Bokbier test Deel 6: Budels, Bird, Muifel en Oersoep

De regen klettert, de wind waait, wat wil je nog meer in de herfst? Een bokbiertje natuurlijk. In deel zes van onze jaarlijkse test van Nederlands bokbier gaan we er weer tegenaan met een paar oude bekenden maar ook een nieuwe bok.

Budels Herfstbok: nog slechter dan andere jaren

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Budels Herfstbock bok bock bokbier bockbierEen vaste waarde in onze test. Ooit een prima bok maar de laatste jaren zijn we steeds minder enthousiast over de Budels Herfstbok. En hoe zit dat dit jaar? Hij ziet er best aardig uit hoewel wat aan de bruine kant. Maar in het licht zie je ook een robijnen gloed. Van de geur worden we wat minder blij. Die is muf en niet aantrekkelijk.

En helaas: de smaak lijkt heel erg op de geur. Ook muf en onaantrekkelijk. Hoe dat komt? We missen heel veel in dit bier. Er zit bijvoorbeeld helemaal geen zoete smaak in de Budels Herfstbok. Nou hoeft een bokbier niet perse zoet te zijn, maar er zit in dit bier gewoon nauwelijks een smaak die bij een bokbier past. En wat ga je dan proeven? Koolzuur, want dat zit er natuurlijk wel in. Een onprettige Spa-rood sensatie die eindigt in een lange, wrange nasmaak.

Het gebrek aan smaak zorgt ervoor dat je veel dingen proeft die niet in een bokbier thuishoren. Dit bier heeft een muffe, zaagsel-achtige smaak. Er zit wel iets van karamel in maar dat is het dan ook wel. En dan dus die nasmaak. Sja, dat is niet hoe je een bokbier wilt. Dit is eigenlijk niet hoe je welk bier dan ook wilt. Wat ons betreft is 2017 een dieptepunt voor de Budels Herfstbok. Zo slecht hebben we hem nog niet gehad. Gek, want Budels kan beter. En wat ons betreft moet Budels ook beter.

 

 

 

 

Bird Lekker in de Kauw: veel fruit, weinig bok

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Lekkerinde Kauw bok bock bokbier bockbierBird Brewery noemt al hun bieren naar vogels en wat komt dat mooi uit in de herfst met hun Lekker in de Kauw. Het uitzicht zelf komt ook mooi uit de verf: aan de donkere kant maar ook gewoon prima met die mooie schuimkraag. De geur is wel een stuk minder mooi want we ruiken plastic. Als water dat in de volle zon in een jerrycan heeft gezeten.

En wat erger is: dat proef je ook. Plastic-achtig, iets chemisch en onnatuurlijks. Niet wat je wil in een bier. En verder is het weer zo’n fruitbok, zoals er zoveel zijn dit jaar. Een sensatie van perzik-achtig fruit. Maar een echte verassing is dat niet, want het staat gewoon netje op hun etiket. Dat betekent wel dat de Lekker in de Kauw die zoete, typische boksmaak mist. Het etiket rept over karamel maar dat proeven we niet. Wel een beperkte fruit-zoetigheid.

We blijven een beetje achter met de vraag of hij nou zoet is, of niet. Er zit heel veel fruitigheid in dit bier en dat is wel iets zoet, maar ook al gelijk wrang. Wat je normaal pas in de nasmaak proeft, proef je nu al gelijk. De hele slot is dus fruitig zoet en wrang, zonder verloop. We verwachten eigenlijk wel iets meer van een bokbier en een topper is het dus niet.

 

 

 

 

 

Muifel d’n Ossebock: eindelijk een goede fruitbok

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Muifel d'n Ossebock bok bock bokbier bockbier
De Muifel d’n Ossebock is niet bepaald een favoriet bij ons. Zo’n natuurwinkelnaam, en dat lelijke etiket, brrr. En over de smaak zijn we ook nooit enthousiast. Maar wel: van lage gisting. Dus dat is altijd bonuspunten. Geen bonus voor het uiterlijk want dat is gewoon bruin en verder bijna niks. En over de geur hoeven we ook weinig woorden vuil te maken: je ruikt nauwelijks iets, hooguit een hint van chocolade.

En dan proeven. Er zit teveel koolzuur in maar na een paar slokken wordt hij beter. Veel beter zelfs. Want het is dan wel de zoveelste ‘fruitbok’ dit jaar, de Muifel d’n Ossebock is ook lekker zoet. Aangenaam zoet. Een fruitzoet dat krachtig genoeg is om te passen bij een bokbier. Zo kan het dus ook. En wrang is hij, met al dat fruit, natuurlijk ook. Dat begint er al op te lijken, wat een goed bokbier betreft.

Toch zijn ze er nog niet helemaal. We missen wat bitterheid maar vooral een fatsoenlijk smaakpad. Dus zoet in het begin, wang in de nasmaak. De Ossebock is het gewoon allemaal tegelijk en dat is jammer. Die evolutie in je slok zou dit bier tot een topper hebben gemaakt. Want de balans is mooi en hij is ook niet te zuur. Dit is de eerste pictinebok die we echt lekker vinden. Jammer dus dat hij nog net iets te simpel is. Toch: goed gedaan Muifel!

 

 

 

 

 

Oersoep Sexy Motherbocker: vies zuur

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Oersoep Sexy Motherbocker bok bock bokbier bockbierOersoep is de redelijk briljante brouwerij uit Nijmegen die ons vorig jaar omver blies met hun gedurfde Sexy Motherbocker. Een prachtige, zure variant op bokbier. Vol verwachting klopt ons hart: brouwen ze hetzelfde briljante bier nog eens (zoals ’t IJ) of komen ze met iets nieuws? Hun Motherbocker van dit jaar is echt alleen maar heel donkerbruin. En we ruiken iets raars: een rare, zure lucht. Een beetje organisch zuur en dat is niet prettig.

En wat ook niet prettig is: dat proeven we ook. De Sexy Motherbocker heeft een vreemde en vieze zure smaak die nogal domineert. Later merk je ook een wrange sensatie maar het duurt echt tot de nasmaak voor je iets proeft waar je blij van wordt: die is aangenaam wrang en hoppig. Maar dat is bij lange na niet genoeg om dit bier te redden. Zoet is hij al helemaal niet en bitter echt alleen in de nasmaak.

De Sexy Motherbocker was vorig jaar een briljante zure bok en dit jaar is het een vies, zuur bier met hier en daar een hint van een bokbier. We kunnen er echt niks meer van maken want je went er ook niet aan naarmate je het flesje leegdrinkt. De nasmaak is dan het enige dat echt goed is. En de naam Sexy Motherbocker dan natuurlijk. Met was extra liefde strompelt Oersoep naar de twee en een halve ster.

 

 

 

 

Conclusie

Wat kunnen we zeggen van deel zes van onze bokbiertest. Saai was het in ieder geval niet. Een dieptepunt vonden we Budels. Wat is er aan de hand? Hun bier is gewoon niet lekker, punt. Bij Bird Lekker in de Kauw misten we ook wel het een en ander en vooral een zoete smaak. De Sexy Motherbocker was de teleurstelling van de dag: een vies zuur bier met alleen een goede nasmaak. En dus roepen we tot winnaar uit…. Muifel! D’n Ossebock is een van de weinige fruitbieren die de smaak een beetje voor elkaar heeft. Wat ons betreft nog niet helemaal af maar wel op de goede weg.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.