Bokbier test 2019 deel 1: Hertog Jan Bockbier, Gulpener Herfstbock, Bavaria Bok Bier, La Trappe Bockbier, Brand Dubbelbock

2019 is voor ons ook gewoon weer een jaar vol bokbier! Het regent, het is koud en het wordt vroeg donker. Dan hebben we gewoon zin in bokbier en dus maken we er weer een mooie serie testen van.

Het is al oktober en de eerste bokbieren liggen al in september in de winkel. Een beetje laat dus? Nou, dat valt wel mee. Na de ervaringen van 2018 zijn we wat meer gaan letten op de houdbaarheidsdata. En wat blijkt? Heel veel bieren die je kunt kopen zijn houdbaar tot 2020. Volgens ons betekent dit dat die bokken vorig jaar zijn gebrouwen en niet dit jaar.

Grolsch en Amstel kunnen we zelfs niet eens vinden met een T.H.T. van 2021. Die zitten dus ook nog niet in deze test. Nou kunnen we er naast zitten en zijn de gewoon minder lang houdbaar maar we nemen geen enkel risico. Alleen maar verse bokken in deze test dus!

Hertog Jan Bockbier: teleurstellend als elk jaar

Bokbiertest 2019 hertog Jan bockbier bokbier

Een oudgediende in onze test en volgens eigen zeggen zelfs de oudste herfstbok van Nederland. Wie zijn wij om dat in twijfel te trekken? We trekken wel vaak de smaak van Hertog Jan in twijfel want erg hoog scoort hij nooit.

Aan het uiterlijk ligt het trouwens niet want bruin en schuim, wat wil je nog meer in een bokbier? Nou, een mooie smaak bijvoorbeeld. En heel in het begin lijkt Hertog Jan je niet teleur te stellen want op zich zitten de boksmaken er wel in. Beetje zoet, wat karamel. Maar al snel merken we dat we heel wat missen.

Het Hertog Jan Bockbier is vooral vrij zoet en plakkerig en verder vooral wat dunnetjes. Weinig body en ook maar weinig hop. Op het etiket staat de naam van de brouwer en een verhaal over passie. Maar wij proeven gewoon een industriële grote brouwerijenbok waar we maar weinig plezier aan beleven.

 

Gulpener Herfstbock: mooi zoet maar net iets te zuur

Bokbiertest 2019 bokbier bockbier gulpener

We gingen vorig jaar met Gulpener de mist in toen we vonden dat hun bokbier wel erg ‘oud’ smaakte. Toen kwamen we er dus achter dat er veel oude bokken als nieuw werden verkocht. Dit jaar hebben we goed opgelet en we trokken een vers flesje open

Ook de Gulpener is gewoon weer mooi om te zien. En het etiket is ook erg informatief want er staat per smaak op wat je zou moeten proeven. Karamel krijgt de maximale score en zo hoort het ook in een bokbier. Zuur krijgt ook een punt en dat vinden we een beetje gek in een bokbier.

En inderdaad, de Gulpener Herfstbock smaakt ook echt een beetje zuur. Dat maakt hem lekker wrang maar over de zure smaak zelf zijn we niet zo enthousiast. Wel over de rest van dit bier. Want het is een mooie, uitgebalanceerde bok die echt lekker zoet is. Echt een bokbier dat smaakt naar meer.

 

Bavaria Bok Bier: verrassend en pretentieloos goed

Bokbiertest 2019 bavaria bockbier bokbier bok bier

Bavaria Bok Bier (ja echt: geen bokbier maar Bok Bier) is een bier van lage gisting (hoera) dat nu al een paar jaar door Bavaria wordt gemaakt als opvolger van hun vroegere Hooghe Bock (ken je die nog?). Van bokbier van lage gisting worden we meestal wel enthousiast hoewel Bavaria vaak wat wisselend scoort bij ons.

Dit jaar ruikt de Bok Bier lekker. En in eerste instantie smaakt hij ook lekker. Maar in tweede instantie smaakt hij dan… ook gewoon lekker. Dat is gek. We wachten op de ergernis die altijd wel komt bij een grote brouwerijenbok maar die komt helemaal niet. Hij is mooi zoet. Maar niet zo zoet als de Gulpener en dan ook nog mooi bitter. De balans is gewoon prima in orde.

