Bokbier test 2017 Deel 8: Natte Gijt, Breugem, 7 deugden en Two Sisters

Langzamerhand gaan we richting het einde van onze grote test van bokbier in 2017. Tot nu toe is het nog geen topjaar gebleken maar daar kan elke test natuurlijk verandering in brengen. Vandaag staan er weer vier bokken op het programma.

Natte Gijt Gijtebok Smoked Rye Bock: te vies voor de gootsteen

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Gijtebok bokbier bockbier bok bockDe Gijtebok ziet er niet uit als een bok maar als een tripel: oranje en ietwat troebel. Maar we zijn wel wat gewend ondertussen en vol goede moed hangen we onze neuzen boven het glas. En die halen we dan snel weer weg. Want de geur is niet erg appetijtelijk. Het is geen verrassing dat de Gijtebok Smoked Tye Bock een rookbier is maar we ruiken wel meer dan rook: gerookt spek met een hele, hele vieze zure geur.

En om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen: zo smaakt hij ook. Kijk, er zijn fantastische bieren met een smaak die doet denken aan gerookt spek, zoals de Smoked Porter van Alaskan. Maar de Gijtebok heeft een afschuwelijk zuur randje dat je alleen maar als kots-zuur kunt omschrijven. En dat is enerzijds zo dominerend en anderzijds zo ongelooflijk vies, dat onze magen omkeren.

Het is fysiek onmogelijk om meer dan twee slokken van dit bier te drinken. De penetrante, organisch-zure smaak verpest alle andere smaken. We zien een grote rol voor dit bier weggelegd als onderdeel van een ontgroeningsritueel van studentenverenigingen waar je eigenlijk geen lid van zou moeten willen worden. Is er iets misgegaan? Was het een gruwelijk brouw-experiment dat verkeerd is afgelopen? We weten het niet. Alleen omdat we niet minder geven, krijgt dit bier een ster. Hij is echt te vies voor de gootsteen en verdwijnt in de wc, met zijn soortgenoten. Dit is niet een van de slechtste bieren uit de test, dit is een van de slechtste bieren die we ooit hebben gedronken.

 

 

 

Breugem Seanse Bok: lomp en onprettig

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Saense bock bokbier bockbier bok De Saense Bok van Breugem vonden we vorig jaar te zoet. Eens kijken hoe het dit jaar gaat. Hij ziet er in elk geval mooi uit, al is hij aan de lichte kant. Van de geur zijn we wat minder onder de indruk. Nogal algemeen zoet, zoals heel veel andere bieren. Een bok die ruikt als een Palm, daar zitten we nooit zo op te wachten.

De smaak zorgt voor een beetje verwarring. Is hij nou zoet, wrang of bitter? In het begin van de slok is hij nog best een beetje zoet maar de wrange smaak neemt het al snel over. Die blijft heel lang om te eindigen in een behoorlijk bittere nasmaak. Nou klinkt dat best aardig maar met al die smaken is eigenlijk wel wat mis. Het zoete is weeïg en niet lekker scherp, zoals hoort in een bokbier. De wrange smaak is te overheersend en ook wat chemisch en de bittere nasmaak onaangenaam.

Was de Saense Bok vorig jaar te zoet, dit jaar is hij veel meer in balans. Maar hij kan nog wel wat fijnslijperij gebruiken. De smaken kunnen aangenamer, zachter en meer op elkaar afgestemd. Nu is het allemaal wat lomp en onprettig.

 

 

 

7 deugden Bock + Sprong: kruiden, en dan?

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Bock+Sprong bokbier bockbier bok bockAlweer een heel licht bier, deze Bock + Sprong van brouwerij de 7 Deugden. En ook alweer een wat algemene biergeur. Maar dan nu wel met heel veel kruiden. We ontwaren koriander en kruidnagel hoewel het etiket rept van rozijnen. Die halen we niet zo uit de geur en als we een slok nemen halen we die ook niet zo uit de smaak.

Maar wat zit er dan wel in de smaak? Daar maken we maar weer eens ouderwets ruzie over. Hayo vindt het best zoet (onder de kruiden) en Arnoud niet. Die vindt het alleen maar wrang, mede met dank aan al die kruiden. Het zijn in ieder geval de kruiden die de boventoon voeren hoewel je die rozijnen er ook best uit haalt. Arnoud vindt hem maar eendimensionaal, Hayo noemt het liever ‘minder gebalanceerd’.

Het gekrakeel op de vierkante centimeter maakt duidelijk dat de smaken in dit bier erg dicht bij elkaar liggen. We laten ons verleiden tot een potje speculeren over hoe dit bier zou zijn zonder al die kruiden. En ook daar komen we niet uit: Hayo denkt dat de Bock + Sprong in essentie een goed bier is, Arnoud vindt het nauwelijks een bokbier. Arnoud wint uiteindelijk het getouwtrek over de sterren en zo blijft de 7 Deugden steken op twee.

 

 

 

Two Sisters Brewery Bzzz Doppelbok: alleen maar zoet maakt nog geen bok

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Bzzz doppelbock bokbier bockbier bok bockTwo Sisters Brewing, dat is een brouwerij in Breukelen van twee zussen. En hun vader. Ze hebben een Dubbelbok gemaakt met maar liefst 8% alcohol. Die is natuurlijk zwaar en donker, zoals het een dubbelbock betaamt. En ook de schuimkraag mag er zijn, hoewel we al snel ontdekken dat die zijn oorsprong vindt in een overmatige hoeveelheid koolzuur.

En dat proef je helaas ook. De Bzzz is een echt boerbier en het beste kun je hem even laten staan. Gelukkig betekent dat niet dat je veel mist aan de smaak want die is alleen maar zoet. Nog niet eens vies zoet maar er zit gewoon geen andere smaak in. Een bokbier begint gewoonlijk zoet en vloeit dan via een wrange sensatie over in een bittere nasmaak. Maar dat gebeurt niet in de Bzzz. Die alleen en altijd zoet.

Eerlijk gezegd worden we een beetje moe van dit soort bieren. Dit is gewoon niet goed genoeg voor een bok. Dit is niet eens een bok, of een dubbelbok. Dit is je er te makkelijk vanaf maken. Wat heeft een mierzoete plas zwaar bruin bier met bokbier te maken? We hopen dat pa zijn dochters tot de orde roept en ze beveelt om volgend jaar iets fatsoenlijks te brouwen want dit is niks.

 

 

 

Conclusie

Zelden hebben we het zo zwaar gehad als vandaag. Alleen maar bokken die onder de maat scoren. Met als compleet dieptepunt de martelgang waar de Gijtebok ons op trakteerde. Dat bier hopen we nooit meer te proeven. De Bzzz Doppelbock van Two Sisters was al veel beter maar helaas alleen zoet. Meet balans vonden we in de wat lompe Saense Bock, die op een gelijk aantal punten kwam als de Bock + Sprong van de Zeven Deugden. Hoewel we daar ruzie over maakten, komt deze als winnaar uit de test.

 

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.