Bokbier test nummer 1 van 2015: Scheldebrouwerij, La Trappe, Christoffel en Emelisse

Zo. Het is weer najaar. Ja, jammer dat de zomer voorbij is maar er is ook goed nieuws: er is weer bokbier. Of beter gezegd: herfstbok. Want bokbier is er het hele jaar maar een herfstbok alleen in de herfst. Vroeger was dat echt een momentje. Een soort vlaggetjesdag voor bokbier. Vroeger was dat de eerste maandag van oktober. Later werd dat vervroegd naar 21 september er tegenwoordig rommelt iedereen maar wat aan. In ieder geval beginnen de bokken nu de winkels in te komen en dat is voor ons natuurlijk een reden om te beginnen met een mooie serie testen. Hier de eerste vier!

 

Scheldebrouwerij Wildebok 6,5%

wildebok 2015 (1 van 1)Eigenlijk vinden we Belgisch bokbier nooit zo lekker maar de Scheldebrouwerij is begonnen in Bergen op Zoom en nu staat hij net over de grens. Ruimdenkend als we zijn geven we de Wildebok dus een eerlijke kans. En terecht want dit mooie, robijnrode bier ruikt naar alcohol en bokbier. Laat die herfst maar komen!

Hoewel…. Hij smaakt wat zoetig en heeft een raar nasmaakje. Niet die lekkere, zoete bokkick waar je op hoopt als je een bokbier drinkt. En na een paar slokken verdwijnt de hele sensatie van dit bier. Als we erg ons best doen halen we er nog wel een boksmaak uit maar het is eerder een nachtkaars dan een warme haardvuur voor een ruige herfst. We drinken een zoet, vlak bier.

De Wildebok is dit jaar een erg saai bier met veel te weinig boksmaak bovendien. Anderhalve ster.

sterren_15

 

La Trappe Bockbier 7%

La Trappe bok 2015 (1 van 1)Sinds La Trappe eigendom is van Bavaria zijn ze bokbier gaan maken want er moet natuurlijk wel geld op de Swinkels-plank komen. Over dat bokbier waren we nooit zo enthousiast. Zware, zoete bieren zijn aan de trappisten wel besteed maar een bokbier is toch echt iets anders. De bokken van La Trappe zijn toch altijd meer trappistenbieren dan bokbieren.

En ook dit jaar schuimt de Bock van La Trappe je tegemoet. En, zoals we gewend zijn, ruikt hij lekker maar ook nogal rijk. En dan: de verrassing. Het is helemaal geen Dubbel-Met-Karamel, zoals in andere jaren. Dit is… dit is een bokbier! Heerlijk zoet en donker met goeie tinten van salmiak. Goed, hij is hooggistend dus niet vlijmscherp maar toch echt een pracht van een bok! En dan dat nasmaakje! Aangenaam sterk en een goed bittertje om het af te maken. Dat rijke, zware, hooggistende: het is helemaal weg. We hebben hier te maken met een verdacht lekkere doordrinker. En dat van La Trappe!

Wat is er anders dan andere jaren? Wat het precies is, weten we niet. Of toch wel: we kopen met plezier nog een flesje.

sterren_4

 

 

Christoffel-bok 7,8%

Christoffel bok 2015 (1 van 1)Christoffel? Die was toch failliet? Inderdaad en deze dubbelbok komt dan ook niet uit Roermond maar uit de Belgische ‘Proefbrouwerij’ in Lochristi, waar bijvoorbeeld ook de bieren van Duits en Lauret worden gebrouwen. En met succes want in 2013 won Christoffel nog prijzen met hun bokbier. Dit jaar ruiken we vooral een stalgeur en dat vinden we niet zo passen in een bokbier.

Het wordt beter als we gaan drinken. De smaak is donker en chocolade-achtig. Hm, waar kennen we dat ook weer van? Ach ja, de Christoffel-winterbock uit 2012! En wat blijkt? Christoffel heeft hun oude recept uit 2012 naar Lochristi gestuurd. Het is precies hetzelfde bier en we vinden het ook nu weer vooral een winterbier in plaats van een bok. En dan ook nog eens een ietwat saai winterbier.

We zijn niet zo enthousiast over dit bier en we vinden het ook wat makkelijk om een ‘winterbok’ te rebadgen tot een dubbelbok. Prijzen zitten er dit jaar niet in, denken we.

sterren_2

 

 

Emelisse Imperial Doppelbock 2015 11%

Emelisse bok 2015 (1 van 1)De herfstbok is een mooie, Nederlandse bierstijl. Wordt goed verkocht en bierbrouwers verdienen er ook veel aan. Daarom worden er ook zoveel van gemaakt. Maar soms krijg je de indruk dat bierbrouwers een ‘gewoon’ biertje pimpen met een karamel-smaakje en die dan verkopen als bokbier. Dat is ook de indruk die we krijgen van de Emelisse Imperial Doppelbock 2015.

Hij heeft ook 11% alcohol en je weet: Emelisse kan heel goed hele zware bieren brouwen. En dat is ook wat je vooral proeft: een typisch zwaar Emelisse-bier. Zoals je die wel kent. Natuurlijk, er zit best een bokgeurtje aan en ook in de smaak proef je best iets van een bok. Maar verder herken je aan alles in dit bier Emelisse. Een eigen draai geven aan een bokbier is natuurlijk prima maar wij drinken toch liever een ‘echt’ bokbier

Ben je fan van Emelisse? Dit is je bier. Ben je fan van bokbier. Of dubbelbock? Of een hele zware dubbeldbok? De kans is dat je hier niet blij van wordt. Dit blijft toch vooral een zware Emelisse met een bok-smaakje.

sterren_25

 

 

Conclusie

De zware bok van Emelisse is niet helemaal ons ding. Maar ze brouwen in ieder geval een interessant bier en dat kunnen we van het gerecyclede bier van Christoffel niet zeggen. Een echte tegenvaller is de Wildebok van de Scheldebrouwerij. Die is echt helemaal niet wild maar juist heel erg tam. Blij verrast werden we van La Trappe. Hun Bockbier veel beter geworden en is dit jaar een prachtig herfstbier. Doordrinkbaar en toch een mooie boksmaak.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Bokbier test nummer 1 van 2015: Scheldebrouwerij, La Trappe, Christoffel en Emelisse

 • september 22, 2015 om 17:25
  Permalink

  Hoe weet je eigenlijk van welk jaar een bok is? Bijv de la trappe hebben ze bijna het hele jaar door bij de ah. Hoe weet ik dat ik die van 2015 heb?

  Beantwoorden
 • september 22, 2015 om 22:49
  Permalink

  Bokbieren zijn meestal nog zeker een jaar houdbaar dus een fles die je nu in de winkel koopt, moet zeker tot najaar 2016 houdbaar zijn. Overigens kan een oude bok ook heel lekker zijn!

  Beantwoorden
 • oktober 16, 2015 om 22:24
  Permalink

  Sterker nog: de meeste bokbieren zijn één jaar later beter geworden in smaakontwikkeling

  Beantwoorden
 • november 1, 2015 om 17:19
  Permalink

  De bokbier het hele jaar bij de Albert Heijn? Dat gaat dan zeker om bier van het afgelopen jaar. Als je deze bieren goed bewaard kunnen ze nog jaren mee.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.