Bokbier test deel 4: Hertog Jan bockbier, Van De Streek Black Bok, Oedipus Chateau Akkerman, Bax oma’s Pruim

Deel vier van onze test van bokbier in 2017. We drinken vrolijk door, op zoek naar de absolute nummer 1. Heb je een tip? Laat het dan vooral even weten!

Van De Streek Black Bok: een stout, een ipa, een porter of een bok?

Van de streek black bok bock bokbier bockbier test 2017De kleine Utrechtse brouwer Van De Streek breekt met het steeds zwaarder worden van de bokbieren want met 6% alcohol is dit een lichtgewicht. Maar het uiterlijk is niet licht. Sterker, deze bok is bijna helemaal zwart. Een gloed van robijn zit er bijna niet in en van de schuimkraag hoef je je ook niks voor te stellen.

Hij ruikt niet naar een bok maar meer naar een IPA. En vreemd genoeg: zo smaakt hij ook. Althans, hij smaakt naar een Black IPA. Dus geen hint van citrus of veel hop, maar geroosterde mout met die specifieke smaak van koffie en toast. De Black Bok is op geen enkele manier een bokbier. Geen karamel of laurier maar alleen die donkere, zwarte IPA-smaak.

Zelf lijken ze er ook niet helemaal uit. Vol trots staat hun gouden medaille van de World Beer Awards op het etiket. Maar die is voor de categorie Stout en Porter. Waarom zenden ze een bokbier in die categorie in? We snappen het niet. Dit bier is niet vies maar zeker geen bokbier. En zelf helpt Van De Streek ook niet. Vol verwarring geven we twee sterren.

 

 

 

Hertog Jan Bockbier: zonder liefde, zonder ambitie

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Hertog Jan Bockbier bokbierHertog Jan is een typische bovengistende bokbiermaker. Dat vinden we meestal maar zo-zo want bieren van hoge gisting doen het vaak niet zo goed als bokbier. De rijke smaak van hooggistende bieren past maar zelden in een bokbier, hoewel er uitzonderingen zijn. Hertog Jan is er daar niet een van. Dit bier is bijna altijd een echt hooggistend bier met veel smaak.

En 2017 is niet anders. Hij ruikt wat zoetig en je proeft het ook al gelijk. Er zit een wat weeïge geur en smaak aan dit bier en dat is best ergerlijk. En dan het zoet. Die is wat cola-achtig en dat er zo weinig koolzuur in zit helpt ook niet. En verder gebeurt er eigenlijk niet zoveel. We beginnen zelfs te fantaseren over hoe dit bier zo smaken met een lage gisting.

Hertog Jan Bockbier is een bok met veel smaken maar juist de smaken die je wilt, zitten er niet in. En eigenlijk vinden we dat een enorm bedrijf als Inbev gewoon beter bier moet brouwen. Want dit komt zo ambitieloos, zo liefdeloos over. Zet de brouwer, Ene Lennart, ook nog zijn naam op het etiket. Serieus Lennart, ben je hier trots op? We kunnen het ons niet voorstellen.

 

 

 

Oedipus Chateau Akkerman: de craft-bier versie van Grolsch Herfstbok

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Chateau Akkerman bokbier bockbierOedipus is een van de echt goede, vernieuwende en interessante kleine bierbrouwerijen van Nederland. Dus als Oedipus hun Chateau Akkerman aankondigt als een traditioneel bokbier, dan zijn we heel erg benieuwd. Een echt bokbier van Oedipus? Dat kan alleen maar goed zijn. Het begint al met het etiket. Dat is ontworpen door kunstenaar Philip Akkerman en moet het etiket van een Bordeaux-huiswijn voorstellen. Dat is goed gelukt en de flesjes (er zijn drie varianten) zijn erg mooi.

Maar het gaat natuurlijk om wat er in zit. We schenken hem uit en heel traditioneel is het in eerste instantie niet. Voor een bok is de Chateau Akkerman erg donker en hij ruikt niet erg ster, hooguit wat kruidig. Maar dan de smaak. Die is al helemaal niet traditioneel. Want een traditioneel bokbier is zoet, scherp, karamel-achtig en wrang op het einde. En dat is de Chateau Akkerman niet. Die is ietwat zuur en metalig zout. En de nasmaak is erg samentrekkend. Wat wijnerig en perzik-achtig.

Dat perzik-achtige komen we veel tegen in 2017. Je moet ervan houden en we denken dat de Chateau Akkerman al veel beter was geweest als er een behoorlijke zoete sensatie in dit bier had gezeten. Want hij is bijvoorbeeld heel mooi gehopt. Maar dat zit er niet in en dan blijft alleen die zurigheid van donker fruit over. In die zin is Oedipus de craft-bier versie van de Grolsch Herfstbok. Nogal een statement misschien maar het is wel zo. Als dit een traditioneel bier moet voorstellen, dan zien we toch liever de experimenterende kant van Oedipus, hoe mooi het etiket ook is.

