Bokbier test deel 3: Heineken Tarwebok, Grolsch Herfstbok, Kompaan Bocks, La Trappe Bockbier

Alweer het derde deel van onze test van bokbier in 2017. We zijn nog steeds op zoek naar het beste bokbier. In de vorige test moesten we al vijf sterren geven en we zijn benieuwd wat ons dee keer te wachten staat.

Heineken Tarwebok: een goedkope persiflage

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Heineken Tarwebok bock bockbier bok bokbierEr was een tijd dat een Heineken Tarwebok een redelijk veilige keuze was voor de bokbierdrinker. Niet bijzonder of heel lekker maar wel acceptabel. Maar vanaf 2016 was dat voorbij. Vanaf vorig jaar was de Tarwebok zoet en chemisch. Hoe is dat dit jaar? Is Heineken weer terug op niveau? Wat uitzicht betreft hebben we weinig te klagen. Wat aan de bruine kant maar ook een robijnrode gloed en de schuimkraag is mooi.

Maar de geur doet al iets vermoeden. Je ruikt wel een echte bokbiergeur maar toch ook erg zoet. Te zoet. En dat wordt alleen maar erger als je hem drinkt. De Heineken Tarwebok is een keihard zoet bier. Wel met iets van een smaakpad maar in plaats te eindigen in een mooie, wrange nasmaak, trakteert de tarwebok je op een harde en onprettige sensatie van laurier.

De Heineken Tarwebok is niet chemisch zoals vorig jaar maar lekker is hij ook niet. Er lijkt geen hop in te zitten en wat er wel in zit, lijkt meer op een hele goedkope imitatie van een echt bokbier. Als een heel goedkoop snoepje dat op een A-merk moet lijken. Niet echt Heineken-waardig.

 

 

 

 

Grolsch Herfstbok: de verrassing van het seizoen

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Grolsch Herfstbok bock bockbier bok bokbierGrolsch maakt nooit lekker speciaalbier en hun Herfstbok staat al helemaal voor alles wat er mis is met bokbier. We kennen Grolsch als heel zoet en vooral chemisch. Toch geven we Grolsch ieder jaar weer een eerlijke kans en ook nu openen we het flesje weer onbevooroordeeld. En de schuimkraag is dan niet zo mooi, verder ziet hij er best goed uit. De geur is niet erg specifiek: een wat algemene biergeur die hooguit iets gronderig is.

En dat is een voorbode voor nu al de verrassing van dit bokbierseizoen: Grolsch Herfstbok smaakt heel anders dan andere jaren. Weg is dat mierzoete drankje met die chemische smaak. Sterker, hij is niet eens echt zoet. Maar het is ook weer geen standaard-bok. Maar wat is het dan wel? Dat blijkt wat moeilijk te zeggen. Er zit geen heel duidelijke smaak aan en pas aan het einde van de slok merk je een lichte maar wel herkenbare smaak.

Want wat staat er op het etiket? ‘Tonen van kaneel, rozijnen en bosbessen’. En verdomd, dat blijkt niet de gebruikelijke etiketten-onzin, het klopt ook echt. Vooral in de nasmaak proef je een zurig-zoete smaak die inderdaad wat weg heeft van donker fruit. Hij lijkt wel wat op van die perzik-bokken. Het is in ieder geval een totaal andere bok dan de Herfstbok van de afgelopen jaren. Is hij echt lekker? Nee, dat ook weer niet maar het is wel een enorme verbetering ten opzichte van wat we gewend zijn van Grolsch. En hij is zeker beter dan de Heineken.

 

 

 

 

Kompaan Bocks: een ondergistende laurierbom

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Kompaan BOCKS bock bockbier bok bokbierDe Hagenezen van Kompaan maakten vorig jaar een weizenbok en wij houden niet zo van weizen dus dat vonden we niks. Dit lijkt een beter Kompaan-jaar te worden want er staat heel pontificaal ‘ondergistend bokbier’  op hun etiket. Want je weet: echt bokbier is van lage gisting. Van de schuimkraag moet de Bocks het niet hebben want die is zo weg. Maar de zeer duisterrode gloed van dit bier heeft wel wat.

Hij ruikt naar appelstroop en dat past natuurlijk mooi bij de herfst. En ben je verkouden? Dan past de Kompaan Bocks helemaal bij jou want hij smaakt naar een oude drogisterij. We proeven niet de scherpe smaak van een ondergistende bok maar een nogal overheersende laurier-smaak, aangevuld met salmiak. En, en dat is wel bijzonder, zonder zoet te zijn. Er zit weinig verloop in de smaak. De nasmaak is zuur en bitter waarbij die laurier verder echoot.

De Bocks heeft niet veel mondgevoel en is vooral heel droog. En omdat hij dus helemaal niet zoet is, vragen we ons af: waar is dat warme dekentje dat we nodig hebben in de herfst? Waarom gelijk die drogisterij? Kompaan verdient punten met hun lage gisting maar een echte herfstbok vinden we het niet. Mooi dat hij zo uitgesproken is maar alleen de hardcore laurierliefhebber wordt hier echt blij van.

 

 

 

La Trappe Bockbier: veel smaken maar geen bok

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 La Trappe bockbier bock bockbier bok bokbierLa Trappe is het enige bokbier dat door een trappistenbrouwerij wordt gemaakt en dat zetten ze dan ook vol trots op het etiket. Niet dat zoiets nodig is. Dit bier inschenken laat alle twijfel verdwijnen. De enorme en dikke schuimkraag vult je glas en is daarna vrij snel weg. De geur is niet erg uitgesproken.

De smaak is wel duidelijk. Er zit best veel in en hij heeft dan ook de vele, rijke smaken die horen bij een bovengistend bier en zeker bij een trappistenbier. Wat wel gek is: het is helemaal geen zoet bier. Er zit zeker wel zoet in maar vooral de nasmaak is nogal bijterig. Dat komt ook door het vele koolzuur. Wat je dan mist is een wrange sensatie, die meestal wel in een bokbier zit.

Niet zoet, niet wrang en met al dat koolzuur ook al niet doordrinkbaar. Er zit in de La Trappe weinig wat in een bokbier hoort. Toch is het geen vies bier. Hij is lekker zwaar en ook vol en dat dan zonder zoet te zijn. Het is dus geen laf biertje. Maarja, dit is wel een bokbiertest en daarvoor missen we echt wel een hoop in dit bier.

 

 

 

Conclusie

Het was toch best een test met veel verrassingen. De Heineken Tarwebok smaakte anders dan vorig jaar maar helaas niet beter. De La Trappe Bockbier is niet echt een bokbier want we misten best veel in dit bier. De grootste verrassing was natuurlijk Grolsch die zijn etiket-beschrijving waarmaakt en bovendien totaal anders smaakt dan andere jaren. Topper van deze test was de vloeibare drogisterij van Kompaan. Ondanks de lage gisting is het geen klassieke bok maar ook wel weer gedurfd.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Bokbier test deel 3: Heineken Tarwebok, Grolsch Herfstbok, Kompaan Bocks, La Trappe Bockbier

  • oktober 4, 2017 om 17:30
    Permalink

    Ik was evenzeer enthousiast over vorige jaargangen Amstel bok, maar nu was mijn eerste reactie: is hier een doosje pillen in gevallen, zo medicinaal bitter? Brand en La Trappen vind ik wel lekker, maar ook van lager niveau dan vorige jaren. Smakelijk is ook Brugge Zot bok, maar niet echt een bok.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.