigenlijk ook heel benieuwd naar jullie mening hierover. Zou er eens een stukje over geschreven kunnen worden?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.