 

 

 

 

Bax Oma’s Pruim: te weinig en toch best lekker

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Oma's Pruim bokbier bockbierHumor uit het noorden want Bax heeft hun Oma’s Pruim voorzien van een Hema-achtig Jip en Janneke-eitket en na een paar biertjes is de tekst op hun eitket ook lekker dubbelzinnig. Minder lollig is het drinken want dit bier leidt tot een keihard schisma op de Beste tot nu toe-burelen.

Over het uitzicht zijn we het nog wel eens. Dit bier is donkerbruin en troebel en ziet er meer uit als de habitat van een kikkervis dan als een aantrekkelijk bier. Dat de schuimkraag vrijwel ogenblikkelijk instort helpt ook niet. Maar dan gaan we drinken. Volgens Hayo is het eigenlijk wel een prima bier, als alle smaken wat sterker zouden zijn. Arnoud meent vooral een medicinale smaak te herkennen, in combinatie met wat stenigheid. Alsof je aan een rots likt en dan een Fisherman’s Friend eet. En dat herkent Hayo dan weer niet.

De ellenlange discussie kun je volgen op de podcast maar we zijn het wel eens over dat je de gedroogde pruimen niet echt proeft. En ook dat het eigenlijk geen verkeerd bier is. Iets meer kracht en vooral wat meer zoetheid zou dit bier een aardig eind op weg helpen. Voor nu houden we het bij ‘ redelijk aangenaam’ en krijgt hij drie sterren.

 

 

 

Conclusie

De oprechte teleurstelling over de laffe Hertog Jan maakt hun Bokbier tot de verliezer van deel vier van onze bokbiertest. Van De Streek doet het marginaal beter met hun porter / stout / bok / black ipa. Volgende keer even kiezen graag. Een halve ster meer krijgt Oedipus met hun zeker niet traditionele bokbier. En de erg verrassende winnaar van dit deel van onze test is splijtzwam Bax met hun Oma’s Pruim. We konden het dan wel niet eens woorden waarom, maar we vonden hem best aardig.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Bokbier test deel 4: Hertog Jan bockbier, Van De Streek Black Bok, Oedipus Chateau Akkerman, Bax oma’s Pruim

 • oktober 17, 2017 om 13:58
  Permalink

  Geachte Heren,

  Los van mijn waardering voor jullie inspanningen, wil ik even wat kwijt.
  Ik heb zojuist de bock recensies goeddeels gelezen en bij mij rijst de vraag: wat vinden jullie nu eigenlijk wel lekker? Wanneer is het eens een keer wel goed?

  Begrijp mij niet verkeerd: dat kritische op zich waardeer ik zeker. Echter hoe jullie bij bijna elk bockbier wel een reden om er over te zeiken, doet vermoeden dat jullie gewoonweg niet van bockbier houden. Ik wil jullie bij dezen wel aanmoedigen om deze houding ten toon te blijven spreiden omdat het mij aanzet tot kritischer proeven. Dus: HULDE!

  Bij dezen mijn bevindingen bij mijn eerste kennismaking met Baxbier en Oma’s pruim in het bijzonder. Om de heren van Baxbier nu gelijk biergoden te noemen, gaat mij wat ver. Mijn houding is daar net zo goed te kritisch voor. Lekker spul maken ze op zeker wel.

  https://maximusmopperkloot.wordpress.com/2016/04/17/david-bowie-en-de-ouwe-pruim/

  Met groeten,

  Maximus Mopperkloot

  Beantwoorden
  • oktober 17, 2017 om 22:53
   Permalink

   Max,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Wij zeiken geen bieren af, we geven een eerlijke en gefundeerde mening. Maar, en dat is het verschil tussen jouw blog en de onze, wij waarderen hier bokbieren. En we vinden dat een Nederlands herfstbokbier naar een Nederlands herfstbokbier moet smaken.

   Goede bokbieren zijn volgens ons Walhalla en ’t IJ.

   Groeten,
   Arnoud

   Beantwoorden
 • oktober 18, 2017 om 16:30
  Permalink

  Goedemiddag,

  Hoe je het ook wilt omschrijven, sparen doe je de meeste bocken bepaald niet.
  Inderdaad ik schrijf niet zozeer over bier voor het beoordelen. Als ik daar goede grond voor heb, zal ik het niet nalaten. Verhalen over het genieten op zich heeft deze drank net goed recht op als wijn dat heeft. (Los van dat ik goede wijn (soms) ook kan waarderen, is er mijns inziens veel meer overroepen heisa omheen …..)

  Walhalla maakt mij nieuwsgierig. Waar is dat te krijgen? Heb het nog nergens gezien.

  Het Ij en ook Texel heb ik nog niet geproefd, staat in de planning. De Gulpener viel hier minder slecht dan bij jullie. De Brand Dubbelbock veroorzaakte dit jaar zowaar koppijn ?!

  Wat zijn volgens jullie de criteria waar een Nederlandse herfstbock aan moet voldoen?

  Dank en groet,

  Maximus Mopperkloot

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.