Bokbier test deel 5: De Leckere, Van Vollenhoven, Hommeles en Kees

De herfst gaat door en wij ook. Het bokbierseizoen is inmiddels in volle gang en we zijn dan ook druk met proeven. We zijn al bij deel vijf van onze grote test van bokbier in 2017. En nog steeds: vind je zelf een bokbier waarvan je denkt: die moeten ze proeven? Laat het weten!

De Leckere Rode Toren: elk jaar beter

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 De Leckere Bock bok bokbier bockbierWe vinden de bieren van De Leckere nooit echt geweldig en ook de over de Rode Toren zijn we nooit enthousiast. Maar vorig jaar smaakte hij ineens veel beter. En ook dit jaar is hij weer anders. Of eigenlijk vooral kleiner. Want de Rode Toren zit in een flesje van 25 cl. Dat is dus een heel klein flesje. Een belediging voor je klanten.

Dat beetje bier dat in het flesje zit schenken we maar uit en dan zien we een licht maar wel troebel bier. Er is weinig schuim en hij ruikt wat licht zoetig. En ook de smaak is zoetig. En zowaar aangenaam zoet. Een beetje honing-achtig. Maar hij is, zeker aan het begin van de slok ook wat moutigheid in die we wat minder prettig vinden. Vooral omdat na een paar slokken je aan de zoete smaak went waardoor die mout meer naar voren komt. De wat wrangige nasmaak is prima.

Een echte topper is het niet maar het is in ieder geval een zeer acceptabel bokbier en dat is meer dan we ooit van de Rode Toren hebben gezegd. Hij is gewoon best goed. Tenminste een echte bok en dat is al heel wat. Ga zo door daar in Utrecht! We zijn benieuwd naar de Rode Toren van 2018. Stop die dan wel in een fatsoenlijke fles, want dat verdient de Rode Toren inmiddels.

Van Vollenhoven Bokbier: alles zit er in maar toch geen bokbier

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Van Vollenhoven bokbier bockbier bok bock
In de donkere jaren ’80 had je precies twee Nederlandse speciaalbieren: Gulpener Dort en Van Vollenhoven Stout. De Gulpener Dort bestaat nog maar nadat Heineken de Van Vollenhove (wat overigens best een aardige stout was) van de markt had gehaald, zagen we dit bier niet meer terug. Tot nu. De Amsterdamse

reastaurantbrouwerij Poesiat en De Kater brouwt de Van Vollenhoven Stout weer (naar eigen zeggen volgens het originele recept uit 1949). Maar ze maken ook andere bieren waaronder een bokbier.

En dat bokbier is heel erg donker. Je ziet nauwelijks een robijnen gloed. En hij ruikt naar… snoepjes! Niet onze eerste bokbierassociatie maar goed. Ook in de smaak is hij best wat zoet maar niet erg uitgesproken. Dat komt ook door de overdaad aan koolzuur. Die werkt versluierend op de smaak. Met wat moeite ontdek je wel de meeste smaken die je in een bokbier wil maar het geheel maakt het geen bok.

Het wat onbestemde, moutige karakter, de koolzuur en het ontbreken van een mooi samenspel van de smaken, zorgen ervoor dat het niet echt een goeie bok is. Dan helpt de toch best aardige nasmaak ook niet meer. Maar echt vies? Nee, dat is hij ook niet.

 

 

 

Hommeles Bokkepruik: uit het land van rook en honing

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Hommeles Bokkepruik bokbier bockbier bok bockKleine brouwerij Hommeles uit Houten gooit al jaren echte Houtense honing in hun Bokkepruik. Helaas doen ze ook veel met rook en dat vonden we de afgelopen jaren veel te overheersend. En ook dit jaar begint de Bokkepruik niet echt lekker want hij ziet er niet erg appetijtelijk uit. Vies bruin. Maar wel weer een mooie schuimkraag. Maar dat de geur. Je ruikt het gelijk: rook. Dat belooft niet veel goeds.

