Bokbier test 2017 deel 1: Bavaria Bok, Jopen Viergranenbok, Amstel Bok en Brand Dubbelbock

Zo blog je nooit en zo ga je weer al het bokbier dat er is proeven. Nou ja, alle. We pakken het dit jaar iets anders aan. Want al die vieze, obscure bieren, daar zijn we wel een beetje klaar mee. We drinken nu eerst en vooral de bekendere merken en de bokken waarvan we weten dat ze lekker zijn. Daarna kijken we of we nog voldoende tijd hebben voor de Hoppenbok van natuurwinkel Het Maanzaadje uit Roggelo en dat soort bieren.

Dus dat betekent: heb je tips? Laat het ons weten! Geef door welke fantastische bok we absoluut moeten drinken en we testen hem.

Te lui om te lezen? Luisteren kan ook via onderstaande podcast. Echt, alsof je er zelf bij zit!

Nou, genoeg gekletst. De herfst is in volle gang en we hebben dus geen tijd te verliezen!

 

Bavaria Bok

Sinds BavaBavaria bokbier 2017 bok bokbier bock bockbierria afscheid nam van hun matige Hooghe Bock en in plaats daarvan de laaggistende (bravo) Bavaria Bok ging brouwen, zien we in Bavaria een Amstel-concurrent. Een fatsoenlijk bokbier van een grote brouwerij die goed te verkrijgen is. Wat heet, het zit zelfs in een halve liter-blik. Voor de zwerver die ook dat stukje herfstgevoel wil beleven.

De mooie, witte schuimkraag is helaas snel weg maar de rest van het bier ziet er best aardig uit. Aan de bruine kant maar ook mooi robijnrood. Wat de smaak betreft hebben we toch wat last van een overdreven hoeveelheid koolzuur. Dat is altijd jammer in een bier. Gelukkig is er ook een mooie, zoete smaak.

Toch zijn we niet heel tevreden over de Bavaria Bok. Want wat is toch die weeïge ondertoon die we proeven? Het past een beetje bij het gebrek aan scherpte dat we in dit bier ervaren. Een goeie, laaggistende bok heeft een scherp, puntig karakter. Dus heel anders dan bij bieren van hoge gisting. En net dat missen we bij de Bavaria Bok. En dat herinneren we ons ook niet van andere jaren. De Bavaria Bok valt dus toch een beetje tegen en scoort net boven de middenmoot.

 

 

 

 

 

Jopen Viergranenbok

Jopen bokbier 2017 bok bokbier bockbier bockZoals altijd is de bok van Jopen van hoge gisting. Gelukkig kunnen ze bij Jopen heel goed brouwen dus meestal mis je dat niet. Toch vonden we vorig jaar hun bokbier meer een bruin herfstbier dan een bokbier. En ook dit jaar maken ze zeker geen klassiek bokbier.

Wat de Viergranenbok vooral onderscheidt is dat hij behoorlijk zuur is. Ja, voor een bokbier dan. Het is dan wel geen Geuze of zoiets maar zoet is hij ook niet. In plaats daarvan is hij aan de zure kant. Het smaakverloop dat je meestal ervaart bij een bokbier, een zoete smaak die overgaat in een wrange nasmaak, mis je dus.

Je mag zelf weten of je dat erg vindt en of je een zuur bokbier kunt waarderen. We kunnen ons best voorstellen dat er mensen zijn die de Viergranenbok lekker vinden. Want hij zit best goed in elkaar. Mooi gehopt enzo. Niet helemaal ons ding maar een slecht bier is het zeker niet.

 

 

 

Amstel Bock

Beste tot nu toe bokbiertest 2017 Amstelbock bok bokbier bockbier bockVan de Amstel Bok hebben we altijd hele hoge verwachtingen. Dit bier is bijna de definitie van een bokbier. En dan ook nog van een groot bedrijf als Heineken, dat is tocht best bijzonder. Het feest begint al als je hem inschenkt want wat ziet hij er mooi uit! Mooie schuimkraag en prachtig roodbruin. Niet teveel koolzuur ook en hij ruikt ook nog lekker.

