Bokbiertest 2012: Hertog Jan en Brand doen het goed

Altijd lastig, zo’n bokbierseizoen. Wanneer begint het eigenlijk? September, oktober? De meningen zijn verdeeld. De aanvoerder van de Nederlandse bierdrinkers, Pint-voorzitter Jeroen Carol Visser, deed een peiling onder zijn achterban en die wil beginnen op 21 september. De grote brouwers willen de eerste maandag van oktober. Verwarring alom.

Mensen, alsjeblieft. Nou hebben we verdomme één enkele speciaalbiertraditie die de moeite waard is, kunnen we het niet eens worden. Een greintje Nederlandse biercultuur is over en meteen hebben we ruzie alsof we het gaat of de slang wel of niet echt tot Eva sprak in de tuin van Eden. Kom op nou. Sla de handen ineen en los dit op.

Hoe dan ook, het was mooi en zonnig en ik zat in de achtertuin. Met bokbier. En vrienden. Perfecte gelegenheid om eens te testen hoe ons bokbier ervoor staat dit jaar. We sleepten de gebruikelijke grote merken uit de supermarkt en gingen aan de slag.

Amstel Bock
Een mooi bier om mee te beginnen. Amstel doet het meestal wel goed. Is ook een paar keer verkozen tot beste bok. ‘Ja, wie niet’, hoor ik je denken maar Amstel Bok is gewoonlijk ook echt een voorbeeld van hoe het moet. Dit jaar is Amstel weer een echt bokbier. Mooi donkerbruin, bijna zwart met die mooie robijnen glans. Mooie schuimkraag ook.

De geur is droppig en zoet en de smaak ook. Erg bokkig zelfs. Dropachtig en een hele zoete nasmaak. Wel mist er wat hop. Het is wel heel zoet allemaal. En uiteindelijk is juist dat niet zo lekker. Het is een soort zoetigheid die los lijkt te staan van de caramelsmaak die bij donkere bieren hoort. Dat gekke overdreven zoete smaakje en de afwezigheid van hop zijn smetjes op dit verder lekkere bokbier.

Heineken Tarwebok
Dat in een fles van Heineken niet de meest uitdagende bieren ter wereld zijn te vinden, is natuurlijk bekend. Dat is ook niet erg, de leuke dingen bewaren ze voor de merken die ze hebben overgenomen, zoals Brand. De Tarwebok van Heineken is dus ook altijd best aardig maar niet meer dan dat. En dit jaar dus ook…

Best mooie kleur maar verder erg saai. Dit bier smaakt erg vlak. De typische boksmaak is nauwelijks aanwezig. Alsof ze er niet echt zin in hadden, in Zoeterwoude. Ietwat gemaakte zoetheit ook. Echt een verplicht nummer. Beetje de laffe Senseo onder de bokbieren.

 

Gulpener Herfstbock
Een hooggistend bokbier en dat kan wel eens grote gevolgen hebben. Bavaria en La Trappe zijn soms nauwelijks nog herkenbaar als bokbier. Gelukkig kan Gulpener dat beter. Je herkent de Herfstbock wel als hooggistend bier maar het blijkt ook een bokbier. Helaas zit er een hele rare smaak aan.

In eerste instantie is dit bier heel erg zuur. Alsof er iets mis is. En dan is er een enorme oude biergeur. Je kent het vast wel: die port-achtige, stoffige sensatie. Die is er in de geur en die is er in de smaak. Verder is hij zoet en smaakt hij ook wel als een bokbier maar die oude stofsmaak overheerst toch alles. Bizar. Is dit een fout?

Edit: Het lijkt inderdaad een incidentele fout. Andere flesjes zijn niet zuur en hebben ook niet die ‘oude’ bier-smaak. En dan drink je ineens iets heel anders. Een erg aangename bok met een mooie, zachte smaak. Met name de nasmaak is erg goed voor elkaar. Veel hop zit er niet in maar hij is zeker niet overdreven zoet. En dat is ook wel eens lekker.

Hertog Jan Bockbier
Ook Hertog Jan maakt een bovengistende bok maar je merkt het niet echt. De smaak is dan wel mooi rijk maar ook wel echt bokkig. Dit is een van de betere bieren om te drinken, deze herfst. De bijna zwarte kleur, de geur die al zoveel bok belooft, daar houden we wel van.

En dan die langdurige boksmaak. Die blijft maar hangen. Een droppige en wrange smaak die in je mond blijft. Heerlijk. Het bewijs dat een bovengistend bier ook best een goeie bok kan zijn en gewoon een lekker bier.

 

Brand Dubbelbock
De klassieker van de herfstbokken en niet onterecht. Altijd lekker, altijd goed, ieder jaar weer. Wel natuurlijk veel zwaarder van andere herrfstbokken. Met die 7,5% alcohol. Meestal houden we niet zo van zwaardere bieren. Maar voor de Brand Dubbeldock maken we graag een uitzondering.