Maar als we hem drinken worden we verrast: het valt heel erg mee met die rook. De Bokkepruik van 2017 heeft een mooie rokerige smaak die zowaar past bij dit bier. Hommeles zit nog niet op het niveau van toprokers Duits & Lauret maar het gaat de goede kant op. Over de rest van de smaak zijn we het niet erg eens. Er zit namelijk ook in dit bier die perzik-achtige fruitsmaak die dit jaar zo populair is bij bokbierbrouwend Nederland. Arnoud is daar wel klaar mee en proeft, samen met die rook, overgekookte perziken. Hayo ontwaart een mooi smaakpad van zoet naar wrang en is veel positiever.

De waardering voor dit bier is heel persoonlijk. Vind je dat cassis-achtige lekker in een bok? Dan is de Bokkepruik voor jou. Want hij is echt een beetje zoet in het begin en wrang genoeg aan het einde van je slok. Maar het is geen klassieke bok, met een uitgesproken zoete kick. En die honingsmaak, waarom zit dat er eigenlijk in? We vinden er de Bokkepruik niet beter van worden. Maar goed, het is een bok en ook nog beter dan vorig jaar. En zo ruziën we naar drie sterren.

 

 

 

Indian Summer Doppelbock: veel van alles

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Kees Indian Summer Doppelbock bokbier bockbier bok bockAls laatste bier van deze test drinken we de Indian Summer Doppelbock van Brouwerij Kees, vernoemd naar oprichter en voormalig Emelisse-brouwer Kees Bubberman. En dat het de laatste is, is maar goed ook want na de 9% alcohol van deze Doppelbock verwachten we weinig meer te kunnen proeven. Of er iets zinnigs over te zeggen. De Indian Summer Doppelbock is vooral heel bruin en heeft maar weinig schuim.

Aan de Indian Summer Doppelbock ruiken is voor een alcoholist wat methadon is voor een heroïneverslaafde. Wat. Een. Alcohol. Nogal overdonderend maar als je daar overheen bent, ruikt hij eigenlijk ook wat muffig. Als een hooizolder. En de smaak is eigenlijk ook nogal overdonderend. Erg alcoholisch en daar moet je echt even aan wennen. En als je dan gewend bent, dan proef je een veelheid aan smaken waarbij eigenlijk alles wat je proeft zwaar en heftig is. Als wij de marketing voor Kees hadden gedaan, dan hadden we hem Quadrupelbok genoemd. Het mag duidelijk zijn: dit is geen beginnersbok.

Tussen al het smaakgeweld onderscheiden we vooral wat rinse appelstroop aan het begin van de slok. Maar al snel komt daar een wat dominerende wrangigheid overheen. Iets teveel wat ons betreft. Hij lijkt wel een beetje op de Bock van La Trappe maar dan minder lomp en hoekig. En dat wrange wordt ook nog versterkt door de rijkelijk aanwezige hop. Een echte topper is het dus niet. Daarvoor zit er te weinig focus in dit bier en de smaken die er wel bovenuit steken, vinden we niet allemaal even aangenaam. Ook dit is typisch een bok waarvan je moet houden.

 

 

 

Conclusie

Echt vieze bokken zaten er niet bij deze keer maar we hebben wel een hele opvallende winnaar: de Rode Toren van De Leckere. Dit bier wordt elk jaar beter en met drie en een halve ster is het de beste van de vier bokken van vandaag. Nummer twee is de Indian Summer Doppelbock van Kees. Heel zwaar en heel veel smaken. Voor de fruitliefhebbers is er de Bokkepruik van Hommeles. We kregen er bijna ruzie over. En als laatste de fameuze Van Vollenhove. Niet echt een bokbier.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Bokbier test deel 5: De Leckere, Van Vollenhoven, Hommeles en Kees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.