Bokbier test nummer 3 van 2015: Jopen, De Prael, Brockhorster en Gouverneur

Het is natuurlijk lekker bierdrinken met al die regen. En dat hebben we dan ook gedaan. Dit keer dronken we Haarlems trots Jopen, de Herfstbok van De Prael uit Amsterdam, de Bronckhorster IJsselbok en nog een dubbelbock: die van Lindeboom Gouverneur.

Jopen 4-granenbok 6,5%

bokbier bockbier Jopen bok 2015 Bierpuristen als we zijn vinden we dat bokbier laaggistend moet zijn. Maar voor Jopen maken we elk jaar een uitzondering. De Haarlemmers weten hoe ze een bier moeten brouwen en elk jaar drinken we de 4-granenbok met plezier. Dit jaar is hij vooral bruin in plaats van robijnrood maar hij ruikt wel als een echte bok.

Maar als we hem drinken worden we toch een beetje teleurgesteld. We proeven niet zoveel. Er is heel veel koolzuur en misschien daardoor ook heel veel mondgevoel. Dat maakt dit bier wat minder doordrinkbaar dan je zou willen van een bok. En dan komt de nasmaak en dan is deze 4-granenbok ineens wel weer een echt bokbier. Mooi zoet en met een echte caramelsmaak. Het is even wachten maar dan heb je ook wat.

De nasmaak is echt heel goed maar verder hebben we de indruk dat Jopen wel eens betere jaren heeft gekend, wat bokbier betreft.

sterren_25

 

 

 

De Prael Herfstbok 7,2%

bokbier bockbier De Prael bok 2015Tussen alle andere bedrijvigheid op de Amsterdamse Wallen brouwt brouwerij De Prael hun bier in een hele compacte brouwerij. Een echte stadsbrouwerij dus. Vroeger maakten ze de Nelis als bokbier en daar waren we nooit zo enthousiast over. Maar wat ze nu brouwen heet gewoon Herfstbok.

De Herstbok van de Prael ruikt als een echte bok. Maar dan met kruiden. En hij smaakt ook kruidig. Die kruidigheid is een constante in de smaak van De Prael. Het best een bijzondere bok. Geen intense, zoetige nasmaak maar vooral die kruidigheid. Zelf vinden ze het een bier voor ruige herfstavonden vol stormen en regen en daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen.

Er zijn geen kruiden aan toegevoegd en toch geeft die kruidige smaak een leuke dimensie aan de Herfstbok van De Prael.

sterren_35

 

 

 

Bronckhorster IJsselbok 7%

bokbier bockbier Bronkhorster IjsselbockDe Bronckhorster IJsselbok heeft een hele lichte kleur. Niet helemaal des bokbiers, maar verschil moet er zijn. Wat er niet moet zijn, is die stalgeur waarop de IJsselbok je trakteert. Spannend vergisten is natuurlijk leuk maar ook dit lijkt in de verste verte niet op een bokbier.

En met proeven gaat het al helemaal mis. Hij heeft een zoete maar gekke, muffe smaak. Alsof er iets mis is gegaan bij het brouwen. Een overheersende zoete smaak komt wel vaker voor bij bokbier maar niet in combinatie met die rare, overrijpe wijnkeldersmaak. Dit is geen bokbier. Dit is zelfs geen bier dat je opdrinkt. Dit is een bier dat in de gootsteen verdwijnt.

Dit bier moet mislukt zijn. Jammer dat we geen halve sterren geven.

sterren_1

 

 

 

Lindeboom Gouverneur Dubbelbock 7,5%

bokbier bockbier Gouverneur dubbelbockGouverneur is het prestige-merk van Lindeboom. Lindeboom heeft een gewone bok onder de eigen naam en een dubbelbok onder het Gouverneur-label. Sjiek hoor. En het is ook een mooi robijndonker bier. Een echte dubbeldbock. Ruikt sterk en vol alcohol en vol herfst. Dat belooft wat!

De smaak is wat minder indrukwekkend. Een dubbelbock belooft toch het een en ander wat smaak betreft en dat blijft achterwege. We missen een bite. De nasmaak is wel erg sterk. Een krachtige smaak die je de herfst echt wel doorhelpt. Lekker zoetig. Wel wat eendimensionaal, met alleen die focus op de nasmaak maar verder een prima slechtweeerbier.

Geen slecht bier, de Gouverneur Dubbelbock maar wel wat slapjes. Gelukkig vergoedt de nasmaak een hoop.

sterren_3

 

 

Conclusie

Voorgaande jaren waren we altijd erg onder de indruk van Jopen, vandaar dat hij wat tegenviel. Niet slecht maar behalve de nasmaak sprong hij er niet uit. Dat doet De Prael wel met hun herfstbok. Veel kruiden en daar moet je van houden maar het geeft wel een leuke twist die bovendien goed past bij bokbier. De Bronckhorster IJsselbok is vooral handig als je de gootsteen eens lekker wil doorspoelen. Verder is het echt niet te drinken. Dat is de Lindeboom Gouverneur Dubbelbock weer wel, hoewel we van een dubbelbok wat meer ballen verwachten.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test nummer 3 van 2015: Jopen, De Prael, Brockhorster en Gouverneur

  • september 25, 2015 om 20:19
    Permalink

    Ik mis nog de Bock 7 van Maximus? Als Utrechtse brouwerij mag die eigenlijk niet ontbreken. Dus op naar deel IV!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.