Bokbier test 2018 deel 3: Jopen Bokbier, Brewboyz Bock, Hertog Jan Bockbier, Klein Duimpje Slobberbok en Davo Weizenbock

En dan deel drie van onze jaarlijkse test van bokbier in 2018. We hopen natuurlijk weer op mooie verrassingen en op eindelijk eens wat echt herfstweer.

Jopen Bokbier

Bokbiertest 2018 deel 3 Jopen BokbierJopen, een van de vaandeldragers van de Nederlandse ambachtelijke brouwerijen (tegenwoordig craft breweries geheten) en ook met bokken doen ze altijd leuk mee. We zijn niet altijd enthousiast over hun bokken maar vaak wel. Dit jaar maken ze een mooi, bruin bier met een mooie schuimkraag. Maar als we er aan ruiken, denken we bijna onze neus te steken in een La Trappe Dubbel.

En als we hem drinken, proeft hij eigenlijk net zo. Lekker zoet en verder een niet onaangenaam bruin bier van hoge gisting. Hop zit er niet al teveel in maar niks om je aan te storen. Verder nog wel wat karamel. Maarja, een bokbier vinden we het eigenlijk niet. Dat is altijd een risico met hooggistende bokbieren: ze zijn al snel te rijk. Het is dus best moeilijk om een goed bovengistend bokbier te brouwen maar juist Jopen heeft dat altijd wel goed onder controle.

We zouden best nog wel eens een Viergranenbok kopen. Want het is best een lekker bier, zeker als je van zoet houdt. Maar het is weer niet echt een bok. Heel hoog scoort hij dus niet bij ons.

 

 

 

Brewboyz Bock

Bokbiertest 2018 deel 3 Brew Boyz BockDe Utrechtse bierbrouwers Brewboyz lijken wel een beetje op hun oudere broer Maximus: ook uit het Utrechte Leidse Rijn en ook een Romeinen-thema. Of is die helm Grieks? Nou ja, hopliet of legionair, het gaat om de inhoud. Hij ziet er in ieder geval goed uit, met zijn bruine kleur.

Maar dan gaan we natuurlijk drinken. En dan proeven we al die koolzuur die erin zit. En dat geeft weer die smaak van goedkope cola, waar bruine bieren met veel koolzuur snel last van hebben. En als je daar doorheen bent, dan proef je eigenlijk nog geen bokbier. De Brewboyz bok is een wat algemeen bruin bier, zonder al te veel smaak en al helemaal zonder enige smaakontwikkeling. Hij doet ons een beetje denken aan een Engelse Brown Ale.

Een bier met maar een smaak en dan is dat eigenlijk niet eens een bok-smaak. Er is geen smaakontwikkeling en geen hop. Een nasmaak ervaren we dan ook helemaal niet. Het is moeilijk hier enthousiast van te worden. En dan is het motto van Brewboyz ook nog de beste Craftbeer brouwerij van Nederland te worden. Wij zien dat voorlopig nog niet gebeuren.

 

 

 

Hertog Jan Bockbier

Bokbiertest 2018 deel 3 Hertog Jan Bockbier

We kunnen niet zeggen dat Hertog Jan onze favoriete bokbrouwer is. Ongeïnspireerd hooggistend bier is nou niet echt wat we zoeken in een bokbier. Hoe zit dat dit jaar? Hij ziet er uit als eigenlijk alle andere bokbieren dit jaar: gewoon prima.

Als we ruiken, ruiken we kruiden. En als we drinken, dan proeven we ook veel kruiden. En dan vooral kruidnagel. Het overheerst niet maar maakt wel een heel duidelijk uit van de smaak. Verder is de Hertog Jan zoet maar niet echt lekker zoet zoals de Jopen. Eerder moutig zoet. Het geeft het geheel een wat medicinaal karakter. Als een hoestdrankje op een koude herfstdag.

Net als elk jaar maakt Hertog Jan weer een hooggistend bier met weinig hop en (dus) een wat weeïge smaak. De kruiden zijn aardig maar niet erg goed uitgewerkt. En ook het zoet kan beter. Mar laten we afsluiten met een positieve noot: hij is niet echt vies en beter dan vorig jaar.

 

 

 

Klein Duimpje Slobberbok

Bokbiertest 2018 deel 3 Klein Duimpje SlobberbokDe Slobberbok van Klein Duimpje uit Hillegom gaat stiekem ook al lang mee. Echt lekker vinden we hem meestal niet. We proeven vaak chemische banaantjes en dat is niet echt een smaak die je in een bokbier wilt tegenkomen. Hoe zit dat dit jaar? Snel schenken we hem in want het bier kruipt het flesje uit. Dat belooft niet veel goeds.

En inderdaad: we proeven veel, heel veel koolzuur. De zogenaamde Spa Rood-sensatie hindert je bij het proeven van dit bier. Maar er is een smaak die boven die koolzuur uitkomt. Daar zijn ze weer, die chemische banaantjes. Nou goed, heel vies is het niet. Wel is het een smaak die niet echt past in een bokbier. En dat we niet zoveel andere zaken proeven, maakt het wel erger. Uiteindelijk komen we een beetje door die koolzuur heen en dan proeven een wat muffig, zoet bier. De nasmaak is overigens wel lekker.

Kan Klein Duimpje niet eens een andere gist gebruiken? Teveel koolzuur, een bananensmaak, deze gist lijkt gewoon niet geschikt voor een bokbier. En minder zoet mag ook wel.

 

 

 

Davo Weizenbock

Bokbiertest 2018 deel 3 Davo WeizenbockDavo, we hebben er nog nooit van gehoord. Van een Weizenbock hebben we wel eens gehoord maar daar worden we nooit zo blij van. Weizen en bok, we zien het gewoon niet zo. Maar misschien valt het dit keer mee want de Davo Weizenbock is wel winnaar van de zilveren medaille voor beste speciaalbier en was in 2017 zelfs de beste dubbelbock….. van de wereld! En dat allemaal gewoon uit Deventer.

Die weizen moet je een klein beetje zoeken maar die vind je tenslotte in het begin van de slok, waar we een wat weeïge smaak ontwaren. Verder is de beste dubbelbock van 2017 eigenlijk vooral heel zoet. Er gebeurt opvallend weinig voor een bier van bijna 9% alcohol. Je proeft wel dat het een zwaar bier is, maar het is ook een wat simpel en saai bier.

De smaak die hij in je mond achterlaat is uiteindelijk nog niet slecht. En de ervaren proever merkt een hint van bokbier. Maar het is niet genoeg om er een topper van te maken. En zoals zo vaak zeggen die prijzen dus weer helemaal niks.

 

 

 

Conclusie

Dit was niet de meest verheffende van al onze testen. Er zitten gewoon veel algemene, bruine, hooggistende bieren tussen die we eigenlijk het predikaar bokbier niet zouden willen geven. Zoals de Slobberbok en de Brewboyz Bock. Hertog Jan is wel iets beter maar ook niet echt goed. Datzelfde geldt voor de Davo Weizenbock. Veel alcohol en veel pretentie maar weinig inhoud. Dat maakt de Jopen, die we meer een dubbel vinden, de winnaar van deze test.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.