Bokbiertest 2015 deel 10: Attemer bock, Othmar Bock, de Blauwe IJsbeer Bock en de Pampus Bokshoorn

Bokbiertest nummer 10 alweer. 2015 is een goed jaar voor de bokken. In ieder geval voor de kwantiteit. En voor de kwaliteit? Die wisselt nogal. Een aantal zijn heel goed, de meeste zijn oke, en sommigen zijn echt slecht. Helaas hebben we in deel 10 van de bokbiertest zo’n bier uit de laatste categorie.

Bokbier 2015Attemer Bock

Omdat thuis drinken ook niet alles is gaan we ook nog wel eens naar de kroeg. Welke? De Drie Dorstige Herten in Utrecht. Officieel geen kroeg maar een proeflokaal. Maar ja, ze hebben er bier. Veel bier en goed bier. En ook nog eens uitstekend geserveerd. De Attemer bock testen we gezeten op een barkruk en met onze ellebogen op de toog.
Attemer is een echte ingetogen bok. Alles is wat aan de lichte kant. Maar alles zit er wel in. Tikje wrang en zuur, lekker salmiak en een klein zoetje. Mooie hopbitterheid aan het eind. Alleen had alles net een tandje meer mogen zijn.
Drink deze als eerste en het komt goed. Als tweede? Dan ben je hem helemaal kwijt. We geven hem drie sterren.

sterren_3

 

 

Bokbier 2015Othmar Bock

Othmar heeft een mooie roodbruine bok gebrouwen. Met werkelijk een hagelwitte schuimkraag. Visueel echt heel erg appetijtelijk.Maar ja, smaakt ie ook zo goed?
Bij het ruiken gaat het al een beetje mis. Hij is weeïg en er zit een raar geurtje aan. Maar wat dat dan is? Ik weet het niet, lekker is ruikt het in ieder geval niet.
In het begin mist de Othmar bock wel de zoetigheid die nodig is om de rest in balans te houden. De bitterheid is dan wel weer prima. Ergens in de verste proef je ook wat gebrande toast. De nasmaak is heerlijk, en het mooie is dat ie ook nog lekker lang blijft hangen.
Ik vind het moeilijk om de Othmar te duiden. Er zijn een aantal minpunten maar die nasmaak is dan wel weer heel erg lekker. Maar die geur…. Dat trek ik toch slecht. Twee sterren.

sterren_2

 

 

De Blauwe Ijsbeer bock 2015De Blauwe Ijsbeer weijsbeer Bock

Ziet er Duits uit. En we hebben een beetje een vooroordeel over Duits witbier. We vinden het eigenlijk nogal vies. Maar dat vooroordeel schuiven we natuurlijk aan de kant, professioneel als we zijn. De Weijsbeer is een bovengistend bier met Weissbier gist. Laten we daar nog maar even niks over zeggen, professioneel als we zijn. Let wel goed op met inschenken want de schuimkraag is enorm en vast, bijna cappunicoschuim.
En als dat schuim dan weg is kan je eigenlijk pas echt iets ruiken. En dan ruikt ie precies zoals een duits Witbier. Ook hier houden we ons oordeel even voor ons.
Maar als we dan de eerste slok nemen kan ik mijn oordeel echt niet meer voor me houden. Het is gewoon een Duits witbier. Het mist werkelijk waar alles wat een bokbier moet hebben. Geen zoetigheid, geen hop geen salmiak, helemaal niks. En dan is een halve liter wel heel erg veel….

Ster_half

 

 

Bokshoorn 2015Pampus bokshoorn

Op de fles staat een vaag verhaal over boten en bokken. Leuk om te lezen maar we gaan voor het bier natuurlijk. De Bokshoorn is wel erg donker voor een bok, helaas is de schuimkraag snel weer verdwenen. Niet echt een halszaak maar het ziet er dan altijd een beetje arremoeig uit.
Het is niet het meest uitgesproken bokbier wat er bij zit. Het blijft allemaal wat vlakjes. Het smaakt een beetje als een thuisgebrouwen bier. Iets te veel bijsmaken voor een bok. Vies is het niet, maar we zouden hem niet nog een keer bestellen. Deze ook twee sterren.

sterren_2

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.