Robijnrood, bokkig, droppig. Het zijn woorden die wel lijken uitgevonden om dit bier te beschrijven. Het is geen snelle doordrinker want in alles is het een zwaar bier. Maar je geniet van elke slok. Die zware boksmaak en dan die mooie wrange nasmaak. Wat is de herfst toch een mooi seizoen.

Chouffe Bok 6666
Eigenlijk hebben we het niet zo op Belgische brouwerijen die Nederlandse bierstijlen maken. Ze hebben er al genoeg in België, denken wij. Maarja, het is natuurlijk een goudmijn, dat bokbier, dus neem het ze eens kwalijk. Vooral als het La Chouffe is, dat leuke kabouterbrouwerijtje uit de Ardennen (hoewel al zes jaar eigendom van Moortgat, maar ok).

Dan is het wel wat raar dat de Chouffe Bok helemaal niet smaakt als een bok. Tenminste niet als een Nederlandse herfstbok. Geen caramel, geen boksmaak, niet eens zoet. Eigenlijk vooral wat zurig. Vorig jaar vonden we deze nog een topper die je met elke slok meer ging waarderen maar dat is dit jaar niet zo. Dit jaar vinden we Chouffe 6666 gewoon geen najaarsbok.

Conclusie
De enige echte schok kregen we van Gulpener, met een zurige en rare smaak in hun bokbier. Heineken smaakt net als altijd. Chouffe 6666 vinden we niet echt een herfstbok en Amstel is best lekker maar wat te zoet. Echt feest is het met Hertog Jan en Brand. Twee mooie bokken die we nog wel vaker willen drinken deze herfst. De fles Gulpener Herfstbock die wij kochten bleek niet in orde te zijn. Bij nader inzien blijkt dit een zachte maar erg smaakvolle bok.

Binnenkort meer bokken van dit seizoen!

Lees ook: Achtergrond van bokbier

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

16 gedachten over “Bokbiertest 2012: Hertog Jan en Brand doen het goed

 • oktober 4, 2012 om 09:01
  Permalink

  Gisteravond 3 oktober la trappe en bavara geprobeerd. Conclusie la trappe is dun bier smaak is aardig maar als je daarna bavara drinkt, dan is er een groot verschil !
  Stevige smaak . Ga er vandaag nog wat halen bij AH
  Ik heb nog 6 andere en kom erop terug !

  Beantwoorden
 • oktober 6, 2012 om 11:35
  Permalink

  De bekende merken bokjes doen geen enkel bokbierhart sneller kloppen. eenheidsworst met marginale verschillen.
  Opvallend is wel de Amstel bock en de Texelse Bock. Toppers voor mij zijn de Ijsbock en Ezelenbock van SNAB. Ik heb er nog maar 10 verschillende geproefd, maar ik ga zeker voor de 60 verschillende dit seizoen;

  http://www.bier-tent.nl/bokbieren2012.htm

  PS grolsch en gulpener als dieptepunten…..
  Ps2; Ik wel de ervaring dat de bekende merken bokbier nog wel erg jong kunnen smaken, vandaar proef ik ze in januari ook vaan nog een keer.

  Beantwoorden
 • oktober 7, 2012 om 14:46
  Permalink

  Gisteravond de Heineken en de Alfa gedronken.
  Wat ik niet verwachtte, gebeurde helaas toch. Waar de Heineken al geen hoogvlieger is (niet veel diepgang in de smaak, weeig zoetje, maar gelukkig nog wel een beetje “gebrande” smaak), bleek de Alfa daarna echt smakeloos. Ik kon in dit bier echt weinig smaak ontdekken. Na 2 pijpjes was ik dan ook blij dat ik weer gewoon aan het pils kon 🙂

  Beantwoorden
 • oktober 12, 2012 om 01:05
  Permalink

  Gaan jullie ook Duitse Bock proeven? Smaken heel degelijk en anders. Zoals het ABT bier vd maand Ayinger Celebrator. Korbinian smaakt mooi bitter.

  Beantwoorden
 • oktober 12, 2012 om 01:05
  Permalink

  Jammer hoor! Ik trof ook zo’n zurig flesje Gulpener.

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2012 om 00:15
  Permalink

  Amstel zoet??? Wadde? Dat is nu juist al jaren een strakke, droge bock met zo’n mooie verhouding tussen lichtbitter en een tikje zoetig. En een Nederlandse bock mag/moet iets zoetigs hebben, liefst gecarameliseerd; als het maar niet té wordt.
  Helemaal eens met jullie opmerking over Belgische bocken. En het worden er steeds meer. Ik drink ze niet, het is traditioneel een Duitse en Nederlandse biersoort en ze hebben het daar helemaal niet nodig.
  Oh en over die startdatum bestond nooit reuring. Gewoon 1 oktober. Onvergeeflijk dat PINT daar een onzinnig en zinloos argument tegenin brengt – en die 70% van haar leden (onder wie ik) en passant gelijkschakelt aan 70% van de Nederlandse bierconsumenten. Opletten doen ze daar ook al niet: de herfst begon dit jaar op 22 september, niet de 21e…

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2012 om 07:21
  Permalink

  Jazeker. Na 2x amstel te hebben geproefd, veel te zoet en alleen maar zoet. De (droog en strak) smaken zijn totaal onder gesneeuwd. Alle grote jongens hebben hunnen bokken zoeter gemaakt. Alleen Brand Dubbelbock is nog te herkennen.
  Proef maar eens de bock van de muiffelbrouwerij, texels bock, la trappe dat zijn voorbeelden van hoe een bok moet smaken.

