Bokbier test 2018 deel 1: De Leckere Rode Toren, Bavaria Bokbier, Gulpener Herfstbock, Amstel Bock en Kees Indian Summer Doppelbock

Een prachtige zomer, een mooie herfst, het houdt maar niet op. En waarom ook? Waarom zou je jezelf niet verwennen met al het moois van het seizoen? En als bierliefhebber denk je dan in oktober vooral aan… Bokbier!

Goed, we zijn meestal wat kritisch op de bokbieren die we proeven maar dat komt vooral door onze pure en eerlijke liefde voor dit prachtproduct. En zo beoordelen we de bokbieren ook. Wij vinden bokken het lekkerst als ze het dichtst bij de originele stijl blijven: lage gisting en dus een scherpe, frisse smaak. Verder heeft een goede bok een mooie, zoete smaak en een frisse, bitterzoete afdronk. Daartussen zit dan nog salmiak en karamel.

Nou lijkt dat een wat rigide benadering van de hele bierstijl maar een bierbrouwer kan er heel veel mee. En dan hebben we het nog niet eens over de vele al dan niet geslaagde fantasierijke varianten. Het is niet makkelijk om iets onderscheidends te maken maar de echte toppers doen dat wel.

Goed, genoeg theorie, tijd om te gaan proeven! De eerste vijf bokbieren van 2018:

De Leckere Rode Toren

De Leckere Rode Toren 2018 bokbier bockbierDe Leckere stijgt langzaam maar gestaag in onze achting. Hun bieren worden steeds beter en dat geldt ook voor hun bok, traditioneel ‘Rode Toren’ geheten. En De Leckere is ook nog eens geheel biologisch en in de Randstad moet dat als snel op zijn Engels en dus hebben we het over De Leckere Organic Rode Toren. Ook een beetje Engels is de schuimkraag: die is gelijk weg. Wat over blijft is een heel licht bier.

En de smaak, die is ook ‘licht’. Een beetje Amber-achtig zonder de tonen van gebrande mout die je meestal proeft in een bokbier. In het begin merken we dat niet zo maar naarmate je meer drinkt blijkt dat de Rode Toren wel erg eendimensionaal is. Er zit geen diepgang in dit bier. Hij is ook niet zoet en niet wang, twee smaken die je wel graag wilt in een bok. Wat hij wel veel heeft is koolzuur, en dat hoeft dan weer niet.

En zo valt de eerste bok van 2018 toch een beetje tegen. In het begin zijn we blij met de smaak van salmiak, maar naarmate je meer drinkt valt het op dat de Rode Toren toch ook wel veel mist. Letterlijk en figuurlijk is hij te licht en dan gebeurt er ook nog eens te weinig in dit bier. Maar goed, het is dan nog wel een bok en vies is hij niet. Zo komen we op twee en een halve ster.

 

 

 

Bavaria Bokbier

Bokbier test 2018 deel 1 Bavaria Bokbier Bockbier

Sinds Bavaria afscheid nam van de Hooghe Bok en gewoon ‘Bavaria Bokbier’ werd, zijn we veel enthousiaster over Bavaria. Althans, tot vorig jaar. Toen vonder we hem wat minder scherp van eerst. Eens kijken hoe dat dit jaar gaat. Hij ziet er in elk geval goed uit: donder en mooi en met een mooie schuimkraag: een echt bokbier.

Maar de smaak is wat minder mooi. We proeven eigenlijk vooral weer veel koolzuur. Misschien drinken we de bokbieren ook wel niet koud genoeg. Wat hoe warmer, des te meer je proeft en dan valt het Bavaria Bokbier toch een beetje door de mand. Ook dit bier is wat eendimensionaal en we ervaren toch vooral een wat wrange smaak. We proeven maar weinig zoet maar wel een harde nasmaak.

De smaakreis die een bokbier kan zijn ontbreekt ook bij de Bavaria. Het is geen mooie, afgeronde bok en dat is echt jammer. En volgens ons is dat ook wel eens anders geweest. Vies is hij niet maar we gaan hem niet nog een keer drinken. Hij zit op het niveau van de Rode Toren en dat betekent dus ook twee en een halve ster.

 

Gulpener Herfstbock

Bokbier test 2018 deel 1 Gulpener Herfstbock bokbier bockbier

Vorig jaar vonden we de Gulpener Herfstbock mierzoet en dan ook nog eens vies mierzoet. Echt een tegenvaller. Maar het is een nieuw jaar en dus zijn er ook weer nieuwe kansen. Met het uitzicht is in elk geval niets mis. De kleur is goed en de schuimkraag mooi.

En dan de smaak. Het algehele plaatje klopt redelijk. Er zit een mooie, karamel-achtige smaak in. En hij is ook best lekker zoet. Niet teveel en zeker niet chemisch. We missen alleen wat gebrande mout en vooral veel hop. Maar het grootste probleem van dit bier is de muffige, karton-achtige smaak die er overheen ligt.

