Bokbier test 2018 deel 8: VandeStreek Bock jij of bock ik, Kwaremont Bock, La Trappe Bockbier, Bronckhorster IJsselbock en Gulpener IJsbock

In deel acht van onze grote bokbier test 2018 drinken we best bijzonder bokbier. Tegelijkertijd denken we er zo onderhand wel een beetje doorheen te zijn. Tijd om de beste te kiezen of heb je nog tips?

VandeStreek Bock jij of bock ik

Van de Streek Bock jij of Bock ik 2018 bokbier bockbier Het bier die je wist dat zou komen: een alcoholvrij bokbier. Of nou ja, met een halve procent alcohol. Genoeg om in een trend te passen van steeds meer alcoholloos bier. Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk: lekker bokbier drinken en geen last hebben van de alcohol. Veel gezonder en hoeveel je er ook van drinkt, je blijft fris.

Maar is het ook lekker? De Bock jij of bock ik ziet er wel uit als een echt bokbier. Maar dat is het dan ook wel. Je ruikt het al en je proeft het zeker: dit is geen bokbier. Dit is ook geen bier. Hij doet ons nog het meest denken aan de smaak van wort: onvergist bier. Daarin bestaan de smaken die later de smaak van het bier vormen, naast elkaar. En dat is bij dit bier ook zo. Je proeft wel wat maar er zitten schotten tussen de smaken.

Daarbij komt dat de Bock jij of bock ik een heel dun, waterig bier is. Hij is wel wat zoet, maar vooral weeïg zoet. We missen allerlei echte bokbier-smaken als salmiak en karamel. En dan is hij op het eind wel weet behoorlijk bitter maar omdat hij zo weinig body heeft, komt dat ook extra hard aan. De beperkte en onontwikkelde smaak doen dit bier de das om. Het is een erg sympahiek en lovenswaardig initiatief maar we kunnen ons niet voorstellen dat een bierliefhebber dit prefereert boven een glas water. Gewoon wachten tot je naar huis kan en daar een echt bokbier drinken, raden wij aan.

 

 

 

Kwaremont Bock

Kwaremont Bokbier 2018 bockbierBen je een man, ouder dan 35 en heb je een racefiets? Dan is Kwaremont vast geen onbekend bier voor je. Dit bier staat een beetje synoniem met vooral de Ronde van Vlaanderen hoewel je het bij (het bekijken van) veel andere koersen vast ook mag drinken. Ze brouwen nu ook een bokbier en die heeft een verdacht alcoholpercentage van 6,6%. Verdacht omdat de ‘gewone’ Kwaremont hetzelfde percentage alcohol heeft en we wel vaker merken dat Belgische bokbieren erg lijken op een heel licht aangepast versie van een bestaand bier.

De Kwaremont Bock ruikt heel zuur. En dat is gek, want zo smaakt hij niet. Maar hoe hij wel smaakt, daar komen we niet echt uit. We proeven bijvoorbeeld tabak maar met name in de nasmaak ook nog veel andere smaken. En dat allemaal in de tweede helft van de slok en dan nog vooral in de nasmaak. Want in het begin gebeurt er gewoon niet zoveel.

En waar lijkt hij dan op? We denken nog het meest aan een soort saison waarin wat boksmaken zijn geïnjecteerd. Karamel enzo. En omdat de reguliere Kwaremont ook wel wat weg heeft van een saison, komen we toch uit op een aangepaste Kwaremont. En is hij dan lekker? Daar komen we eigenlijk nauwlijks nog aan toe. Vooral de tweede helft van de slok is best te doen maar we blijen een beetje in dubio.

 

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier 2018 bokbierLa Trappe doet ook alweer een aantal jaren mee met hun bokbier en ze profileren zich graag als het enige Trappisten-bokbier. Wat dat waard is voor een bier dat geheel en al door Bavaria wordt gebrouwen en gedistribueerd mag je zelf weten. Maar hij smaakt gewoonlijk wel als een trappistenbier: hooggistend en met veel smaak.

