Bokbier test deel 9: Het Uiltje, Maximus, Briels Brouwersgilde en Duits & Lauret

Deel 8 was een ware teleurstelling en met iets van tegenzin beginnen we aan het een na laatste deel. Is er nog goed bokbier of hebben we het al gehad voor 2017?

Het Uiltje Beech Smoked Bok: steeds iets minder

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Uiltje Beech smoked bock bok bokbier bockbierHet Uiltje, dat is die leuke brouwerij uit Haarlem en ze hebben in Spanje ook een leuke brouwerij gevonden: La Quince. Nou, één en dos is twee en zo is een collaboration brew geboren. Een gerookte bok nog wel en ja, dat ruik je ook gelijk. We ruiken rook en spek en zien verder een wat bruinig bier, met maar weinig schuim.

Die rook proef je natuurlijk ook. Maar wat proeven we nog meer? Als snel slaat de twijfel toe: is hij zoet? Is hij bitter? Is hij lekker? Is het een bok? We weten het zo een twee drie niet. De Beech Smoked Bok is wel wat zoet maar niet echt krachtig. Daar is hij ook wat dun voor. En om het allemaal nog verwarrender te maken: na een paar slokken proef je die rook ook niet meer.

We proeven steeds iets anders en dat kan heel leuk zijn maar het lijkt wel alsof er steeds een beetje smaak af gaat, in plaats dat je iets nieuws ontdekt. En wat blijft er dan over? Wat ons betreft geen echte bok. En ook niet echt een topbier. Toch is de Beech Smoked Bok best lekker en ook wel weer leuk om te drinken.

 

 

 

Maximus Bok 7: een muurbloempje

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Maximus Bock7 bock bok bokbier bockbierIn de hele Utrechtse Vinex-wijk kunnen ze je het vertellen: brouwerij Maximus is de enige fatsoenlijke hang-out voor de bierdrinker in de buurt. Hun bieren zijn meestal behoorlijk goed al scoort hun Bock 7 bij ons wat wisselend. Vorig jaar vonden we het een mislukte saison maar dit jaar ziet hij er in ieder geval uit als een bok. Dat is al goed alhoewel we niet al teveel ruiken.

De zwakke, licht kruidige geur blijkt helaas een voorbode van de smaak. Die is ook zwak. Je moet echt moeite doen om iets te proeven. Merken we daar iets zoets? Moeilijk te zeggen. Het duurt echt een tijdje maar dan denken we iets van wrangigheid te merken. Sja, het is echt zoeken. Er zijn bieren die wat subtiel van smaak zijn maar de Bock 7 gaat nog wel een paar stappen verder.

Over een smaakpad hoeven we het niet te hebben want daar heb je eerst smaak voor nodig en dat ontbreekt. De Bock 7 hangt wat rond in je mond zonder echt aanwezig te zijn. Een bier als een muurbloempje, niet echt iets om een vuige herfst mee door te komen. Echt scoren doet hij hooguit omdat hij niet vies is. Met de extra liefde die we nou eenmaal voor Maximus voelen, strompelt de Bock 7 naar twee sterren.

 

 

Brielse Brouwersgilde Gekroonde Bok: te weinig

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Brielsch Brouwers Gilde de Gecroonde bock bock bok bokbier bockbierEen nieuwe loot aan de almaar uitdijende stam van Nederlandse brouwerijen. Zoals zoveel een stel brouwende amateurs maar daar hoeft niks mis mee te zijn. Wel mis is het etiket: bruine letters op een bruine achtergrond leest niet zo prettig. Maar het gaat natuurlijk om het bier en dat is prima zichtbaar: mooi bruin. We ruiken eigenlijk alleen alcohol en mokka-koffie.

Als we een slok nemen, denken we ‘Ha, lekker!’ maar dan gelijk weer niet. Eerst lijkt het wat maar de smaak is heel zwak. Te zwak. En dat is jammer want alles lijkt er wel in te zitten. Het komt er alleen niet uit. Die mooie zoete smaak is best goed in balans met een aangename wrange smaak en een bittertje op het eind. Maar het enige dat je echt goed proeft is die mokka-koffie.

En dan is het nog een dubbelbok ook. Van 7,5%. Daar merk je, op de geur na, bijna niks van. We vinden het al zwak voor een gewone bok laat staan voor een dubbelbok. Echt jammer want met de smaak is eigenlijk niet zoveel mis. Ons advies: iets minder alcohol, iets meer smaak en verkopen als gewone bok.

 

 

 

Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok: de beste rookbok van Nederland

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Duits & Lauret Houtgerijpte rook dubbelbock bock bok bokbier bockbierWe komen dit jaar veel rookbokken tegen maar er zijn maar weinig brouwerijen die zo goed kunnen roken als Duits & Lauret. Vorig jaar waren we al erg enthousiast over de Bok van Duits & Lauret en ook dit jaar ziet hij er weer erg appetijtelijk uit. Mooi bruin onder een goeie schuimkraag. En als je ruikt, ruik je rook. Maar niet de spek-achtige rook van andere bokken, dit is echt brandend hout in je neus.

En zo gaat het verder in je smaak. Je proeft echt de smaak van brandend hout. De Houtgerijpte Rook Dubbelbok is een vuurkorf in je glas. En het mooie is: het zit je nergens dwars. Want het is nog steeds een echte bok. Of beter: een dubbelbok. Met een mooie, caramelzoete smaak die heel goed samengaat met een mooie, wrange sensatie. Precies wat je wil in een bokbier. En wat je nog meer wil: herfst in een glas. En hiermee zien we onszelf wel zitten voor de haard of de vuurkorf.

Is er dan niks mis? Hayo vindt van niet, Arnoud mist wat hop-bitterheid. En er volgt meer discussie of de complexiteit wel genoeg is voor een dubbelbok. Daarom loopt hij nipt de maximale score mis. Maar een topper is het wel.

 

 

 

Conclusie

Nou, na het drama van deel 8 was het dit keer veel beter. De minste bok was de Bok 7 van Maximus. Niet vies maar te weinig smaak om lekker te zijn. Beter vonden we de Gekroonde Bok van de debutanten van de Brielse Brouwerij. Lekker maar ook te zwak. Interessant werd het met Het Uiltje en hun Beech Smoked Bok. We proefden steeds iets anders maar gek genoeg niet steeds meer. En hoe moet je dan echt roken? Dat deden de experts van Duits & Lauret met hun Houtgerijpte Rook Dubbelbok. Wat een bier. Een heerlijke houtsmaak in een heerlijke bok. Een mooie balans van smaken en een feest om te drinken.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.