Als je wel eens een heel oud bier hebt gedronken, dan weet je wat we bedoelen. De hop en de koolzuur verdwijnen en maken plaats voor een wat port-achtige smaak. Leuk voor een keer maar niet wat we zoeken in een bokbier. Hoe kan dat? Het kan niet echt een oud bier zijn dus het moet er echt in gebrouwen zijn. Erg vreemd en die smaak is, op zijn zachtst gezegd, niet voor iedereen weggelegd. Jammer, want het lijkt verder best een aardig bier.

 

 

 

Amstel Bock

Bokbier test 2018 deel 1 Amstel Bock bokbier bockbierAmstel is echt een vaste waarde in bokbierland. Lage gisting en lekker scherp. Voor ons is Amstel het standaard bokbier. Hij ziet er ook erg goed uit: donker en met een witte schuimkraag. Het plaatje klopt weer helemaal bij Amstel.

Toch hebben we de indruk dat de Amstel Bok 2018 minder goed is dan vroeger. Hij is eigenlijk vooral heel wrang. Hij begint nog wel mooi met een zoete smaak maar dan is er eigenlijk alleen nog maar die wrange smaak. We missen die mooie, verwarmende, zoete sensatie. En we missen die lekkere kick die er altijd in zat. Die kwam vooral van de hop en die missen we ook al. De Amstel Bock zet niet meer de standaard, zoals vroeger.

Als je een Amstel Bock in de kroeg drinkt, of thuis uit de koelkast trekt, dan is het vast nog steeds een lekker bokbier. Maar als je wat meer op de smaak gaat letten, dan mis je toch wel het een en ander. En daar hadden we vroeger eigenlijk nooit last van. Verder dan drie sterren gaan we dan ook niet.

 

 

 

Kees Indian Summer Doppelbock

Bokbiertest 2018 deel 1 Brouwerij Kees Indian summer doppelbock bockbier bokbier

Brouwerij Kees, voortgekomen uit Emelisse, overdonderde ons vorig jaar met de Indian Summer Doppelbock. Een heuse smaakexplosie. Dit jaar begint ook goed met een mooie kleur en mooie schuimkraag. Vol verwachting zetten we onze tanden in dit bier van maar liefst 8,5% alcohol.

Wat we eigenlijk meteen proeven is een hele uitgesproken speksmaak. Die komt van de rookmout. Toch is het geen rookbier. Sterker: we proeven eigenlijk nauwelijks rook. Erg knap gedaan. Wat we wel proeven is een mooie, wrange, bijna zure smaak. Maar dan niet vervelend. Toch hebben we onze twijfels bij dit bier. Waar zijn de boksmaken? Karamel? Salmiak? We proeven er niets van.

De Kees Indian Summer Doppelbock is een heerlijk herfstbier maar een bokbier zouden we het niet willen noemen. Misschien een op bokbier geïnspireerde herfstfantasie? We kunnen ons heel goed voorstellen dat het jou niks uitmaakt als je gewoon een lekker warm herfstbier drinkt en gelijk heb je. Maar wij doen een bokbiertest en dan wijkt hij wel erg ver van het pad af. Aan de andere kant hebben we wel genoten. Drie en een halve ster dus.

 

 

 

Conclusie

We zijn weer begonnen en dat is het beste nieuws uit deze test. Helaas viel Gulpener weer tegen met die rijpe smaak, die niet bij een bokbier past. Ietsje beter ging het met De Leckere en Bavaria. Eendimensionale bieren die toch wel wat smaken missen. Weer net iets beter was Amstel, hoewel dat bier zeker betere tijden heeft gekend. En tot slot het herfstbier met spek van Kees. Lekker en voor herhaling vatbaar maar een bokbier is het eigenlijk niet.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Bokbier test 2018 deel 1: De Leckere Rode Toren, Bavaria Bokbier, Gulpener Herfstbock, Amstel Bock en Kees Indian Summer Doppelbock

 • oktober 12, 2018 om 15:48
  Permalink

  Volgens mij is jullie recensie van de Gulpener herfstbock spot-on, want aan het etiket te zien hebben jullie een flesje van vorig jaar te pakken. De Gulpener herfstbock van dit jaar is o.a. te herkennen aan de bok met de gitaar op het halsetiket en het 6-hoekige buiketiket. Jullie zouden ook even de tht kunnen checken, de verse herfstbock is tot januari 2020 houdbaar.

  Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen van de verse Gulpener herfstbock!

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2018 om 18:43
  Permalink

  Mijne heren,

  Goed te lezen dat u weer bent begonnen. Wellicht was uit mijn commentaar vorig jaar op uw bockbiertest op te maken dat ik “zeiken” als relatieve term hanteer. Dit jaar zijn we het wederom niet eens over de Gulpener Herfstbock. Ik vind hem gewoon lekker vol en ietwat kruidig. Let wel: dat kan ook aan mijn liefde voor Gulpener liggen. Op het moment van dit schrijven, glijdt er een Jopen bok naar binnen. Daar zal ik niets over zeggen. Evenmin over die van het IJ waar u vorig jaar zo over te spreken was. Benieuwd ben ik zeker. Succes heren!

  Maximus Mopperkloot

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.