Bavaria Bok Bier laat ons licht verbijsterd achter. Dit is gewoon een prima bok. Echt. Oké, het is geen bok voor de avontuurlijke herfstbierdrinker die geen regenbui schuwt op weg naar de slijter voor een bijzondere bok die gebrouwen wordt in de keuken van iemands schoonvader driehoog achter. Maar misschien wil je dat ook wel niet. Misschien wil je gewoon een bokbier zonder dat je hoeft na te denken of het karamelgehalte van de zoetsensatie hoog genoeg is. Dat kunnen we ons wel voorstellen en daarom scoort Bavaria dit jaar vier pretentieloze sterren in onze test.

 

La Trappe Bockbier: het is een trappist maar is het ook een bokbier?

Bokbiertest 2019 bokbier bockbier La Trappe

La Trappe profileert zich graag als de Trappistenbok, hoewel dat natuurlijk een beetje een marketing-gimmick is. Bokbier en trappistenbier delen nou eenmaal niet zoveel met elkaar.

Maar als we de La Trappe gaan drinken, dan blijkt dat het ook echt wel een trappistenbier is. Want hij ruikt, smaakt en schuimt als een echte Trappist. Maar smaakt hij ook als een bokbier?

Dat ligt wat moeilijk want hij mist echt totaal een zoete sensatie. Hij is wrang en bitter maar we proeven echt geen greintje karamel. Toch is het wel echt een lekker bier. Niet om een sixpack van achterover te slaan maar zeker voor een keer is hij echt goed. Maar een bokbier? Nee, meer een kruising tussen een bok en een trappist.

 

Brand Dubbelbock: wat is er mis met opa?

Bokbiertest 2019 brand dubbelbock bokbier bockbier

Als wij bokbier testen dan is opa er altijd bij. En dat is natuurlijk de Brand Dubbelbock. Ziet er al jaren hetzelfde uit en we kunnen ons ook niet voorstellen dat ze iets aan het recept hebben aangepast. Brand Dubbelbock is bijna de definitie van een dubbelbok met zijn 7,5% alcohol.

Uiteraard ziet hij er prima uit en de geur is ook goed: heerlijk zoet. Maar dan de smaak. Die is niet zo heerlijk zoet. Ja, wel een beetje. Maar we missen de intense karamel-zoetheid die de dubbelbok altijd zo kenmerkte. Dat zo lekker achter in je keel blijft hangen. Waar is die gebleven?

Verder is de Dubbelbock wel gewoon zoals we hem herinneren: mooi wrang met een lekkere lange nasmaak. Maar dat zoete… We kunnen ons niet echt voorstellen dat ze wat aan het recept hebben veranderd maar we vinden de Brand Dubbelbock toch minder goed dan andere jaren. Het voelt als het verraden van je opa maar het is niet anders.

 

Conclusie: het gaat om zoet

‘Zoet’ is een beetje het woord van de dag. Niet voor Hertog Jan want die is gewoon niet lekker. Maar wel voor bijvoorbeeld La Trappe. Mooi hoe ze een trappistensaus over hun bokbier hebben gegooid maar zonder zoete smaak is het niet echt een bok.

Gulpener is dan wel weer heel mooi zoet maar helaas ook wat zuur. Niet helemaal ons ding. En dan Brand. De Dubbelbock mist een mooie karamelsensatie dit jaar. Nog steeds een goed bier maar toch is het jammer.

De verrassende winnaar is Bavaria. Alles zit erin en ook nog in de juiste verhoudingen. Spannend wordt het niet maar goed is het wel.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test 2019 deel 1: Hertog Jan Bockbier, Gulpener Herfstbock, Bavaria Bok Bier, La Trappe Bockbier, Brand Dubbelbock

  • oktober 10, 2019 om 14:05
    Permalink

    Heintje Davids! Elk jaar weer leuk om te lezen! En probeer eens de Van Moll Dubbelbok, als ik suggesties mag doen!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.