Bokbier test 2017 Deel 7: Herfstlicht, Bull & Bird, Christoffel en Walhalla

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de herfst en ook niet met bokbier. We worden niet vaak verwend maar we blijven zoeken naar mooie bokken. en eerlijk is eerlijk: meestal zit er wel iets moois tussen.

Herfstlicht Weizenbok

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Herfstlicht bok bock bokbier bockbierBrouwerij Het Licht uit Utrecht is een microbrouwerij die naar eigen zeggen gespecialiseerd is in seizoensbieren. Daarom zijn we extra benieuwd naar hun Herfstlicht. En licht is hij! Heel erg licht, zeker voor een bok. Maar ook troebel. De schuimkraag houdt het nauwelijks een paar seconden vol. De geur is wat algemeen zoet. Niet erg specifiek, heel veel bieren hebben deze wat algemene geur.

Minder algemeen is de smaak, zeker voor een bokbier. Een bokbier combineert de smaken zoet, salmiak, karamel, wrang en bitter in de verloop van de slok. Uit al deze smaken heeft Het Licht alleen zoet gekozen en dat is het dan. Eerst denk je ‘dan zal hij nu wel wrang worden’ maar dat gebeurt nooit. Hij blijft zoet, tot ver in je nasmaak aan toe. En dan is hij ook nog niet echt lekker zoet, zoals bijvoorbeeld de Texelse bock. Nee, hij is weeïg zoet. Een beetje weizen-weeïg inderdaad.

Een onprettig zoet bier, gecombineerd met weeïg-weizen: wij vinden het geen goed debuut van Het Licht. Het is zeker geen goede bok en eigenlijk ook geen goed bier. Zeker voor een brouwerij die vooral seizoensbieren brouwt mag je verwachten dat ze het enige echte Nederlandse seizoensbier een beetje in de vingers hebben.

 

 

 

Bull & Bird Takkewijf

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Bull&bird takkewijf bok bock bokbier bockbierTakkewijf wordt speciaal voor het Streekbierfestival gebrouwen, overigens net als de Weizenbok van Herfstlicht. Hopelijk is hij op dat festival uit de fles en niet van de tap want anders mis je alle artistieke ambities die gepaard gaan met dit bier. Een schilderij-achtig etiket en een tekst die vast heel indrukwekkend is na afloop, als je behoorlijk aangeschoten bent. Wij bekijken de zaak nog nuchter en zien dan een mooi bier met een al even mooie schuimkraag.

Vorige jaar waren we niet zo enthousiast over dit bier want we vonden hem metalig en zeperig. En als we aan onze Takkewijf ruiken belooft dat niet veel goeds. Weer dat zeperige. En misschien iets van een saison? Ach, je bent het allemaal vergeten na een eerste slok waarbij de allesvernietigende bitterheid van dit bier alle andere smaken wegvaagt. Na een paar sessies smaakpapilmartelen wen je er wel een beetje aan en merk je iets van hop. Ben je een geoefend drinker en bovendien volkomen zen? We sluiten niet uit dat je een hint van karamel noteert.

Je vraagt je toch af waar ze het allemaal voor doen, bij Bull & Bird. Dit is weer typisch zo’n amateurbier dat wil meeliften op de verkoop van bokbier. Maar een bokbier is meer dan een bier met een bruine kleur. De Takkewijf is alleen maar bitter en niet eens vies bitter. Maar dat hoort niet in een herfstbok. Dit gaat voorbij experimenteren, dit is een voorbeeld van niet kunnen brouwen. En dat al voor het tweede jaar op rij. We drinken wel wat anders op dat Streekbierfestival in Utrecht

 

Christoffel Bock

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Christoffel Bock bok bock bokbier bockbierChristoffel gaat al een tijdje mee in onze bokbiertest. Eerst als ‘winterbok’ en nu als gewoon bok. Opvallend daarbij is dat hij altijd hetzelfde smaakt. En ook dit jaar zien we hetzelfde flesje met hetzelfde etiket en hetzelfde alcoholpercentage van 7,8%. We zijn nooit zo enthousiast geweest over Christoffel maar anders dan andere jaren is hij ons dit jaar aanbevolen door Bert Berman. Nou Bert, bedankt en eens kijken of het echt wat is.

