Bokbier test 2018 deel 2: Het Uiltje Bon Bon Bock, Alfa Herfstbok, Grolsch Rijke Herfstbok, en Brand Dubbelbock

Het tweede deel van onze test van al het bokbier in 2018. Het weer is eigenlijk veel te mooi voor bokbier maar je kunt als altijd op ons rekenen.

Het Uiltje Bon Bon Bock

Bokbiertest 2018 deel 2 Het Uiltje Bon-Bon-Bock

Het Uiltje is die leuke brouwerij uit Haarlem die echt hele goede bieren kan brouwen. En vooral hele bijzondere bieren. Ook dit jaar misbruiken ze de edele bokbiertraditie weer om een hele eigen draai te geven aan het begrip bokbier. Het edele chocolaatje ‘Bon Bon Bloc’ moet er aan geloven want dat was de inspiratie voor de bok van het Uiltje.

Wat doen ze dat toch knap. Het is echt die reep in je glas. De smaak van karamel overheerst en ja, je proeft tonen van chocolade en hazelnoot, zoals beloofd op het etiket. We weten niet hoe ze het voor elkaar krijgen maar het lukt ze echt goed. Verder is het overigens een licht en drinkbaar bier. Of het lekker is hangt een beetje van jezelf af.

En dan de vraag of het een bokbier is. Daar kun je zo je twijfels bij hebben. Maar goed, ‘Op bokbier geïnspireerd fantasiebier’ begint een hele eigen categorie te worden en daar is dit zeker een voorbeeld van. En ook een goed en leuk voorbeeld. Hou je van tweederangs chocolade en bokbier? Dan is dit je bok. Gratis tips voor volgend jaar: Tony Bockolony, Toblerbok en Merci dat jij een bokbier bent

 

 

 

Alfa Herfstbok

Bokbiertest 2018 deel 2 Alfa herfstbok

Alfa bokken en wij, het is geen gelukkige combinatie. We kunnen ons niet herinneren dat hij ooit een goede indruk heeft achtergelaten. Vorig jaar klaagden we over het klungelige etiket en roken we zelfs een putlucht Dat is natuurlijk niet iets om vrolijk van te worden. Maar wat blijkt? Alfa luistert! Dit jaar zit de Alfa Herfstbok in een chique reliëf-flesje met trendy minimaal etiket. Dat belooft wat!

Ook met het uitzicht zit het wel snor want de kleur is echt mooi en de schuimkraag past daar mooi bij. Maar dan. Dan ruiken we en daar is dan weer die putgeur. Wat is dat toch? Waarom toch? En wat nog erger is: drinken maakt het niet beter. We drinken een wat laf en makkelijk bier. Een weeïge, zoete smaak. De smaak van een smaakpanel: geen uitgesproken smaken en daarom laf en makkelijk. Geen bokbier voor de liefhebber.

Alfa heeft het flesje van hun bokbier vernieuwd maar is vergeten het bier aan te passen. De weeïge smaak doet ons denken aan een Grolsch bok van een paar jaar geleden. En dus valt Alfa net als elk jaar weer tegen. Wat jammer is dat toch.

 

 

 

Grolsch Rijke Herfstbok

Tja, Grolsch. Je kent het verhaal onderhand wel: lekker pils, vies speciaalbier. Hun bok was voor ons altijd het voorbeeld van hoe het niet moet maar de laatste jaren merken we een langzame progressie naar een meer drinkbare Grolsch bok. Hoe zit dat dit jaar? Met het uitzicht is zoals gewoonlijk niet mis: hij ziet er prima uit met zijn mooie kleur en goede schuimkraag.

Dan het drinken. Op zich is dat best verrassend want in eerste instantie is de zoetigheid niet onaangenaam. En zeker beter dan de chemisch-zoete smaak van eerdere jaren. En weet je: als je echt van hele zoete bokken houdt, dan is dit gewoon geen verkeerd bier om te drinken. Maar wij vinden hem wel erg eendimensionaal. We missen typische boksmaken als karamel en salmiak. We missen hop. We missen sowieso enige complexiteit in de smaak, want zoet is alles wat je krijgt van de Rijke Herfstbok.