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2012 om 10:07
  Permalink

  Inmiddels heb ik een stuk of 15 verschillende bokken geproefd. Van de grote (supermarkt)merken bevallen Amstel en La Trappe me het beste. Heineken en Grolsch probeer ik niet meer, te slechte ervaringen mee in het verleden.

  Rode Toren van De Leckere heeft me erg positief verrast. Een mooi zacht caramelbokje. Heerlijk!

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2012 om 12:28
  Permalink

  De teller staat nu bij mij op 36 verschillende bokbieren. Bronkhorster Herfstbok is een opvallende verschijning, tussen al die dramatische zoete bokjes.

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2012 om 15:49
  Permalink

  Merkwaardig toch dat die Amstel Bock bij mij maar niet zo zoet wil worden – net als vorige jaren trouwens. Ik heb zoals de meesten van ‘ons’ niets met de dames en heren van Heineken, maar die bock is gewoon goed. En als het over zoet en te zoet gaat: de Texelse. Geen idee waar die loftuitingen voor dat bockbier vandaan komen. Is meer een dubbel: te zacht, te zoet en te weinig geroosterde mout in de smaak. Probeer de dubbelbock van Duits & Lauret eens: een wonder van smaken in balans. D’r gaat gerookte mout in, maar die overheerst niet en zorgt juist voor een prima combinatie met zoetige en bitterige tonen. Samen met Budels de beste die ik tot nu toe proefde, maar ik zit dan ook nog lang niet op 36…

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2012 om 18:35
  Permalink

  Het verschil zit hem in de omschrijving zoet. De texelse is zoet door de moutsuikers en kent een kruidig mondgevoel met uitschieters naar het bittere. Amstel is harder zoet en suikerzoet als in suikerbrood. Amstel kent een kruidig toetsje maar net als je denkt hij is er door, is de smaak weg. Budels samen met Duits Lauret snap ik dan weer niet. Duits en Lauret heeft inderdaad een prachtige (rook) dubbelbock gebrouwen en valt in de verste verte niet te vergelijken met Budels die wederom als suikerwater betiteld mag worden.
  Wat ook een groot verschil oplevert is blind proeven, veel bierbeleving zit tussen de oren en is onbewust merkgevoeling 🙂

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2012 om 18:35
  Permalink

  Het verschil zit hem in de omschrijving zoet. De texelse is zoet door de moutsuikers en kent een kruidig mondgevoel met uitschieters naar het bittere. Amstel is harder zoet en suikerzoet als in suikerbrood. Amstel kent een kruidig toetsje maar net als je denkt hij is er door, is de smaak weg. Budels samen met Duits Lauret snap ik dan weer niet. Duits en Lauret heeft inderdaad een prachtige (rook) dubbelbock gebrouwen en valt in de verste verte niet te vergelijken met Budels die wederom als suikerwater betiteld mag worden.
  Wat ook een groot verschil oplevert is blind proeven, veel bierbeleving zit tussen de oren en is onbewust merkgevoelig 🙂

  Beantwoorden
 • oktober 15, 2012 om 23:18
  Permalink

  Precies, vergeet het merk en proef onbevooroordeeld. Zo merk ik dat veel Nederlandse bierliefhebbers menen dat alles van kleine brouwerijen automatisch goed is, of dat de grote verkeerd bier maken. Mispoes. En doodjammer, zo leren blinde proeverijen altijd. Ook Budels was bij mij niet zoet, daarin overheerste het bitterige over het zoetige. En in veel bockbieren van kleinere brouwerijen is het eerder zo dat er iets ontbreekt dan dat er iets overheerst. Een echte bock heeft iets gekarameliseerds, iets prettig plakkerigs (zoals veel Duitse bieren) en gebrande mout en dat mis ik bijvoorbeeld in de Gulpener (wat was die vroeger goed…) en de Texelse; en in Hertog Jan, die nu voor me staat en waar pure zoetstof in lijkt te zitten en die ook geen enkele bittertoon heeft. Elementen als ‘kruidig’ wegen daar voor mij niet tegenop, want die maken van oudsher geen deel uit van het smaakpalet van bock. Als ik een kruidig bier wil, neem ik wel iets anders – maar nu zijn we in het bockseizoen! Gelukkig dat er nog keus genoeg overblijft en dat het bockbierfestival nog moet komen – proost!

  Beantwoorden
 • Pingback: Lindeboom komt goed uit de tweede bokbiertest van bestetotnutoe.nl » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Bokbier in 2013 (deel 1) - bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Het beste bokbier van 2012: Lindeboom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.