Het begint goed met een donkere kleur en mooie, witte schuimkraag. Hij ruikt uiteraard wat alcoholisch maar ook wat naar bananen. De smaak begint heel mooi zoet. Echt een herfstbier voor een natte, koude dag. Want het is een verwarmend bier met een donkere, zoete smaak vol met salmiak en karamel. We slaken een zucht van verlichting. Eindelijk weer eens een echt bokbier. Hoewel… Wrang of bitter wordt hij nauwelijks en dat is jammer.

Ergens op het etiket noemt Christoffel zijn Bock een dubbelbok en wat alcohol betreft klopt dat. Maar wat smaak betreft missen we de diepgang van een goeie bok en al helemaal van een dubbelbok. Daarvan verwacht je toch een veelheid aan smaken. Dit is meer een zware bok dan een dubbelbok. Het is een wat eenzijdig zoet bier. Mooi zoet en lekker om te drinken maar wat meer wrang had hem veel beter gemaakt. Toch is het een lekker bier en een hele verbetering ten opzichte van vorig jaar.

 

 

 

 

Walhalla Heimdal

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Walhalla Heimdall bok bock bokbier bockbierWalhalla verbijsterde ons vorig jaar met hun Heimdal en gelukkig brouwen ze hem dit jaar weer. Is hij nog even goed? Vol verwachting schenken we deze ‘rye bok’ in en we worden bijna bang van de angstaanjagend donkere kleur. Natuurlijk ruikt hij heel alcoholisch. Maar we zijn vooral benieuwd naar de rogge en hoe die eruit komt in een bok.

In de eerste plaats is de Heimdal geen allemansvriend. Hij is ook niet gelijk heel lekker. Jij en hij moeten even aan elkaar wennen. Zeker na de zoete Christoffel proef je heel veel bitter maar dat betekent niet gelijk dat dit ook een bitter bier is. Want je proeft meer. Zoveel meer. Waaronder ook zoet. Met name als je een beetje gewend bent aan de bittere smaak, proef je ook veel zoet. En die rogge? Nou, het is geen Jopen Jacobus, want dat bier draait om de rogge. in de Heimdal komt die rogge terug aan het einde, in een droge finish.

Wat opvalt is niet alleen de complexiteit van dit bier maar vooral hoe je elke slok weer iets nieuws proeft. Dit bier is nooit hetzelfde, lijkt wel. Toch is hij wel degelijk zoet, zeker steeds bitter en in de nasmaak ervaar je dan nog een bijtende bitterheid. En dan is het ook weer geen potpourri aan smaken. Er zit best een lijn in. Maar een beginnersbiertje is het niet. En vast niet iedereen vindt het een topper. Maar wij wel. Al denken wij dat de Heimdal niet is verander ten opzichte van afgelopen jaar, het blijft een fantastische bok.

 

 

 

Conclusie

Om eerlijk te zijn werden we een beetje verdrietig van Het Licht en Bull & Bird. Brouw dan gewoon geen bokbier, als je het toch niet kunt. Of niet wilt. We hebben het gevoel dat een mooie Nederlandse seizoensbiertraditie om zeep wordt geholpen door geldbeluste amateurs. Consumenten mogen toch wel een beetje kwaliteit verwachten?
We werden door de herfstdepressie heen geholpen door Christoffel, die de weg omhoog lijkt te hebben gevonden. En natuurlijk door die parel van een Heimdal. Het bewijs dat kleine Nederlandse bierbrouwers ook kwaliteit kunnen maken. En zo eindigt deze herfstdag toch weer goed.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test 2017 Deel 7: Herfstlicht, Bull & Bird, Christoffel en Walhalla

 • oktober 14, 2017 om 21:10
  Permalink

  Beste,

  Nog een te testen kandidaat; Grolsch gerijpte Herfstbok. Ik zeg niet wat ik ervan vind voor een onbevangen oordeel van jullie kant. O ja, een typo in mijn achternaam; Bergman i.p.v. Berman. Misschien even verbeteren.

  Cheers!

  Bert

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.