Dat zoete hebben ze (eindelijk) goed voor elkaar bij Grolsch. Maar dat is niet genoeg voor een goed bokbier. Wat meer smaken en wat meer avontuur zou al veel helpen. Alweer is Grolsch ietsje beter dan we hadden verwacht. We zien nog steeds progressie maar wel met hele kleine stapjes.

 

 

 

Brand Dubbelbock

De Brand Dubbelbock is de vaste waarde in de bokbiermarkt. Smaakt eigenlijk altijd hetzelfde en dan ook nog niet eens slecht. We zijn nooit verrast door de Brand Dubbelbock. Niet in negatieve zin maar ook niet in positieve zin. Je krijgt wat je vorig jaar ook al had. En dat lijkt dit jaar niet veel anders te zijn.

Een Brand Dubbelbock drinken is alsof je op bezoek gaat bij je opa. Hoeveel jij ook verandert: hij blijft altijd hetzelfde. Dezelfde geur, met hints van tabak. Alsof je aan je opa’s baard ruikt. Hij is eigenlijk ook best wel zoet. En er zit maar weinig hop in. Het is geen erg fris of verfrissend biertje, zeg maar. Maar tegelijkertijd is de Brand Dubbelbock een enorme fuck you.  Een gerimpelde opgestoken middelvinger naar alle vernieuwing en zeker naar alle andere bokbieren die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen. Zo moet dat, jongens en meisjes, een lekker bokbier brouwen. En het kan me niet schelen wat je ervan vindt.

Deze herfst is misschien wat te zonnig voor een Brand Dubbelbock maar als het nou regent, en het is koud en je komt nat thuis? Wat pak je dan het liefst uit de koelkast? Dat dachten wij ook ja. Dan is die oude heer nog steeds de koning in bokbierland.

 

 

 

Oersoep Sexy Motherbocker

Bokbiertest 2018 deel 2 Oersoep Sexy Motherbocker

Als we gewoon zochten naar de beste bokbiernaam, dan hadden we nu een winnaar. Maar we gaan voor de inhoud dus dat kekke flesje Oersoep Sexy Motherbocker gaat gewoon open. Twee jaar geleden vonden we dit bier lekker zuur, vorig jaar vonden we het veel te zuur dus we zijn benieuwd wat we dit jaar krijgen. Hij ziet er in ieder geval goed uit. Lekker donker en alsof die 8,4% alcohol er ook echt in zitten.

De verrassing merk je al bij de eerste slok: dit is een totaal andere Motherbocker. Dat zure is helemaal weg en wat je ervoor terugkrijgt is een hele sterke, koffie-achtige smaak. De gebrande mout maakt hem bijna rook-achtig. Je begrijpt het: geen glad bokje om te drinken, vroeg op een warme nazomermiddag. Dit is je laatste bier na een avond bokken wegklokken in de stad. Het is echt een after-dinner bier, met die hint van koffie.

Echt bitter is hij ook al niet. Eerder droog. En dus vragen we ons af: is dit wel een bok? We missen heel veel bokgerelateerde smaken en misschien is de Sexy Motherbocker nog eerder een stout. Aan de andere kant is het toch echt wel een lekker bier en zeker de moeite waard om te drinken. Als het dan toch eendimensionaal moet, dan het liefste zo. In ieder geval is dit een bok die je zelf eens moet proberen.

 

 

 

Conclusie

Een interessante test deze keer. De standaard-waarde Brand Dubbelbock wordt met zijn vier sterren geflankeerd door twee excentriekelingen met beide drie en een halve ster: de Sexy Motherbocker van Oersoep en de Bon Bon Bock van het Uiltje. Al deze bieren zijn de moeite waard om te drinken. De Brand als oude Bok en de andere twee om een keer gedronken te hebben. De Grolsch Rijke Herstbok hoeft dan weer niet zo nodig, wat ons betreft. Hoewel hij best aardig scoort dit jaar. Dat kunnen we niet zeggen van de Alfa. Alweer een mislukt bier. Zouden ze in Schinnen echt niet beter kunnen?

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.