Bokbier test 2018 deel 5: Gulpener Herfstbock, Cinema Brewers I’ll be bock, Bax Oma’s Pruim, Kapitale Bocque en Brothers in Law Biere Bok

En hier is dan deel vijf van onze bokbier test 2018. We zijn al aardig op weg en we beginnen ook het idee te krijgen dat we de belangrijkste bokken al gedronken hebben. Heb je nog tips? We horen het graag.

Gulpener Herfstbock

Gulpener Herfstbock bokbier bockbier test 2018Een niet zo oude bekende want in deel 1 reviewden we dit bier ook al. Maar oplettende lezer Tom Bosman wees ons er al op: het was een bokbier van vorig jaar. Geen wonder dat hij nogal ‘oud’ smaakte. Nieuwe kansen dus voor de Gulpener Herfstbock. Met ook een fles met een nieuw etiket. Kun je er zelf ook op letten want wij vonden die oude Gulpener gewoon tussen de bokken van dit jaar. Niet zoals het hoort maar goed.

Als we aan de Gulpener Herfstbock ruiken en een eerste slok nemen vinden we het jammer dat het niet regent. Want dat is het type bier dat je drinkt. Eigenlijk zou je een natte broek aan moeten hebben om de aangenaam zoete smaak te kunnen waarderen. En ook het wrange mondgevoel. Wat dat betreft is het eindelijk weer eens een lekker, klassiek bokbier. Heerlijk, na al die bovengistende bokken. Jammer wel dat hij wel erg zoet is. Dat mag wel een tandje minder. Wat dan niet helpt is dat Gulpener altijd zuinig is met de hop. Die verbouwen ze nota bene zelf maar blijkbaar niet genoeg. We missen echt hop en dan ook in de nasmaak. Die is gewoon minder dan zou kunnen.

Maar goed, dat zijn wel kritiekpunten op een verder echt goed bokbier. Mooi mondgevoel, mooi smaakpalet, ga zo maar door. Geen bier om een jaar te laten liggen, zoals wij hebben ondervonden maar verder zijn we erg enthousiast.

 

 

 

 

Cinema Brewers I’ll be bock

Cinema brewers I'll be bock bokbier bockbier test 2018De Cinema Brewers brouwen, hoe kan het ook anders, bier met een film-thema. En dan kun je voor een seizoensbier natuurlijk niet om de gevleugelde uitspraak van de Terminator heen. Leuk gedaan. Maar het bier zelf, is dat net zo legendarisch? Hij ziet er in ieder geval niet zo indrukwekkend uit, met die lichte kleur en de schuimkraag die snel weg is.

Ook wat smaak betreft zijn we niet erg ondersteboven van de I’ll be Bock. Het moet een karamel-bok zijn (wat dat ook mag wezen) en die karamel komt er wel goed uit. Wel gek want op de ingrediëntenlijst vinden we melasse staan en geen karamel. Melasse is suikerstroop, vooral gebruikt om goedkoop alcohol te produceren. Er zit wel dus een duidelijke, stroop-achtige suikersmaak in dit bokbier. Niet gelijk vies maar het is wel ongeveer het enige dat je proeft. Goed, hij is ook wel iets wrang maar verder gebeurt er eigenlijk niks.

De stroop-sensatie is veel minder lekker dan de heerlijk zoete smaak van bijvoorbeeld de Gulpener. En verder vinden we het maar een saai bier. Een nasmaak bijvoorbeeld is zo goed als afwezig. De I’ll be Bock is een soort halve bok. We missen gewoon heel veel. Echt vies is hij niet maar zeker van een bier met deze naam verwachten we wel wat meer spektakel.

 

 

 

Bax Oma’s Pruim

Baxbier Oma's Pruim bokbier bockbier test 2018Daar is hij weer, de Oma’s Pruim met dat HEMA-achtige Jip- en Janneke etiket. Vorig jaar konden we het niet echt eens worden over dit bier. Op zoek naar een nieuwe controverse openen we het flesje en schenken we een bier in met een mooie schuimkraag maar die ook wat licht en troebel is. En over pruimen gesproken, die ruiken we ook goed. Verder ruiken we ook wat koffie en gebrande mout.

En de pruimen proeven we ook. Sterker, die domineren die bier. Wat opvalt is dat de eerste slokken aangenaam zoet zijn. Aangenaam pruimen-zoet. De pruimen geven de zoete sensatie van Oma’s Pruim een mooi karakter. Maar als we daar dan hoopvol meer van willen genieten, dan worden we teleurgesteld. Na een paar slokken proef je dat zoete niet meer en is dit bokbier alleen nog maar pruimen-wrang. En dat is geen verkeerde smaak maar wel het enige dat we nog proeven. En dan wordt het een wat eendimensionaal bier. Dat is erg jammer.

