Bokbier test 2017 deel 2: Gulpener Herfstbok, Alfa Limburgs Bokbier, ’t IJ IJbok, Texels Bok

Het gaat snel want dit is al deel twee van onze grote test van bokbier 2017. In het eerste deel werden we een beetje bevangen door de middelmaat. Eens kijken of dat beter kan met deze bieren.

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Gulpener Herfstbock bok bokbier bock bockbierGulpener Herfstbock: alleen maar zoet

Gulpener is de sympathieke brouwerij uit Limburg waar ze alles zelf hebben: mout, hop en water. En doen ze daar dan ook nuttige dingen mee? Hun herfstbock is behoorlijk donker van kleur maar de robijnrode gloed is toch veelbelovend. Als we ruiken dan ruiken we bijna alleen maar zoet. En dan niet heel erg prettig.

En helaas wordt het niet beter als we een slok nemen. Zat de hopoogst tegen dit jaar? We proeven echt alleen maar zoet. En dan nog meer zoet. Waar is dat smaakpad dat bij een bokbier hoort? Niet in dit bier, dat is wel duidelijk. Een bokbiersmaak komt er niet uit. Wel iets van zuivel. Boter of room. Niet echt de smaak waar we op hopen.

De Gulpener Herfstbock is een echte tegenvaller. Een bokbier is veel meer dan een zoet donker bier. Dit noemen we ongebalanceerd en we kunnen ons niet voorstellen dat iemand hier blij van wordt.

 

 

 

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Alfa bokbier bok bock bockbierAlfa Limburgs Bockbier: zoet en vies

Alfa is een brouwerij waarvan we ons wel eens afvragen wie hun klanten zijn. We zien nooit iemand met een krat Alfa lopen. Is dat jammer? Wel als je een zwak hebt voor klungelige bierbrouwers. Het etiket is eigenlijk te groot voor het flesje. En dan flapje op de dop is er allang af en bungelt er wat sneu bij. Maarja, het gaat natuurlijk om het bier!

Helaas wordt het niet beter. We ruiken een vieze putlucht en dat is nou niet om vrolijk van te worden op een regenachtige herfstdag. En een slok nemen helpt ook al niet. Wat een vies bier. Ook de Alfa Limburgs Bockbier is heel erg zoet maar dan nog veel viezer dan de Gulpener. Er zit echt een chemische smaak in. Het lijkt wel een Grolsch en je weet: dat is geen compliment.

Het is moeilijk om wat goeds te zeggen over dit bokbier. De ervaren bierproever haalt er misschien nog wat karamel uit maar een lekker fris, crispy bokbier wordt het nooit. In dit bier zit niks wat je wilt en hij stinkt ook nog. Dit was dit jaar het eerste bokbier dat de gootsteen in ging.

 

 

 

 

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 IJbok bok bokbier bock bockbier’t IJ IJbok: alweer een absolute topper

Als winnaar van de bokbiertest 2016 waren onze verwachtingen natuurlijk heel hoog gespannen. Zouden ze bij ’t IJ hun fenomenale prestatie (nummer 1 en 2!) van vorig jaar weten te herhalen? Vol verwachting schenken we het flesje leeg en dan zien we een donkerbruin bier met een rode gloed. En het schuim is, de korte tijd dat het bestaat, ook nog best mooi.

En dan de geur. De IJbok ruikt zoals alleen een IJ-bier kan ruiken. Die bijzondere, typische gist waar we eigenlijk nooit zo enthousiast over waren, tot hij in de IJbok werd gebruikt, zit er weer in. En ja, dit is hetzelfde topbier als afgelopen jaar. En met één slok weet je weer waarom de IJbok zo goed is.

Het is niet alleen dat scherpe randje van de gist die hem zo onderscheidend maakt. Er zit ook een diepte in dit bier. Een gelaagdheid. Een veelheid van smaken die in elkaar grijpt en dit een hele gebalanceerde herfstbok maakt. Dat is wat dit bier zo goed maakt.

Is er dan niks te klagen? Zou hij misschien wat zoeter mogen? Misschien wel. Toch blijft dit bier een absolute topper die zijn vijf sterren waard is.

 

 

 

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Texels bock bok bokbier bockbierTexels Bock: zoet kan ook lekker zijn

De bieren van de Texelse brouwerij zijn eigenlijk allemaal een beetje Waddeneiland-achtig. Lekker, na een middagje strandjutten in de wind. Hun bok is daar uiteraard geen uitzondering op. De kleur belooft al een zwaar bier en de geur is passend rijk en alcoholisch. Misschien wel meer dan zijn 7% doet vermoeden.

En ook de smaak past bij een herfststorm. Met het zout in je haren en natte broekspijpen is dit het bier dat je wilt drinken. Hij smaakt zwaar en zoet maar dan wel lekker zoet. Dan kan dus ook. Een uitgesproken zoete smaak maar wel met balans. Niet gelijk bitter maar je proeft wel dat ze hop hebben gebruikt. En een wrange smaak aan het eind.

De Texels Bock is een karaktervol bier. Wat eenzijdig misschien maar als je er van houdt is dit je bier. Wij houden er overigens best van. Meer dan bijvoorbeeld de wat tegenvallende Brand Dubbelbock uit de vorige test.

 

 

 

Conclusie

Werd de vorige test gekenmerkt door de middelmaat, deze keer waren het hoogte- en dieptepunten. De Limburgers doen het slecht met de trieste chemie van Alfa. De Gulpener Herfstbock was al beter maar toch ook eigenlijk alleen maar zoet. De Texelse Bock is een mooi voorbeeld van hoe een zoet bokbier ook heel lekker kan zijn. De echte topper is, net als vorig jaar, de IJbok van ’t IJ. Weer een fantastisch bier en we zijn echt onder de indruk van hoe een echt IJ-bier ook een echt bokbier kan zijn.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.