Bokbier test nummer 2 van 2015: De Leckere, Noordt, Duits en Lauret en Brouwerij Kees

De tijd vliegt als je bier drinkt en hier is alweer de volgende serie bokbieren van 2015. Ditmaal duiken we de regio in met twee bieren uit Utrecht, een uit Rotterdam en een uit Middelburg. We kunnen nu al verklappen: de verschillen zijn groot!

De Leckere Rode toren 6,5%

De Leckere Rode Toren Bock bokbier bockbier 2015 (1 van 1)De Leckere is een biologische brouwerij in Utrecht en ze bestaan al sinds 1996. Het zijn dus echte craft-bier veteranen. Jammer wel dat we in al die tijd nog nooit een lekker bokbier van ze hebben gedronken. Maar goed, zij blijven het proberen en wij dus ook. Al belooft het inschenken al niet veel goeds. De Rode toren is heel erg licht. Zo licht dat je er doorheen kan kijken. En hij ruikt ook al raar. Naar een stal. Dat is lekker in een saison maar niet direct wat je verwacht in een bokbier.

Nu kan het twee kanten uit. Dit kan een hele leuke, interessante draai gaan geven aan het begrip ‘ bokbier’, of het wordt niks. En helaas is is het niks. We proeven een rare, chemische medicijnsmaak. Een soort hoestdrank met hop. We zien werkelijk geen enkele relatie tussen dit bier en een bokbier. De Rode toren is een muffig bier dat ons in ieder geval niet door de herfst heen gaat helpen.

De Rode toren is al nooit zo goed maar dit jaar maakt De Leckere het wel erg bont. De Leckere begint een beetje de Leffe van het bokbier te worden: zoet en medicinaal-chemisch. En het lijkt niet eens op een bokbier.

sterren_1

 

 

Brouwerij Noordt N Bok 7%

Noordt N bok 2015 bokbier bockbier (1 van 1)Brouwerij Noordt, nog nooit van gehoord? Dat is niet zo gek want deze Rotterdamse brouwerij bestaat pas een jaar. Eens kijken of deze brouwerij wat toevoegt aan de bestaande bokbieren. Met de kleur is in ieder geval niets mis. Mooi, donker robijnrood. Hij ruikt niet erg bijzonder.

De smaak is wel bijzonder. Voor een bokbier dan. Hij smaakt wat scherp en gebrand maar hij mist die caramel-achtige zoete boksmaak. Je hebt eigenlijk niet het idee dat je een bokbier drinkt. Of in ieder geval niet helemaal. Maar het blijft een mooi bier om te drinken, vooral ook door die prachtige, salmiak-achtige nasmaak.

Brouwerij Noordt komt met hun N binnen met een bijzonder bokbier. Leuk om te drinken maar vooral een lekker bokbier voor als je eigenlijk niet van bokbier houdt.

sterren_35

 

 

 

 

Duits en Lauret Rookbok 7,5%

Duits & Lauret Rookbok bokbier bockbier 2015 (1 van 1)De Utrechtse brouwers Duits en Lauret maken vaak mooie maar subtiele bieren. We waren onder de indruk van hun lentebier. Maar een rookbok, dat klinkt dan weer niet al te subtiel. Dit bruine goedje ruikt dan ook naar een worst die net uit de rookkast komt.

En rook is ook wat je als eerste en als meeste proeft. Na een tijdje raak je daar wel aan gewend en ga je wat meer bok proeven. Dan merk je dat het best een mooi bokbier is met een, daar is hij weer, subtiel zoetje. Waar een rooksmaak dus prima bij past.

Goed, je moet wel van een rooksmaak houden maar dan is het een erg leuke bok om te drinken.

Extragratis tip van Beste tot nu toe: eet er blauwe schimmelkaas bij. Een hele mooie combinatie.

sterren_35

 

 

Brouwerij Kees Indian Summer Doppelbok 9%

Brouwerij Kees Indian Summer Doppelbok bokbier bockbier 2015 (1 van 1)Ja, daar zit je dan in het grijze Zeeland. En je heet ook al Kees. Je bent dan wel brouwer van de tamelijk succesvolle brouwerij Emelisse maar je bent ook een man met ambities. Dan wil je wat anders. Dan begin je voor jezelf. Dan denk je: Fuk de wereld, ik vernoem die brouwerij gewoon naar mezelf. En zo is daar sinds dit jaar brouwerij Kees. En Kees brouwt een dubbelbok.

Een Zeeuwse dubbelbok, dan verwacht je een flinke jongen. Maar hij heet Indian Summer en de geur past ook wel meer bij een zachte nazomer in Nieuw-Engeland dan bij najaarsstormen die op de Deltawerken beuken. We ruiken namelijk niet zoveel. Proeven gaat al beter. Veel mondgevoel en een subtiele smaak. We zijn geboeid! Mooi zoet en toch een bittertje. De Indian Summer is een mooi, zwaar bier met een hele mooie sterke caramel-smaak. Maar hij mist ook wel veel. Die zoete, volle kick bijvoorbeeld. En de doordrinkbaarheid van een bokbier. Het blijft toch een wat zwaar Emelisse-bier.

Kees kan in zijn eentje ook hele mooie bieren maken. Maar drinken we dit nadat we zijn natgeregend? Nee. Sorry Kees, maar dit is toch nog iets teveel Emelisse en iets te weinig een mooie Zeeuwse dubbelbock.

sterren_3

 

 

Conclusie

Twee mooie nieuwkomers op de bokbiermarkt. Brouwerij Kees vinden we wat meer een Emelisse-bier dan een bokbier maar verder best aardig. De N Van Noordt is ook niet echt een bokbier maar wel interessant om te drinken. De Duits en Lauret rookbok legt een rookgordijn rond een best mooie boksmaak en daar moet je even doorheen. En De Leckere.. tsja. Zelfs voor hun doen is de Rode Toren slecht. Dat hij niet op een bokbier lijkt, daar komen we nog wel overheen maar hij is ook echt gewoon heel vies.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test nummer 2 van 2015: De Leckere, Noordt, Duits en Lauret en Brouwerij Kees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.