Wat begint als een karaktervolle pruimenbok verandert al snel in een wrangig herfstbier. Eigenlijk moet je tussen de slokken door aan de gang met water en crackers. Daarmee neutraliseer je je mond en dan heb je steeds die mooie, zoete smaak. Hop zit er overigens al helemaal niet in. En dat maakt Oma’s Pruim echt te beperkt. Die mooie, karaktervolle pruimensensatie verdient echt een beter bier. Wel is het een interessant bokbier om te drinken. Zo krijgt hij toch nog drie sterren.

 

 

Kapitale Bocque

Kapitale Bocque bokbier bockbier test 2018Alweer een bier uit Utrecht met de oudheid als thema. Ditmaal uit de wijk Zuilen en op het afbladderende etiket staat dan ook een… zuil. Kapitale is een huisbrouwerij dus dit recept zal wel in iemands keuken uitgedacht zijn. Altijd spannend, die huisvlijt. Het uitzicht na het inschenken past wel bij een huisbrouwerij: hij is troebel en niet mooi robijnrood, zoals bokbieren vaak zijn.

Wat smaak betreft krijgen we een beetje een flashback naar de Oma’s Pruim van Bax: hij begint zoet maar als snel proef je dat niet meer. En dan blijft er een wrang bier over. Een wrangig, hooggistend bokbier zoals we er al zoveel hebben gedronken. Niet echt wat je hoopt van een klein, nieuw biermerk. Toch is die zoete smaak van de eerste paar slokken echt mooi en de samentrekkende sensatie van de wrange smaak ook. Maar dat is niet genoeg voor een goede bok. We missen salmiak en hop. En meer in het algemeen wat scherpte. Wat er wel in zit is veel koolzuur. Dat is al niet zo prettig en al helemaal niet in combinatie met die wrange smaak.

De Kapitale Bocque is een niet onaardige eerste poging tot het maken van een bokbier maar ook niet meer dan dat. We missen een hoop aan dit bier en objectief gezien is het niet echt een waardevolle toevoeging aan alle andere bokbieren die er al zijn. Een nieuwe, kleine brouwerij mag best wat vernieuwender zijn.

 

 

 

Brothers in Law Biere Bok

Brothers in Law Biere bock bokbier bockbier teest 2018Alweer een sjieke Franse naam voor een bok. Ditmaal omdat er een Franse biergist is gebruikt. Het bier ziet er ook sjiek uit: echt mooi en een mooie schuimkraag. En wat beter is: hij ruikt als een echte bok: stroperig en lekker.

Maar dan het proeven. Er is maar één ding dat we proeven: zoet. Zoet, zoet en nog eens zoet. Niet vervelend zoet en ook niet chemisch zoet maar wel echt alleen maar zoet. Best lekker maar het maakt geen lekker bier. En ook geen lekker bokbier. Er zit gewoon niks anders in. Ook binnen die zoete smaak proef je niks. Geen sensatie van karamel of salmiak. Maar gewoon alleen zoet. Als je na een half glas je smaakpapillen een beetje hebt laten wennen, dan kun je nog iets van wrangigheid merken. En helemaal op het eind proeven we nog een hintje van hop. Maar dat gaat dit bier niet helpen. Dit is echt super eendimensionaal.

Is er iemand die dit een lekker bier vindt? Misschien wel. Wij vinden de Biere Bok zo uit balans dat we er nauwelijks een bokbier van kunnen maken. Jammer want die zoete smaak is op zicht niet eens zo verkeerd. Ze hadden er alleen een echt bier omheen moeten brouwen. Nu denk je vooral aan dat je niet moet vergeten je tanden te poetsen.

 

 

 

Conclusie

Echt vrolijk kunnen we niet worden van deel vijf van onze bokbier test 2018. Vooral de wat kleinere merken gebruiken het hele concept ‘bokbier’ om weinig uitgebalanceerde bieren op de markt te brengen waarvan we ons ook wel een beetje afvragen wat die met een herfstbok te maken hebben. De Franse twist van de Biere Bok van Brothers in Law is een leuke geste maar het bier is zo enorm zoet dat het beoogde effect helemaal verloren gaat. Hetzelfde geldt voor de Kapitale Bock en de I’ll be Bock van Cinema Brewers: het zijn wat saaie bieren zonder onderscheidend vermogen. Dan doet Bax het al veel beter met hun pruimenthema in Oma’s Pruim. Niet perfect uitgewerkt maar in ieder geval interessant. En mocht een lekkere zoete bok je ding zijn, drink van gewoon de Hersftbock van Gulpener. Een mooie, echte bok. Niet perfect wat ons betreft maar wel erg de moeite waard.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test 2018 deel 5: Gulpener Herfstbock, Cinema Brewers I’ll be bock, Bax Oma’s Pruim, Kapitale Bocque en Brothers in Law Biere Bok

  • november 5, 2018 om 19:27
    Permalink

    Budels Herfstbock is ondergistend. Ben benieuwd hoe jullie ‘m beoordelen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.