Dit jaar spuit hij het flesje uit en we zien dan ook een rijke schuimkraag. Als we proeven, merken we een wat ‘oude’ smaak. Een beetje kartonnerig. Alsof het een oud bier is. Met hulp van de website opener.nl kunnen we uiteindelijk de houdbaarheidsdatum terugrekenen naar de botteldatum en zo komen we erachter dat de La Trappe Bockbier inderdaad in 2017 is gebrouwen. We kochten dit bier bij een grote landelijke keten van slijtrijen en dat is niet zo netjes. Sterker, we voelen ons een beetje bekocht.

Interessant is wel om te kijken wat we er vorig jaar van vonden. Toen kreeg hij twee en een halve ster met als commentaar dat hij veel te rijk was, met teveel smaken. Dat is nu veel minder. Hij is rustiger geworden. En beter, op die kartonsmaak na. We drinken nu een prettig, warm bier. En dus krijgt hij ook meer punten. Wil je zelf een La Trape Bockbierproeven? Let dan even op de houdbaarheidsdatum. T.h.t. 2020 is gebrouwen in 2017, 2021 is gebrouwen in 2018.

 

 

 

Bronckhorster IJsselbock

Bronkhorster IJsselbock 2018 bokbier bockbierAls waren we dronken raven, zo blijven we maar afkomen op dat zwart-rood-gouden etiket van de Bronckhorster IJsselbock. Elk jaar weer gaat onze fansatie op hol met beelden van louche seksclubs, gelegen aan de IJssel. Terwijl het ongetwijfeld een heel gerespecteerd bier is. Houden zo, dat etiket!

Gelukkig drinken we het bier netjes en onbevooroordeeld en dan valt ons dat enorme mondgevoel op. Alsof dit bier, met zijn doodnormale 7%, een monsterlijke dubbeldbok is. En dat is hij niet, hoewel de moutigheid dat wel suggereert. En verder valt op dat het een heel droog bier is, met weinig nette afronding. Hij is niet zoet en ook niet hoppig maat blijft steken in een wat ruwe, ongepolijste droogheid.

Ook de nasmaak is niet bijzonder. En eigenlijk is het hele bier niet bijzonder. Maar ook weer niet vies en als je van hele droge bieren houdt kan het nog wel je ding zijn. Wij zoeken toch wat meer verfijning in een bokbier.

 

 

 

Gulpener IJsbock

Gulpener IJsbock 2018 bokbier bockbierDit is al het derde Gulpener bokbier dat we drinken. Eerst een oude Gulpener Bok, toen en verse en nu dan deze IJsbok. Op het etiket leggen ze heel netjes uit waarom hij zo heet: ze bevriezen het bier en scheppen dan het ijs eraf. Water bevriest en alcohol niet en door het ijs weg te gooien hou je een bier over met een hoger alcoholpercentage. In het geval van de IJsbock zelfs 10%

Nou, en dat poef je ook gelijk. De Gulpener IJsbock is een heel zwaar en zoet bier. Eigenlijk veel meer een winterbier dan een herfstbier. Alle smaken en dan heel veel en sterk. Maar dus vooral heel zoet. Pas na een tijdje wen je aan die zoete smaak en proef je de andere smaken wat beter. Eigenlijk zou je dit bier dus heel snel moeten drinken maar daar is het alcoholpercentage niet zo voor geschikt.

Na het schaatsen op een koude winterdag doen we thuis onze natte handschoenen uit en drinken we graag een Gulpener IJsbock. Maar het is herfst en dus hebben we een beetje onze twijfels bij de bedoeling van dit bier. En hij mag ook wel een stuk minder zoet. Maar verder is deze winterbok best lekker.

 

 

 

Conclusie

Grote verschillen in bieren in test nummer acht maar geen grote verschillen in punten. De alcoholloze Bok jij of bok ik van Vandestreek vonden we sympathiek maar gewoon niet goed genoeg. De Karemont Bock is bijzonder voor een bokbier maar niet zo bijzonder voor een Kwaremont: hij lijkt nogal op hun ‘gewone’ bier. De Bronckhorster IJsselbock is vooral heel droog met veel mondgevoel. De La Trappe Trappistenbok was beter dan vorig jaar en een jaartje liggen heeft het dus geen slecht gedaan. En we sloten gepast af met de Gulpener IJsbok. Jammer dat hij zo zoet is, voor een winterbier is het geen slechte bok.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.