Maar dan. Dan gaan we proeven en dan zijn er niet zo heel blij met wat we proeven. Het duurt even maar het is toch onmiskenbaar: hij is minder zoet dan we gewend zijn. Waar is die mooie kick? En dan, als je hem doorslikt, waar is dan die mooie wrange nasmaak? Die is ook al veel minder dan in andere jaren. Wat is hier aan de hand? Het lijkt potdomme wel een Dubbel! Mogen we dat zeggen? Ja, dat mogen we want we zijn al jaren Amstel Bok-fan.

Dan de punten. Hoe beoordelen we deze Amstel? Hij is zeker niet minder dan de Bavaria maar onze verwachtingen zijn bij de Amstel wel veel hoger. Het is net of je het Nederlands elftal ziet spelen: het beste dat we hebben en toch weet je dat het beter kan. Dat heeft invloed op onze waardering voor Amstel: 3 sterren.

 

 

 

 

Brand Dubbelbock

Over klassiBrand dubbelbock 2017 bok bokbier bockbier bockekers gesproken! We zijn bijna opgegroeid met de Brand Dubbelbock. Echt een mooi en zwaar bier, hoewel hij met zijn 7,5% alcohol maar marginaal zwaarder is dan bijvoorbeeld een Amstel met 7%. Maar hij ziet er al gelijk zwaarder uit, met die kleur en die vlokkerige, grove schuimkraag.

De Dubbelbock is het soort bokbier dat je aan je vader geeft. Lekker zwaar en zoet en je weet wat je hebt. Of niet soms? Want ook bij deze oude bekende missen we iets. Iets dat ons eerder niet zo opviel. Want waar is eigenlijk die karamelsmaak? Hij is best zoet enzo maar we missen dat toch. En we missen ook wat hop. Is dat dan de reden waardoor we hem wat weeïg vinden?

We zijn niet meer zo onder de indruk van de Brand Dubbelbock, toch een van de vaste waardes in het Nederlandse bokbierlandschap. Deze mooie oude man heeft wat ons betreft wat van zijn glans verloren. Toch blijft het een mooi herfstbier wat je best graag drinkt op een natte, grijze herfstmiddag.

 

 

 

Conclusie

Een uitslag met alleen middenmoters verbloemt onze teleurstelling over een paar van de vaste waardes in de herfstbokken. Brand en Amstel, beide Heineken-producten scoren toch beneden verwachting. De Jopen Viergranenbok zit goed in elkaar en vind je vast lekker als dat zurige je kan bekoren. Ook de Bavaria scoorde niet heel goed maar toch boven de middenmoot. Dat is dan de winnaar van een test die bij ons een wat bittere nasmaak achterlaat.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Bokbier test 2017 deel 1: Bavaria Bok, Jopen Viergranenbok, Amstel Bok en Brand Dubbelbock

 • september 23, 2017 om 16:02
  Permalink

  Elke herfst plegen jullie weer een Lazarusje! Mooi zo, altijd een plezier om te lezen!

  Beantwoorden
 • oktober 3, 2017 om 18:27
  Permalink

  Bavaria Bok 2014 en 2015 was erg goed. In 2016 concludeerden jullie dat ze er iets aan hadden veranderd en hem daarmee een stuk minder hadden gemaakt. Daar was ik het 100% mee eens.

  Hoe verhoud de 2017 zich tot voorgaande jaren? Want als deze zo is als 2016 laat ik Bavaria dit jaar toch links liggen.

  Beantwoorden
 • oktober 6, 2017 om 17:48
  Permalink

  Ik begon met scepsis aan de zoveelste mening van de zoveelste ‘drinkerts’. Ben verrast door jullie omschrijving en de verwoording. Zeer aansprekend.
  De bieren: ik deel helaas de mening dat de vertrouwde zekerheid die Amstel altijd gaf, nu toch ernstig mindr blijkt. Het seizoen is net begonnen, dus er zijn nog heel wat bieren te gaan (voor deze professionele wijnbeoordelaar)
  Persoonlijk houdt ik niet van teveel zoet, iets waar m.n. Amstel zich tot nu toe aan hield. Doch…..

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.